петак, 7. новембар 2014.

Nova sramota za grad Bečej: Potrošili pare od nepostojećeg mosta !?

Mađar so
Pokrajinski Sekretarijat za finansije je zbog neizgrađenog mosta tužio Direkciju za izgradnju i grad Bečej. Sekretarijat zahteva naplatu 300.000 evra. Toliko je novca pozajmio Sekretarijat još daleke 2002. godine tadašnjem J.P. „Stankomu“ na četiri meseca, da se izgradi most, dobijen na poklon od nemačkog grada Vilshofena, koji bi povezivao Bečej i Novi Bečej. Dve opštine su za transport mosta potrošile dodatnih 167.000 evra, ali most na tom mestu nikada nije postavljen. Dve godine kasnije su se opštinske vlasti Bečeja, Novog Bečeja, Ade i Čoke usaglasile da će most biti postavljen između Ade i Čoke, gde je i izgrađen, krajem 2010. i pušten u promet.
Parnicu započetu pre nekoliko godina, koja je prošle nedelje odložena zbog štrajka advokata, je pokrajinski sekretarijat pokrenuo protiv lokalne samouprave Bečeja i Direkcije za izgradnju, kao solidarnog dužnika. Goran Matić, direktor Direkcije je izjavio da se trude da troškove na sebe primi opština Ada, kako to, prema Matiću, i nalaže dogovor iz 2004. godine.
Most ne predstavlja problem samo Bečeju nego i gradu Adi gde je napokon postavljen. Gradonačelnik Ade, Zoltan Bilicki, je prošle godine medijima izjavio da most ni do danas nije izgrađen u potpunosti; rasveta nije u potpubnosti postavljena, put koji vodi do mosta sa banatske strane klizi, nisu napravljeni kanali za drenažu i ivičnjaci, a zbog nekvalitetnog izvođenja radova su se javili i drugi problemi, koje izvođač nije popravio. Lokalna samouprava Ade je zbog toga tužila „Inter-most“, dok firma koja je završila gradnju, „Inter-kop“, od Ade traži isplatu 180 miliona dinara, i to sudskim putem.
Magyar Szo

Drvoredi postaju oranice

BEČEJ - Kraj vojvođanskih njiva sve je manje drvovreda, šikara i vetrozaštitnih pojaseva. Uporedo sa njihovim nestajanjem nestaju i zaštitni pojasevi kraj puteva, koji preko noći postaju oranice. Ostaci nekadašnjih drvoreda nemi su svedoci kako je nekada bilo.
Poslednjih petnaestak godina i u atarima bečejske i okolnih opština oranice se protežu izvan katastarskih okvira. Ne retko su kameni međaši zatrpani pa se njive proširuju do samih puteva čime su poptuno izbrisani, zakonom propisani, zaštitni pojasevi. Ne tako davno ove površine služile su za atarske puteve i drvorede odnosno vetrozaštitne pojaseve.
RTV (Nenad Jovićević)
"Rešenje tog problema ne može biti na lokalnom nivou već na pokrajinskom. To podrazumeva razmeravanje i vraćanje na stvarni nivo tih parcela. Taj prostor se može koristiti sadnjom vetrozaštitnih pojaseva. Oni bi fizički ograničavali vlasnike da šire svoje njive. Na žalost poslednjih petnaestak godina drveće je posečeno. Bečej je jedna od retkih opština koja ima manje od jedan odsto pošumljenosti na svojoj teritoriji", kaže član opštinskog veća zadužen za poljoprivredu dr Anđelko Mišković.
Mišković naglašava da bi se ujedno tako stvorile pogodne remize za divljač koje je takođe sve manje sa nestankom prirodnih skloništa. Međutim, u nedostatku zakona kojim bi se ovo pitanje regulisalo na delu je pravilo što je državno to je ničije, odnosno svačije.
"Ako bi se to donelo, bar na nivou Vojvodine, mislim da bismo imali i mnogo lepše ulaze u gradove i sela. S druge strane ne bismo imali situaciju da se traktor, bukvalno, na putu okreće sa radnom mašinom", smatra Mišković.
Ako je verovati procenama stručnjaka zaštitni pojasevi kraj puteva zauzimaju deset odsto od ukupno obradivog zemljišta u Vojvodini što znači da je samo u bečejskoj opštini nemarom države uzurpirano 4200 hektara izuzetno plodnog zemljišta. Primera radi, Iđoški put je u katastru širine 22 metra a na terenu i više nego upola manje.

Monstrumi:Trogodišnjeg dečaka tukli do smrti

Autor:
Mladić i devojka iz Amerike ubili su trogodišnjeg dečaka tako što su ga tukli i zlostavljali tri dana, a u pauzama su jeli picu i imali seks, prenose američki mediji.
Foto: screenshot,YouTube
Majka dečaka Džilijan Tejt i njen momak Geri Felenbaum osumnjičeni su za ubistvo dečaka koga su tri dana zlostavljali.
Felenbaum ga je navodno udario nekoliko puta bičem dok je visio naopačke, a tukli su ga raznim metalnim, uključujući i tiganj. Dok su zlostavljali mališana vezali su ga i za stolicu i smejali se.

 Navodno su dečaka ostavili ispod tuša pola sata, a onda ga stavili na krevet, nakon čega su otišli u šoping. Kad su se vratili imali su seks posle čega su dremnuli.
Dečak je u međuvremenu preminuo, a mučitelji su pozvali nadležne službe.
Džilijan Tejt Geri Felenbaum Foto: screenshot,YouTube
Ovaj par je vodio računa o još jednom šestogodišnjem detetu, koje su, kako prenose američki mediji, takođe zlostavljali. Dete je sada kod rođaka, a monstruozni par u pritvoru, prenosi "Independent".
Mondo

NATO zvecka oružjem na ruskoj granici. Da li će probuditi medveda?

NATO je najavio mogućnost da na granici izmedju Rusije i Ukrajine izvede manevre sa učešćem više desetina hiljada vojnika, piše danas u onlajn izdanju nemački politički magazin "Špigel".
U okviru ukrajinske krize su kako zapadni savez tako i Rusija pokazivali "mišiće"
"Mi smo do sada samo u zapadnim zemljama izvodili velike manevre sa 25.000 do 40.000 ljudi. Mogu da predstavim da ćemo to u budućnosti raditi i u Istočnoj Evropi i na Baltiku", rekao je nemački NATO general Hans Lotar Domreze dnevnku "Velt", prenosi "Špigel".
 

List  navodi da NATO razmišlja o "prvokativnim akcijama protiv Moskve" i moguće je da želi da po prvi put izvede velike manevre u Istočnoj Evropi i to u graničnom regionu ka Rusiji.

