NAJKVALITETNIJA semenska paprika u Srbiji može se pronaći u Prilipcu kod Požege. Proizvodi je u 66 plastenika, na površini od jednog hektara, Milomir Mišo Antović (59). Nastavljajući tradiciju dedova, ovaj inženjer mašinstva stvorio je novu sortu - ajvarušu, a „konstruisao“ ju je maštovitim ukrštanjem postojećih sorti - osam hibrida. Svi su registrovani u Ministarstvu poljoprivrede. Mišova semena, kao jedina iz Srbije, našla su se u distributivnoj mreži firme „Hoja“ iz Subotice, zastupnika za bivšu Jugoslaviju i Evropu.
- Godinama smo sticali ugled kvalitetom i povoljnom cenom - priča Antović. - Naša paprika salma, registrovana pod nazivom sandra, zvanično je prvak Evrope u prinosima, što se može videti i na sajtu Ministarstva poljoprivrede. Njeni plodovi su teški 250 do 300 grama, znači tri paprike skoro kilogram, a prinosi od 4 do 5 kilograma po struku. U oglednoj stanici u Somboru 2011. godine, u konkurenciji 25 najpoznatijih hibrida iz cele Evrope, ona je na otvorenom dala prinos od 92,6 tona, a najpoznatija evropska bela paprika kameleon 48 tona. I kada je o crvenim paprikama, ajvarušama reč, moja je odnela primat sa 76 tona, dok je poznato slonovo uvo zabeležilo prinos od 39 tona.
CENE Mišina ponuda dominira na pijacama u ovom delu Srbije. Kilogram njegove paprike košta od 100 do 130 dinara, dok ajvarušu, iz koje je povadio seme, naplaćuje 150 dinara.
Dobar trend nastavio je i sa najnovijom hibridnom paprikom beli biser, koja se, kako kaže, odlično pokazala na jugu Srbije, u Mađarskoj, Turskoj.
- Poslednjih deset godina na našem tržištu najpoznatija bela paprika je kameleon. Kilogram njenog semena je od 5.500 do 6.000 evra, a sve moje paprike koštaju pet-šest puta manje, a toliko puta su bolje - ističe naš sagovornik.
Napominje i da je njegova proizvodnja organska, i da za oprašivanje koristi bumbare.
Nepovoljne vremenske prilike odrazile su se i na proizvodnju semenske paprike.
- Manji je procenat zrelih paprika, a time i semena. Trebalo je da proizvedem 100 kilograma semena za izvoz, a ne verujem da ću moći 40 kilograma. Međutim, imajući u vidu kakva je godina bila, zadovoljan sam i prinosom i kvalitetom - zaključuje naš sagovornik. 
Novosti online