уторак, 23. септембар 2014.

OPKOLJEN AMERIČKI ČETNIK UBIO...

Foto: Kurir
Kurir

Amerikanac osumnjičen za ubistvo policajca u Pensilvaniji opkoljen je posle višednevne potrage. "Američki četnik" odbija da se preda.


Nekadašnji student ruskog i srpskog jezika Erik Metju Frajn iz zasede je ubio jednog, a ranio još jednog policajca 12. septembra. FBI ga je stavio na listu deset najtraženijih ljudi, a prema prvim rezultatima istrage, on je napad na policajce planirao više od šest meseci.
Problem vlastima u otkrivanju i hapšenju Frajna predstavlja to što je pobegao u planine Pokono, a prethodno je po društvenim mrežama objavljivao da je ljubitelj oružja i prirode i da je često išao u akcije preživljavanja u prirodi.
Optužen je za ubistvo i pokušaj ubistva – smrtonosne povrede u njegovom napadu zadobio je policajac Brajan Dikson, dok je Aleks Daglas posle operacije počeo proces oporavka.
Frajnov otac je na saslušanju rekao da je njegov sin iz kuće odneo dve automatske puške i dodao da je on veoma vešt u rukovanju oružjem, prenose Novosti.
"Kada Erik puca – ne promašuje", rekao je Frajnov otac.

Pratioci za učenike sa smetnjama u razvoju

Dopisnik RTV, Nenad Jovićević
BEČEJ - Od početka oktobra troje učenika bečejskih škola sa smetnjama u razvoju, kao i jedno dete iz predškolske ustanove "Labud Pejović", dobiće lične pratioce kako bi se nesmetano obrazovali.
Po rečima predsednika opštine Bečej Vuka Radojevića od Školske uprave Novi Sad i Ministarstva prosvete dobijena je saglasnost za dvoje dece međutim u lokalnoj samoupravi su rešili da jednu platu dele dva pratioca kako bi se hitno odgovorilo potrebama mališana.
U lokalnoj samoupravi očekuju, kaže Radojević, saglasnost za još tri lična pratica čime će se obezbediti trenutne potrebe u Bečeju za ovim vidom pomoći deci sa smetnjama u razvoju.
Predviđeno je da ovim programom u narednom peridu budu obuhvaćena i deca iz okolnih sela bečejske opštine ali tek kada bude usvojen pravilnik o radu opštinske Interresorne komisije koja se bavi ovim pitanjima, najavljuje predsednica ovog tela Margarita Berček.

OPREZ Manijaci nas gledaju 24 časa dnevno Foto

Blic 

Ivan Milićević

Međunarodna hakerska grupa presrela je 313 sigurnosnih i veb kamera iz Srbije čiji se zapisi emituju uživo.

Beograd
Hakovano je više od pola miliona kamera iz čak 154 zemlje sveta, a žrtve su svi korisnici koji na svojim uređajima nisu promenili fabrički podešene sigurnosne kodove (na primer: admin) i šifre (12345).
  

Sajt čiju adresu nećemo objavljivati zbog zaštite podatka o ličnosti svoj bizarni sadržaj opravdava činjenicom da na taj način želi da ukaže korisnicima na greške koje čine prilikom upotrebe uređaja za snimanje.
Niš
Hakovane kamere u Srbiji neprekidno emituju zapise sa najrazličitijih mesta - od privatnih stanova, firmi i lokala do pogrebnih preduzeća.
 
Provera osnova za istragu
Policija i Više tužilaštvo u čijoj je nadležnosti Odeljenje za visokotehnološki kriminal proveriće da li postoje osnove za pokretanje istrage.
- Ovo nije prvi put da su građani prijavljivali zloupotrebu veb i sigurnosnih kamera. Svaka prijava se istražuje, što će policija u saradnji sa tužilaštvom uraditi i sada - kažu za “Blic” u tužilaštvu.

Na snimcima se tako mogu gledati pojedinci u svojim stanovima, zaposleni u kancelarijama, kupci po prodavnicama ili gosti nekih lokala.
 
Naročito je zabrinjavajuće to što su među ovim snimcima i oni s kamera unutar kuća i stanova, pa bi vrlo lako moglo da se desi da se neko od nas ugleda na sajtu u potpuno intimnim izdanjima - razgolićeni u dnevnoj sobi, na primer.