General u izjavi "Veltu" nije naveo druge detalje o manevrima, prenosi "Špigel".

U okviru ukrajinske krize su kako zapadni savez tako i Rusija pokazivali "mišiće", podseća magazin.

"Mi ćemo formirati trupe za brzu intervenciju sa oko 5.000 do 7.000 ljudi, koje za dva do pet dana mogu biti u oblastima delovanja", rekao je Domreze.

Do sada se, kako se podseća u tekstu, govorilo o 3.000 do 5.000 ljudi.

"Ako sve bude išlo po planu, onda će te trupe do kraja 2015. godine biti spremne za akciju", rekao je general Domreze dnevniku "Velt", prenosi "Špigel". 
Blic online

ŠOK! Dinkićeva bivša savetnica krala podatke iz Poreske uprave

Poreska uprava organizovaće danas konferenciju za novinare na kojoj će direktor Marko Marinković izneti dokaze da je Milica Bisić koja je radila kao savetnik u Ministarstvu finansija u vreme Mlađana Dinkića iznela kompletnu bazu podataka iz Poreske uprave, saznaje "Blic".
 
Milica Bidić
Marinković će obelodaniti i da Bisićeva i danas kao konsultant koristi bazu podataka koju je iznela iz Poreske uprave.
 
Prvi čovek Poreske uprave će izneti i podatke o firmama koje su od nedavno blokirane a godinama nisu.
 
Poreska uprava je zakazala konferenciju za danas u 15 časova sa najavom "Špijunaža u Poreskoj upravi".
 
Uskoro opširnije...
Blic 

DAČIĆ UMALO IZAZVAO SKANDAL

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić učestvovao je u Berlinu na konferenciji ministara spoljnih poslova jugoistočne Evrope posvećen Bosni i Hercegovini, kome su domaćini bili ministri spoljnih poslova Nemačke i Velike Britanije Frank-Valter Štajnmajer i Filip Hamond, ali ovaj skup ostao je u senci krajnje otvorenog nastupa lidera socijalista, koji je na momente bio na ivici skandala, pred iznenađenim domaćim i stranim novinarima. Oni su pokušali da ga zaspu provokativnim pitanjima ali Dačić se, po ocenama učesnika, odlično snašao i očitao im lekciju iz istorije, demokratije i morala.

Bez dlake na jeziku: Dačić (desno) sa albanskim i makedonskim kolegama
 
U diskusiji o Bosni i Hercegovini on je najpre podsetio na to da je BiH jedina država čiji Ustav nije napisan na maternjem jeziku, nego na engleskom i da "nikad nije preveden jer tri naroda ne mogu da se dogovore".
 

Odgovor na cinizam

Na pitanje novinara "Vesti" da objasni svoju oštru političku retoriku, Ivica Dačić je kratko odgovorio da on "uvek tako reaguje kad oseti neku vrstu cinizma i zlonamernosti u procenama".
- Kao što i mi treba da se spustimo na zemlju, treba i oni! - rekao je nam je Dačić.
- Ipak, nemojmo da okrivljujemo građane BiH jer oni nisu ni bolji ni gori od ostalih koji žive na Zapadnom Balkanu. I mi ovde bismo imali bar četiri prevodioca - prokomentarisao je Dačić i istakao da je Srbija vitalno zainteresovana za BiH jer tamo živi više od milion Srba.
 
On je istakao da je danas EU najpopularnija na Balkanu.
- Dok neki razmišljaju da izađu, mi razmišljamo: Daj prvo da uđemo, pa ako ne valja, lako ćemo izaći - objasnio je Dačić, što je propraćeno smehom u publici.

Na provokativno pitanje moderatora Ekarta Štratenšultea da li Putinova poseta Beogradu znači da je Srbija razapeta između Rusije i EU, Dačić je uzvratio:

- Vi sa Zapada obično mislite da je Balkan neka druga klasa u odnosu na vas. Ali, to pitanje koje ste mi postavili o Rusiji i EU je zakasnelo jedno 50 godina jer je Jugoslavija rekla "ne" 1948. godine dok je Istočni Berlin ovde još bio pod Staljinom. Malo više poštujte to što želimo u EU više nego što žele neki vaši građani - odreagovao je Dačić i odmah nastavio:
 
Etničke podele koče napredak: Učesnici sastanka posvećenog Bosni i Hercegovini
 

- Putin je došao u Beograd, i posle otišao u Milano da se vidi sa vašom kancelarkom i vašim funkcionerima. Pitajte njih šta su razgovarali. Pričate o Južnom toku, a Srbija je jedina koja ga je potpisala, a nije u EU. Pitajte Italiju, Austriju, Mađarsku, Bugarsku zašto su potpisali! Vi mislite da imate jedino pravo da trgujete sa Rusijom! Francuska prodaje ratne brodove Rusiji, a kad bi kod nas pevao vojni orkestar ili hor iz Moskve, to bi odmah bio problem.
 

Potreban nam je opijum EU!

Evropska perspektiva bila je ključni faktor za uspeh dijaloga između Beograda i Prištine. U tom smislu, rekao je Ivica Dačić, Srbija pozdravlja želju da se obnovi dijalog o daljim modalitetima BiH i kako da se dalje ide u EU.
- Danas je ne samo Bosni, nego i čitavom Balkanu potrebna jedna vrsta opijuma za narod. Lek za smirenje je nekad bila Jugoslavija, a sada je to evropska ideja - rekao je Dačić.

Dačić je zatim opisao na šta ga to podseća:
- To je kao kad me svake godine zovete na neku proslavu, a ove godine me ne pozovete. Pitam zašto, a vi kažete da je prošle godine nestao nakit iz sobe. Ja kažem da nemam veze sa tim, a vi: Pa znamo, ali ostao je loš utisak. Imate loš utisak o nama. Hoćete li više da ga promenite?

Za Srbiju nema dileme i ne postavlja se pitanje da li će ići ka EU ili nekim evroazijskim asocijacijama.

- To su veštačka pitanja koja ne postoje. Jedino ako nas EU neće, onda ćemo u Komonvelt ili u Sjedinjene Američke Države - rekao je Dačić, što je ponovo izazvalo smeh i komentar moderatora: "Sa srećom!"
 

Bosni fondovi za reforme

Šefovi diplomatija Nemačke i Velike Britanije Frank-Valter Štajnmajer i Filip Hamond na skupu o Bosni zajedno s ministrima spoljnih poslova Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije, izneli su plan za BiH, po kome joj se odobrava pristup fondovima EU u zamenu za aktivnu posvećenost nove vlade institucionalnim reformama.
Građani BiH ne zaslužuju ništa manje nego što su njihovi susedi u Hrvatskoj postigli i na čemu Srbija i Albanija uspešno rade, zaključeno je na skupu, Štajnmajer je poručio da "dok Srbija, Crna Gora i Albanija idu napred, postaje očigledno da etničke podele koče napredak".
  Vesti online

VUČIĆ: POKUŠAJ RUŠENJA I DESTABILIZACIJE NEĆE USPETI

Vučić: Ma koliko se trudili, Srbija se ne može srušiti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija slobodna, jedna, jedina i nedeljiva i da niko neće sruštiti stabilnost zemlje, ma koliko se trudio.
"Svima koji pokušavaju da uruše mir i stabilnost u zemlji, koji danas pozivaju na otcepljenje dela naših teritorija, koji politikom, a ne pravom, pokušavaju da izazovu destabilizaciju Srbije, poručujem jasno i nedvosmisleno - Srbija je slobodna, jedna, jedina i nedeljiva, stabilnost Srbije nećete srušiti ma koliko se trudili", rekao je Vučić na Kalemegdanu, nakon polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj.
 
Premijer Francuke Manuel Vals poručio je danas da je Francuska radosna što je ponovo našla bratsku Srbiju i da je čeka otvorenih ruku u Evropi.
 
"Francuska i Srbija, juče ujedinjene u ratu, danas su ponovo ujedinjene u projektu mira - Evropi", rekao je Vals na Kalemegdanu, nakon polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj.
 
Za Francuze je, prema njegovim rečima, to način da poruče: "Volimo Srbiju kao što je ona nas volela". 
Blic online

STARLETE VIŠE NEĆE MOĆI DA...

ČISTKA Starlete lete iz diplomatije!

Među 58 bivših državnih funkcionera za koje je ministar spoljnih poslova najavio da ostaju bez diplomatskog pasoša su i Jelena Trivan, Miloš Aligrudić, Oliver Dulić, Vladimir Cvijan i Srđan Šain, saznaje „Alo!“ u Ministarstvu spoljnih poslova.
Ivan Mrkić
MSP je ovih dana pokrenuo proceduru za oglašavanje nevažećim 58 diplomatskih pasoša nosiocima koji nisu ispunili zakonsku obavezu i vratili diplomatske pasoše po isteku funkcije - bivšim narodnim poslanicima, ministrima i državnim sekretarima. Kako saznajemo, spisak svih koji će ostati bez ove privilegije biće narednih dana objavljen u „Službenom glasniku“, čime će te putne isprave postati i zvanično nevažeće.
 
Bivša poslanica Demokratske stranke Jelena Trivan kaže da je već odavno bez diplomatskog pasoša.
 
- Vratila sam taj pasoš pre nekoliko meseci. Niko me nije zvao, jednostavno, sama sam otišla i vratila ispravu - objašnjava ona.
 
I Miloš Aligrudić iz Demokratske stranke Srbije je na osnovu poslaničkog mandata imao pravo na diplomatske putne isprave, ali tvrdi da ih ne koristi od kada je njegova stranka izašla iz parlamenta.
 
- Ne koristim ga za putovanja jer glasi na moje ime i funkciju koju više ne obavljam, a nisam ga vratio jer me niko nije zvao. Mislim i da taj papir treba da zadržim jer sam njegovu izradu sam platio, kao uostalom i sve prethodne pasoše. Neka ga proglase nevažećim, udare štambilj ili zumbuju, ali stvarno me niko nije pozvao iz MSP-a - komentariše Aligrudić.
 
Cvijan, Šain i Dulić juče su bili nedostupni za komentar. Zanimljivo je da je Oliver Dulić kao bivši predsednik parlameta imao pravo da zadrži diplomatski pasoš, ali se njegovo ime ipak našao na spisku MSP-a za oduzimanje diplomatskih pasoša.
 
Podsetimo, prema uredbi Vlade Srbije, pravo na diplomatski pasoš i posle obavljanja funkcije imaju svi bivši predsednici, premijeri, predsednici Skupštine i ministri spoljnih poslova.
Mrkićeve starlete odletele iz MSP
Vanja Hadžović
Nove provokativne cice srpske diplomatije, koje su krasile naslovnice muških magazina i glumile epizode u popularnim serijama, odlepršale su iz Ministarstva spoljnih poslova, otkriva „Alo!“.
 
Izvor iz MSP-a kaže da je manekenki Mariji Grujić, o kojoj je „Alo!“ već pisao kao obnaženoj brineti u magazinu CKM, ostala je u oktobru bez obnovljenog ugovora o angažovanju u Ministarstvu spoljnih poslova i već traži novi posao.

- Ni glumici Neveni Ljubić Lojović, koja je glumila medicinsku sestru u „Selo gori, a baba se češlja“, nije produžen ugovor i ona od septembra ne radi u MSP-u. Dušanka Šešlija, koja takođe nema adekvatne reference, ima ugovor koji je upravo istekao, ali je ona ranije, dok je Mrkić bio šef, upućena u Madrid i u toku je njeno takozvano postepeno vraćanje u zemlju. Nakon toga će i ona ostati bez posla. Mrkićeva miljenica Danijela Pušara, koja je vodila pres službu, otišla je zajedno s njim u Predsedništvo Srbije. Iako joj je ugovor u MSP-u istekao 24. oktobra, ona je posle tog datuma ostala na Andrićevom vencu jer je iz MSP-a prešla u Predsedništvo - objašnjava izvor iz MSP-a.

Ivan Mrkić užurbano je pojačavao svoju administraciju neposredno pred zabranu zapošljavanja u javnom sektoru, kada su angažovane i ove saradnice. Osim njih, Mrkić je na sumnjiv način angažovao za savetničke poslove i Vanju Hadžović, poznatu po obnaženim fotografijama.
  Blic online

MLADIĆ IZBODEN U ...

Mladić izboden u Novom Sadu

Autor: N.N.Travica | ALO, kurir, blic

U napadu koji se dogodio u Novom Sadu nepoznati napadač izbo je Lajoša K. (22), koji je nakon nesreće prebačen u Klinički centar Vojvodine, gde mu je ukazana pomoć.

Napad se dogodio u noći između četvrtka i petka oko 1.30 sati, na Bulevaru oslobođenja 66. Prema nezvaničnim saznanjima napadač je nožem u stomak ubo žrtvu nanevši mu povrede opasne po život. O događaju je obaveštena policija, kao i hitna pomoć, čija ekipa je povređenog prevezla u KC Vojvodina.
Lajoš K. je u ovom napadu zadobio teške telesne povrede, u vidu ubodne rana u stomak. Nakon ukazane pomoći on je zadrzan u Urgentnom centru i stabilnog je stanja.