Da niko nije bezbedan, potvrđuje i činjenica da sajt emituje snimke kamera postavljenih na ulicama i drugim javnim mestima. Majke koje dovode decu u obdaništa ili učenici u školama takođe su žrtve neometanog špijuniranja.

Sombor
Beskrupuloznost hakera posebno se ogleda u tome što sa sajta nisu izostale ni kamere koje nadgledaju nepokretne i bolesne starce, bebe u krevecima, pa čak i dešavanja u pogrebnom preduzeću.
 
Hitno Zakon o video-nadzoru Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže da je ovaj slučaj još jedna opomena da je Srbiji neophodan zakon o video-nadzoru.

- Zakon bi umnogome doprineo tome da se ovakve zloupotrebe privatnosti svedu na minimum. Lično sam to inicirao, ali se i dalje ništa ne rešava - rekao je poverenik.


Iako su mnoge države pokrenule istragu, sajt i dalje radi, a dnevno ga posećuje hiljade ljudi. Stručnjaci apeluju na građane da promene fabričke kodove i šifre, jer je to jedina zaštita od ovog napada.


Neka gledaju
Ekipa “Blica” identifikovala je jednu presretnutu kameru iz Srbije koja je postavljena u poznatom beogradskom lokalu brze hrane. Na snimku se video radnik koji je čistio roštilj. Juče smo ga zatekli na istom mestu i pokazali mu njegov “radni” portret sa sajta.
- Može da me gleda ko hoće. Međutim, ova kamera bi trebalo da ima sasvim drugu namenu, pa ću o ovome morati da obavestim gazdu - rekao je iznenađeni radnik Marko J. 
Blic

NOVI VIDEO MATERIJAL: Ovo je čovek koji je pokušao da ubije Obamu



Incident se dogodio u petak uveče nakon što je čovek uspeo da preskoči ogradu Bele kuće, pretrči travnjak i dođe do rezidencije predsednika Amerike. Ovo je jedan od retkih događaja koji je rezultovao kompletnom evakuacije Bele kuće
Ispred Bele kuće u Vašingtonu povećana je bezbednost nakon što je čovek sa nožem uspeo da preskoči ogradu i dođe do predsedničke rezidencije. Napadač je uhapšen, a predsednik SAD, Barak Obama, izjavio je kako i dalje veruje u sposobnost agencije da zaštiti njega i njegovu porodicu.
Direktor američke tajne službe, Džulija Pirson, naredila je da se poboljša broj patrola, kao i nadzor duž cele severne ograde Bele kuće nakon incidenta koji se dogodio u petak uveče. Ovo je jedan od retkih događaja koji je rezultovao time da se cela zgrada evakuiše.
- Predsednik ima puno poverenje u tajnu službu, i zahvalan je ljudima koji danonoćno čuvaju njega, njegovu porodicu i Belu kuću – izjavio je portparol Bele kuće, Frank Benenati. Bela kuća je ujedno i zgrada sa najjačim obezbeđenjem na svetu.
U petak uveče, Barak Obama je sa ćerkama u helikopteru napustio Belu kuću. Nakon toga, 42-godišnji Omar J. Gonzales preskočio je ogradu, pretrčao travnjak i prošao kroz otključana North Portico vrata, pre nego što je obezbeđenje uspelo da ga stigne i savlada.
Zvaničnici su prvobitno izjavili kako im se učinilo da Gonzales nije bio naoružan dok je pretrčavao travnjak, pa je to jedan od razloga što nije upucan, ili što na njega nisu pušteni psi. Međutim, on je kod sebe imao mali nož na sklapanje. Omar je inače poreklom iz Teksasa, a nakon napada prebačen je u najbližu bolnicu na procenu zdravstvenog stanja.
U ponedeljak će se pojaviti ispred federalnog suda, a biće optužen za nezakonit ulaz u zgradu sa ograničenim pristupom dok je sa sobom nosio smrtonosno oružje.
Samo 24 sata posle Gonzalesovog hapšenja, još jedan čovek je uhapšen nakon što se kolima dovezao do kapije Bele kuće i odbijao da se vrati nazad. Nakon detaljnog pregleda automobila, utvrđeno je da nije bilo nikakvih eksplozivnih naprava.
Za sada nema informacija da su ova dva događaja na bilo koji način povezana
Telegraf, CNN