Policija je izvršila uviđaj i odmah započela potragu za napadačem.
Alo

VULIN smatra da je puštanje ŠEŠELJA pritisak na...

Vučiću, hoćeš Putina? Evo ti i Šešelja!

Ministar rada Srbije Aleksandar Vulin smatra da je privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala politička poruka srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, zbog Rusije, ruskog predsednika Vladimira Putina, samostalne srpske politike, kao i novi pokušaj destabilizacije Srbije.

Ovo je odgovor Vučiću - a hoćeš da dovedeš Putina u Beograd, a hoćeš da imaš paradu u Beogradu, a nisi pristao da Šešelja držimo još deset godina u zatvoru: Aleksandar Vulin
 
"Ono što mene brine jeste politička poruka Haškog tribunala koji se ponaša kao politički sud svo vreme. Šalje se politička poruka Vladi Srbije i predsedniku Vlade, koji odlučuje o političkom životu u Srbiji, a to je Vučić. Neće mu oprostiti što kaže - mogu i sa Rusijom, ali i sa EU", rekao je Vulin za "Pink".
 
Vulin je rekao da ne treba smetnuti sa uma da postoje velike i moćne zemlje i ljudi koji ne žele Srbiju u EU, te dodao da se "igraju veće igre od Vojislava Šešelja".
 
"Mnogo se stvari povezalo, od dolaska /albanskog premijera Edija/ Rame, od Putina. Neće samostalnu i nezavisnu Srbiju, neće Srbiju koju vodi neko ko ima 50 odsto glasova birača. Ne daju nam da budemo samostalni i zato žele da naprave unutrašnju destabilizaciju", rekao je Vulin.
 
On je naveo da mu je poznato da je Zapad stalno koristio Šešelja kao sredstvo ucene i pritiska prema Vučiću zbog politike prema Rusiji, vojne parade, dočeka Putina kao dragog gosta, uz upozorenje da će naći načina da destabilizuju Srbiju.
 
"A ovo je dobar način. Pokušali su preko nekih drugih partija, nisu uspeli. Pokušaj destabilizacije Srbije traje i nastaviće se", rekao je Vulin, navodeći da je destabilizacija prvo pokušana sa albanskim dronom, a sledi i poseta albanskog premijera, kojoj se niko "nešto neće obradovati u Srbiji".
 
On je kritikovao pisanje pojedinih medija, koji su objavili naslove da "Šešelj dolazi da se sveti", ocenjujući i to pokušajima destabilizacije Srbije.
 
"Sve ovo je mnogo veće od Vojislava Šešelja. Ovo je odgovor Vučiću - a hoćeš da dovedeš Putina u Beograd, a hoćeš da imaš paradu u Beogradu, a nisi pristao da Šešelja držimo još deset godina u zatvoru, da napustiš svoju politiku sprovođenja srpskih interesa i čivanja odnosa i sa Rusijom i EU", dodao je Vulin.
 
On je naveo da zna da se Vučić ne plaši dolaska Šešelja i dodao da je upravo Vučić omogućio puštanje Šešelja, jer jer insistirao na davanju hitnih garancija Hagu.
 
"Neki misle - sada dolazi Šešelj, pa će se promeniti svet. Neće, ali siguran sam da Vučić neće promeniti svoju politiku i neće dozvoliti da zbog ovoga, kao što mu je bilo nuđeno."
 
On je rekao da vreme dolaska Šešelja u Srbiju zavisi od administracije Haškog tribunala i da to može da se desi danas ili sutra, ne postoji procedura kada se i u kom roku to mora desiti, a poznato da je Tribunal vrlo rastegljiv kada su procedure u pitanju i ponaša se ad hok. "Haški tribunal je političko oružje i on se i danas ponaša prema Srbiji kao političko oružje", rekao je Vulin. 
Vesti online

BRUKA: VELJA ne da pare kao odštetu za napad na novinara !

Velimir Ilić i dalje ne isplaćuje novac novinaru Ješiću

NOVI SAD, 7. novembra 2014. (Beta) - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Velimir Ilić još nije isplatio odštetu od 1,3 miliona dinara novosadskom novinaru Vladimiru Ješića, nakon što je sud presudio u Ješićevu korist u slučaju kada ga je Ilić pred kamerama fizički napao i ispsovao 2003. godine.

Osnovni sud u Čačku uputio je više dopisa nadležnom ministarstvu, kao i jedan dopis predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem od njega traži da preduzme odgovarajuće korake kako bi nadležno ministarstvo po rešenju suda skidalo sredstva sa plate ministru Velimiru Iliću.

U dopisu suda Vučiću, u koji je Beta imala uvid, navodi se da nadležno ministarstvo već dva puta nije izvršilo odluku suda.

"Potrebno je da u okviru ovlašćenja koja imate kao predsednik vlade, preduzmete sve mere i radnje kako bi rešenje o izvršenju od 30. decembra 2013. godine bilo sprovedeno", navodi se u dopisu.

Prema rešenju suda, Velimiru Iliću treba da se skidaju dve trećine iznosa plate i da se prebacuju na račun Vladimira Ješića. I lić je Ješića napao 2003. godine, na snimanju intervjua za novosadsku Televiziju Apolo, u prostorijama Nove Srbije u Beogradu. On je novinara tada šutnuo nogom, izvredjao, ispsovao i pokušao fizički na njega da nasrne.

Vladimir Ješić rekao je agenciji Beta da je ovaj slučaj još jedan pokazatelj koliko su ministri u vladi "bahati" jer ne priznaju ni odluke suda.
(Beta, 07.11.2014)

Filipinska snajka: Upoznali se preko Fejsbuka!

Vole se ljudi!

On je prešao skoro 10.000 kilometara da bi lično upoznao devojku koju je do tada znao samo preko Fejsbuka. Ona nije znala šta je čeka u potpuno drugačijoj civilizaciji. Posle te dve neizvesnosti izvesno je da ih prvi osećaj nije varao.
Kejt i Slobodan su se kao veliki broj parova upoznali preko Fejsbuka.
Pripremio Vladimir Banić
„Morao sam da ustajem svako jutro u šest i onda smo mogli da se čujemo do osam zbog vremenske razlike. Na početku svakih par dana, posle svakodnevno“, priča Slobodan Momirov.
Posle 20 dana dopisivanja na engleskom, Slobodan je otišao u Manilu sa siromašnim znanjem filipinskog.
„Jednostavno, jedva sam čekao da je vidim. Kada sam je video - to je bilo to“, dodaje Slobodan.
Venčanje je prošlo bez kola i skidanja jabuke, ali i bez njegovih svatova zbog razdaljine od 9.600 kilometara. Posle tri meseca provedena u Manili, sada je ona trebalo da pređe taj put.
„Mislila sam da je Srbija deo Sirije. I onda sam otišla na internet i shvatila da je Srbija u centru Evrope“, priča Kejt.
Prva filipinska snajka u Borči izazvala je dosta pažnje. Najviše kod Slobodanovih sinovaca.
„Odlaze kod nje, sporazumevaju se na srpsko-filipinskom savršeno, snajka ih čuva, igra se sa njima, vodi ih u šetnju“, kaže Bojan, Slobodanov brat.
Kejt kaže da joj u Srbiji prijaju hrana, disciplinovanost i istorija zemlje. Drugi primećuju šta joj nedostaje.
„Malo ta daljina, obara je neki dan, ali tu je žena moja koja popriča sa njom“, kaže Bojan.
Ovdašnji propisi joj ne olakšavaju.
„Svakih šest meseci moramo da vadimo iste papire, da plaćamo iste takse“, navodi Slobodan. 
Državljanstvo Srbije dobiće posle tri godine boravka. Od toga joj je kaže, važniji Slobodanov prsten. 
RTS

ŠEŠELJ PRETI: U SRBIJU DOLAZIM DA VAM SE...

„Ako i dođem u Srbiju, neću se baviti svojim lečenjem, već ću sve snage usmeriti na osvetu“, poručio je Vojislav Šešelj našim diplomatama juče u Haškom tribunalu.
Na taj način je, kako saznaje “Blic” u diplomatskim krugovima u Hagu, reagovao lider SRS čim je čuo informaciju da bi mogao da bude pušten na privremenu slobodu.

Uz ovu pretnju Šešelj je, kako saznajemo, rekao i da neće prihvatiti ničije garancije niti bilo kakva uslovljavanja. Jedino što ga je zanimalo jeste da ga Tribunal oslobodi i pusti kući.
 
Blaži uslovi Tribunala
Hag kao uslove za Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu nije naveo, kao u junu ove godine, da lider SRS bude u kućnom pritvoru, uz stalnu pratnju policije i ograničenu komunikaciju. Lider SRS tada je odbio da se tome povinuje, zbog čega je ostao u pritvoru. Naši sagovornici procenjuju da su uslovi ovog puta blaži jer u Hagu veruju da je Šešelj spreman da se vrati u Srbiju kako bi se lečio, ali i zbog želje Tribunala da ga se „reše“.
Privremeno veće Haškog tribunala donelo je sinoć odluku da se Šešelj pusti na privremenu slobodu.
 
Vlada Srbije je ponovo dala uslovne garancije za Šešeljevo puštanje na privremenu slobodu, čime je odgovorila na hitan zahtev Tribunala.

- Vlada je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu pod uslovom da se optuženi Vojislav Šešelj izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Haškog tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao - izjavio je potpredsednik Vlade i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić.
Kliknuti (+) za uvećanje
Puštanje Šešelja na privremenu slobodu Hag je obrazložio pogoršanjem njegovog zdravstvenog stanja, o čemu su prošle nedelje govorili srpski lekari koji su ga posetili u Tribunalu.
 
Miting u Hagu za vikend
SRS je najavila da će u subotu organizovati protest ispred zgrade Tribunala u Hagu, kada će zatražiti bezuslovno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja.

- Trazićemo da Šešelj zbog lošeg zdravstvenog stanja odmah i bezuslovno bude pušten na slobodu - izjavio je funkcioner SRS Zoran Krasić, dodajući da neće biti skupa ukoliko Šešelj bude pušten u međuvremenu.
Međutim, za razliku od prošlog puta, kada je Hag u devet tačaka decidno naveo šta sve Šešelj ne sme da radi u Srbiji, ovog puta je od Vlade Srbije traženo da garantuje samo da Šešelj neće kontaktirati s potencijalnim svedocima i da će se vratiti u Hag kada ga Tribunal pozove.

Šešeljev sin Aleksandar kazao je da njegov otac do sinoć do 20 sati nije zvanično dobio ponudu o puštanju na privremenu slobodu pod svim uslovima.
 
Prema rečima Aleksandra, njegov otac veruje da je to još jedna igra Tribunala, i da u javno saopštenoj ponudi nisu navedeni svi uslovi koji bi mogli da mu budu ponuđeni i da nikada neće prihvatiti da bude u kućnom pritvoru. Takođe, kako je istakao, Šešelj „nije ni tražio niti će prihvatiti garancije koje daje prozapadna izdajnička vlada u Beogradu“.
 
Tribunalu u Hagu predao se 23. februara 2003. Pred tim sudom se krajem marta 2003. izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.
 
Njemu se u tribunalu sudi za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, BiH, ali i za dela počinjena u Vojvodini od 1991. do 1993. godine.
 
Suđenje je počelo 7. novembra 2007, a januara 2009. je dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka čiji je identitet, po nalogu pretresnog veća, zaštićen od javnosti.
 
Šešelj je u julu 2009. osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda, a u februaru 2010. drugi put je optužen zbog toga što je u knjizi objavio podatke o 11 zaštićenih svedoka.
BLIC

OVO NISMO MORALI DA VIDIMO! Ovako Dara Bubamara simulira seks Video

Pevačica se u jednoj emisji toliko zanela da je u naletu inspiracije simulirala seks. Na kolenima.
Dara je premijerno izvela svoju pesmu "Karera", a toliko je uživala u svom scenskom preformansu da je poželela da gledaocima pruži makismalni užitak.
 
Da li je to postigla ili ne, na vama je da prosudite, ali Darino valjanje po sceni ne može da prođe neopaženo.
 
Ona se u jednom trenutku bacila na kolena i počela da se mrda u ritmu. U redu je Daro, shvatili smo. Tvoj muž je srećan čovek, ovo možeš da zadržiš u spavaćoj sobi. 
Blic

Hiljadu čuda na raskrsnici svetova

Dok ga neki nazivaju Konstantinopoljem, za druge će zauvek ostati Carigrad. Crkvu Aja Sofija je u 6. veku izgradio rimski car Justinijan, a u 15. je pretvorena u džamiju

Ukoliko biste imali prava na samo jedan pogled u životu, uputite se ka Istanbulu. Francuski pisac i političar iz 19. veka Alfons de Lamartin bio je neizlečivi zaljubljenik u jedini grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta. I u tome nije bio usamljen.

Prestonica Vizantije i Otomanske imperije, izgrađena na sedam brežuljaka, a koja spaja Evropu sa Azijom i Bosforskim moreuzom, Mramorno sa Crnim morem, večna je inspiracija umetnika, hodočasnika, pustolova... Dok je neki i danas nazivaju Konstantinopoljem, za druge će zauvek ostati Carigrad.

Orhan Pamuk nam svakim novim romanom iznova potvrđuje da je neprikosnoveni "slikar" Istanbula, ali su njegove kapije svima širom otvorene. I upravo je jesen najlepši trenutak da pokucate na vrata grada koji je davne 1502. godine bio najmnogoljudniji na svetu, a u kojem danas živi oko 14 miliona stanovnika.

Da nije vredeo, ne bi se zbog njega tolika koplja lomila. Bio je glavna prestonica Istočnog rimskog carstva, centar hrišćanstva, najbogatije mesto u Evropi tokom srednjeg veka, prestonica Latinskog carstva. Želeo ga je, u 15. veku, Mehmed Drugi Osvajač i želja mu je posle osmonedeljne opsade bila ispunjena. Tada je postao glavni grad Otomanske imperije, kada su hrišćanske svetkovine prerušene u islamske. Danas je to najveći, ali ne i glavni grad Turske, čije se mnoge znamenitosti nalaze na listi UNESKO-ve svetske baštine. Pre četiri godine je bio grad kulture, a jedan je od kandidata za Letnje olimpijske igre 2020.

Istanbul je predvorje kontrasta, kosmpolitskog je duha, ali u isto vreme je i tradicionalan, mističan, vrcav... Hrani vas energijom, dok vam je i oduzima u trenutku kada se probijate kroz saobraćajnu gužvu, uprkos metrou koji postoji od 1875. godine.

Istanbulska čaršija nam zbog istorije nije bila strana ni ranije, ali su nam je turske serije još više približile. Priče sa Bosfora se i te kako "piju" kod nas, šoping ture su i dalje vrlo popularne, a na baklave sa orasima, čokoladom i pistaćima se uvek rado kreće iz Srbije. Ukratko, mnogo je razloga zbog kojih vredi i zbog kojih se ide put Istanbula.

Ako ste u upoznavanje grada krenuli sa vodičem, najveće šanse su da ćete se prvo naći na Trgu hipodrom na kojem su se nekada održavale trke konja, a danas je to plato u obliku piste i Teodosijev obelisk. Odmah ispred čeka vas jedna od prvih asocijacija na Istanbul - Sultanahmet ili Plava džamija. Prvi pogled na nju će vas zbuniti ako budete očekivali objekat u boji koja se nalazi u imenu, ali je zapravo plava samo unutrašnjost. Prepoznatljiva je po tome što jedina ima šest minareta, a nazivaju je "božjim delom u ljudskom ruhu". Ispred nje su uvek dugi redovi posetilaca, baš kao i ispred Aja Sofije, Svete Sofije ili Crkve svete mudrosti. Rimski car Justinijan je u 6. veku naredio da se podigne crkva kakve nije bilo od doba Adama i kakve nikad više neće biti. Tako je i bilo. A onda ju je, 1453. godine, padom Vizantije Mehmed Drugi pretvorio u džamiju, tako što su umesto krsta stavljeni polumesec i zvezda, zvona i oltar su uklonjeni, freske i mozaici prefarbani, a minareti joj dali pravo islamsko lice.

Osnivač moderne turske države Mustafa Kemal Ataturk, čija se slika ili bista nalaze na gotovo svakom koraku u ovoj državi, preimenovao ju je 1934. godine u muzej, u kojem još "živi" nekolicina fresaka i mozaika - kao dokaz da je ovo bilo najveće hrišćansko svetilište. Svaki religiozni obred danas je ovde - zabranjen.

Foto: Image courtesy of Suat Eman at FreeDigitalPhotos.net
Doživeti sjaj Osmanskog carstva moguće je u savremenom Istanbulu, naročito u Topkapi saraju, ograđenom bosforskim borovima i platanima. Zna to svaki turista koji šetnjom turskom kaldrmom želi da nasluti kako se nekada živelo među sultanovim zidinama.

Palata topovske kapije je nastala po naredbi Mehmeda Drugog Osvajača u 15. veku, na bedemima drevnog Konstantinopolja, tamo gde se Bosfor spaja sa Mramornim morem. Bile su to zvanično odaje turskih sultana, a zapravo čitav jedan grad u koji se ulazilo na troja vrata. Carska vode do nekadašnje uprave, kada prođete kroz druga uzdahnućete na dijamante, smaragde i zlato, sav plen i poklone vladara koji su ukrašavali palatu. Treća su poznata kao ulaz u sultanov raj ili vrata čednosti, iza kojih se čuvao harem - možda najmisterioznije mesto, carstvo spletki i intriga, simbol sultanije Hurem.

Istanbul je upečatljiv i po kuli i mostu Galata, koji spaja obale Zlatnog roga i čini simboličnu sponu između tradicionalnog i modernog života grada. Evropski deo je taj savremeniji, manje konzervativan i najprepoznatljiviji po četvrti Taksim i istoimenom trgu, na kojem se odigravaju i lepe i one druge stvari - poput učestalih protesta građana protiv vlasti. Pucnjave ovde nisu retkost, a svakodnevicu čine i trka građana koji pokušavaju što pre da stignu na posao, zanemarujući i crveno svetlo na semaforu.

Ovde je islam daleko manje prisutan na ulicama, u modi, po restoranima, poslastičarnicama... Žene su mahom bez marame, moderno obučene, slobodnije i bez pratnje muškaraca u kafićima. U ovom delu su možda najvidljiviji i sjaj i beda grada, jer čim padne prvi mrak, neki fin svet kreće u luksuzne restorane, a prosjaci i prostituke izlaze na ulice. Noćni život je ovde najburniji, a na svakom koraku se služi tradicionalna rakija sa ledom - slična grčkom uziju.

Turci nisu poznati samo kao strastveni pušači, nego i kao narod koji mnogo može da popije i pojede. Pa kada smo već kod hrane, ne zaboravite da u Istanbulu jedete ribu, jer se uvek priprema sveža, odmor napravite uz pitu sa zeljem ili sirom i na kraju se zasladite kadaifima ili baklavama, za kojima ceo svet (ili bar ljubitelji ovih poslastica) uzdišu.

I da, dok budete pili tursku kafu iz bakarnih džezvi i grickali ratluk, setite se da je Agata Kristi baš u Istanbulu napisala roman "Ubistvo u Orijent ekspresu", a da je italijanski novinar i književnik Edmondo de Amičis zapisao: "Istanbul, univerzalna lepota kojoj se pesnik i arheolog, diplomata i trgovac, princeza i mornar, severnjak i zapadnjak podjednako dive. Ceo svet misli da je ovo najlepše mesto na svetu". Proverite da li je tako. 
B92

ŠPIJUNAŽA: KO KONTROLIŠE INTERNET?

Borba za slobodu na internetu

Godinu dana nakon Snoudenovih otkrića, diskusija o bezbednosti i slobodi na internetu ulazi u narednu fazu. Na jednoj konferenciji u Bonu razgovaralo se upravo o tome, ali rešenja za probleme nema baš mnogo.
Grafit u Čeltenhemu, mestu u kome se nalazi sedište britanske GCHQ
Robert Henigen, šef britanske tajne službe GCHQ, u komentaru koji je napisao za „Fajnenšel tajms“, optužio je američke tehnološke firme da zatvaraju oči pred zloupotrebama njihovih usluga, i da ne sarađuju dovoljno blisko sa službama bezbednosti. Sedamnaest meseci nakon otkrića Edvarda Snoudena o monstruoznoj praksi sveobuhvatnog nadzora digitalne komunikacije od strane američkih i britanskih tajnih službi, čini se da je novi šef GCHQ voljan da preuzme inicijativu i sam odredi pravac diskusije. „Pravo na poverljivost nikada nije bilo apsolutno pravo“, napisao je Henigens i prebacio Snoudenu da je svojim otkrićima podržao teroriste.
Slučaj je hteo da je tekst izašao baš u ponedeljak (3.11), na dan kada je skoro 800 kilometara dalje od spokojnog Čeltenhema gde je sedište GCHQ, u isto tako spokojnom Bonu, u ekskluzivnom krugu, diskutovano o konfliktu između interesa bezbednosti i zaštite podataka, između privatne sfere i nadzora, između kibernetičkog kriminala i tehničkih mera zaštite.
Prisluškivanje – pretnja za demokratiju
Dojče telekom i Minhenska konferencija o bezbednosti su po treći put organizirali Samit kibernetičke bezbednosti. Konferenciji održanoj u naizgled futurističkoj konferencijskoj sali u bonskoj centrali Dojče telekoma, prisustvovalo je oko 180 visokorangiranih učesnika iz političkog i ekonomskog života. Organizatori su posebnu pažnju posvetili širokom spektru učesnika na podijumskim diskusijama: Tako je jedan od učesnika bio predstavnik GCHQ, kao i Ben Vajzner koji radi za američki Savez za zaštitu građanskih sloboda i uz to je jedan od advokata Edvarda Snoudena. Vajznerom zaključak je sledeći: sposobnost za masovno špijuniranje je, dugoročna pretnja slobodnom društvu i demokratiji.
Konferenz für IT-Sicherheit in Bonn 03.11.2014 Andy Mueller-Maguhn Informatički savetnik Endi Meler-Magun zalaže se za šifriranje
U Bonu se moglo osetiti koliko su duboke tragove ostavila Snoudenova otkrića i skandal oko NSA na informatičku branšu, odnosno koliko je poverenje – uništeno. A poverenje je ono od čega živi kompleta IT-sektor. Skoro dve trećine vodećih nemačkih menadžera smatra da je neophodno stvoriti evropsku alternativu za najveća informatička preduzeća iz SAD, navodi se u Izveštaju o kibernetičkoj bezbednosti objavljenom tokom održavanja bonske konferencije.
Odgovor šefa Telekoma Timotojsa Hetgesa na masovno špijuniranje podataka je sledeći: on svojim potrošačima obećava da podaci više neće napustiti Nemačku ukoliko su pošiljalac i primalac u Nemačkoj.
Na Edvarda Snoudena u Bonu je podsetio i Endi Meler-Magun, bivši portparol Haos kompjuter-kluba i informatički savjetnik. Snouden je jasno pokazao koliko je važno šifriranje podataka, reako je Magun i pri tom nije propustio priliku da pomene slučaj firme RSA. Ta firma je, prema medijskim navodima, u zamenu za deset miliona američkih dolara, omogućila da NSA ima pristup njihovim šifriranim programima. Magun je zato zatražio nezavisno sertifikovanje za takva šifriranja kako bi se takvi propusti postali transparentni za korisnike.
Milion napada dnevno
Konferencije o kibernetičkoj bezbednosti žive od zastrašujućih scenarija. U tom smislu, domaćin konferencije Timotojs Hetges je već na početku zasedanja imao šta i da ponudi: Nemački Telekom beleži dnevno milion napada, rekao je šef Hetges. On je izneo još neke statističke podate: devet od deset nemačkih firmi je 2014. godine registrovale napade „spolja“, šteta od kibernetičkog kriminala širom sveta iznosi godišnje 575 milijardi američkih dolara, naveo je Hetges pozivajući se na studiju Centra za strateške i međunarodne studije iz Vašingtona.
Volfgang Išinger, predsjedavajući Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, se na primeru Ukrajine osvrnuo i na geopolitičku dimenziju problema: „Rat se, kao sredstvo politike, vratio u Evropu. Jedna njegova dimenzija jeste i kibernetički prostor“.
Konferenz für IT-Sicherheit in Bonn 03.11.2014 Donaćin Hetges i Išinger
S obzirom na činjenično stanje, tema kibernetička bezbednost u međuvremenu je prepoznata među vodećim menadžerima preduzeća, a stigla je i u hodnike političke moći. To nije uvek bilo tako. Ko još nije čuo za anegdotu o političarima ili šefovima firmi koji su tehnički toliko neobavešteni da im njihove sekretarice štampaju elektronsku poštu i ostavljaju im na stolu? Ta generacija je do sada ipak u najvećem broju odstupila. Samosvest o rizicima digitalnog sveta u poslednih godina dramatično je porasla, konstatovano je u Bonu. Ipak, ta konstatacija mora se dopuniti: isto toliko je porasla i zavisnost modernog industrijskog društva od funkcionalne i bezbedne informatičke infrastrukture.
Ko je najveća opasnost?
S pogledom na tzv. „Internet stvari“ (Internet of Things – IoT) i rastuće umrežavanje produkcionih procesa kroz „Industriju 4.0“, Brigite Cipris, parlamentarna državna sekretarka u nemačkom Ministarstvu privrede, došla je do suštine stvari: „U svetu u kojem je svaki šraf 'pametan' (smart), raste i bezbednosti rizik“, poručila je bivša ministarka pravosuđa.
Ostaje nejasno ko predstavlja najveću opasnost: tajne službe kao što su NSA, GCHQ ili BND, kibernetički teroristi koji pozivaju na digitalni džihad ili visokoorganizovane i specijalizovane kriminalne bande?
Ili od bezbrižnost potrošača – odnosno, kako je to na kraju diskusije pomalo rezignirano i sležući ramenima rekao šef Telekoma Hetges: „I najsigurniji ključ je beskoristan ako se nalazi pred vratima, ispod otirača“.
Dojče Vele

POZA KOJU DEVOJKE NAJVIŠE VOLE

Uz naše super savete ova poza će postati nenadmašna za obostrano zadovoljstvo...
Ankete su pokazale da je tipovima ubedljivo najomiljenija poza “otpozadi”, ali visoko rangirano drugo mesto uvek je zauzimala “žena na vrhu”. Većina devojaka, međutim, na prvo mesto stavlja upravo ovaj seksi položaj iz brojnih razloga i prednosti, a jedna od najvećih je – u ovoj pozi se najlakše dostiže orgazam. Ono što je zanimljivo jesta i da mnogi muškarci, kada malo bolje razmisle, dodaju pone cowgirl položaju – ona ne samo da im pruža savršen pogled na vaše telo, već za razliku od gotovo svih drugih poza, u ovoj ne moraju sami da ulažu previše truda.
S obzirom da je bez sumnje ovo jedan položaj vredan utrošenog vremena, koji vam oboma može doneti  vatromete zadovoljstva, odlučili smo da mu posvetimo malo pažnje i otkrijemo zbog čega je sve ova poza toliko sjajna!

Vi držite kormilo

Biti odozgo vam definitivno daje moć. Možete da se poigravate menjajući brzinu i dubinu penetracije, isprobavajući šta vam najviše prija. Još jedan plus: Kada zajašete partnera Kegelovi mišići vam se automatski stežu, pojačavajući oboma osećaj užitka. Možete i da se izazovno poigravate, dopuštajući mu da samo delimično uđe u vas. Ili budete ultrarazuzdane - i pokažete mu ko tu vodi glavnu reč - tako što ćete ga potpuno prikucati za krevet. Opkoračite ga, smeštajući stopala levo i desno od njegovih kukova, i spustite se na njega, nežno se pomerajući gore-dole. Zahvaljujući ovom plitkom prodiranju neće se prebrzo uzbuditi, već postepeno ludeti od uzbuđenja. Kod većine žena samo prvih nekoliko centimetara vaginalnog kanala je veoma osetljivo, pa će vam posebno prijati da „usisate“ samo glavić u sebe.
Za strasniji seks ga zajašite dok sedi. Obavijte mu noge oko struka i ruke oko vrata. To je poza za duboku penetraciju i pruža jak osečaj intimnosti: lica su vam tako blizu, pa je poza savršena za strasno ljubljenje.  Umesto klasičnih gore-dole pokreta, možete da menjate vrstu stimulacije zajednički se njišući napred-nazad ili mešajući kukovima. Kružni pokreti pružaju različit osećaj od uobičajenih kretnji gore-dole.

Lako pristupa vašim vrućim tačkama

Da biste doživele orgazam, većini devojaka je potrebna stimulacija barem jedne od dve glavne tačke užitka. Stimulacija klitorisa i G-tačke može da olakša dolaženje do vrhunca ili intenzivira orgazam. A, poza žena-odozgo vam pruža mnogo manevarskog prostora za to.
G- tačku je ponekad teško pronaći. Da bi je penis stimulisao probajte ovu pozu, koja vam omogućava da menjate ugao i dubinu penetracije: On neka sedne ispruženih nogu, a vi ga opkoračite, licem okrenuti ka njemu. Nagnite se unazad, oslanjajući se na ruke, i podignite mu noge na ramena, a zatim pustite da on dalje „radi posao“. Pri svakom prodiranju će moći lako da vam pritisne „vruće dugmence“, zahvaljujući čemu će vam celo telo preplaviti talasi užitka.
Za klitoralnu stimulaciju, on neka legne na leđa, a vi lezite preko njega, tako da se dodirujete stomakom i karlicom. Noge pružite bočno pored njegovih. Dok se njišete gore-dole ili napred-nazad, možete rukama da mu se oslonite na ramena. Pošto vam je karlica prislonjena uz njegovu, klitoris će se pri pokretu trljati uz njegovu pubičnu kost.

Može i ručno da vam pripomogne

Kada ste vi gore, vaš dragi sa lakoćom može rukom da vam stimuliše klitoris - ili bilo koju drugu zonu. Dok sedite na njemu, ruke su mu slobodne i celo vaše telo mu je pristupačno za istraživanje. Vaše grudi i klitoris su mu na izvolite i stimulacijom ovih zona može da vam pomogne na putu do orgazma. 
Dok ga jašete, neka vam prelazi rukama duž celog tela - od ključne kosti, pa sve do ispod struka. Priuštite mu slične trnce zadovoljstva prelazeći mu preko torza, usput se poigravajući pupkom. Osetiće kako mu šaljete žmarce ravno do međunožja. Kada se približite vrhuncu, neka vam pruži duplo zadovoljstvo, kružeći sa dva prsta preko vašeg klitorisa dok svršavate.

Pokazuje celo telo

Svaki muškarac je pomalo voajer; svi se oni lože na vizuelnu stimulaciju. A nijedna druga poza mu ne pruža tako raspamećujući prizor kao žena-odozgo; ima pogled na celo vaše seksi telo. Da biste mu priuštile nezaboravan vizuelni doživljaj, spustite se na njegov penis i skakućite gore-dole, tako da može da posmatra kako vam grudi poskakuju. Radi ravnoteže oslonite se rukama na njegove grudi ili iza sebe. Ako se pri tom još same poigrate klitorisom, zavrteće mu se u glavi od uzbuđenja - a i vama.
Još jedna poslastica za oči vašeg dragog: okrenite mu leđa u pozi obrnuti-rodeo (ako vam pri okretanju penis isklizne, vratite ga). Možete da skakućete gore-dole, „mešate“, ili kombinujete i jedne i druge pokrete. Ili, ako želite da mu priuštite stvarno divlje jahanje, nagnite se napred, spustite „na sve četiri“ i imaće potpun pregled situacije otpozadi. Taj prizor će mu se neizbrisivo urezati u sećanje kao najseksepilnija slika koju je u životu video.
Cosmopoliten