уторак, 4. новембар 2014.

НЕОБРАНО ПОЛА КУКУРУЗА

– Кукуруз је до сада скинут са 40 одсто засејаних површина, берба напредује спорије него претходних година, али ситуација није алармантна – изјавио је Тањугу директор удружења „Жита Србије” Вукосав Саковић.

 – Очекује се рекордан род кукуруза од осам милиона тона, као и апсолутни просечни приноси између 7,8 и 8 тона по хектару, што до сада у Србији нисмо имали.
– Добро је што ове године сигурно нећемо имати проблема с афлатоксином. Све анализе које смо урадили пре бербе и оне које смо урадили на 120.000 тона, колико је утоварено у овом периоду и припремљено за извоз, биле су без икаквих озбиљнијих примедби – истакао је Саковић, додајући да је садржај афлатоксина знатно испод дозвољеног у ЕУ.
Он је објаснио да скидање кукукуруза касни јер су сами произвођачи избегавали да беру пошто су чекали да што већи проценат влаге „оде” на самој њиви да не би плаћали изузетно високе трошкове сушења.
– То јесте успорило бербу, али, с друге стране, ево имамо сада дане иза нас и пред нама без кише и то ће помоћи да то што смо пропустили, вероватно и надокнадимо. Комбајни су на њивама и у овом периоду се озбиљно ради – рекао је Саковић, упозоривши на то да треба очекивати одређене проблеме у капацитетима сушара, а у једном тренутку и силоса.
Он је казао да је јављање таквог „уског грла” у обради и смештању кукуруза могуће у случају да временске прилике буду повољне и да берба тече у континуитету, а тај проблем ће бити мање изражен ако кише буду прекидале радове. Наиме, у међувремену, док се усеви осуше, већ убрани кукуруз ће наћи пут или до купца на домаћем тржишту или до извозника, што би донекле растеретило бар тај „силосни” део, навео је Саковић.
Када је реч о сетви пшенице, он је казао да она траје већ месец дана, опет с одређеним закашњењем због временских прилика.
– У овом тренутку могло би се рећи да смо пшеницом засејали око 400.000 хектара, што би требало да буде негде око 60 одсто планираних површина – рекао је Саковић.
Он је указао на то да и код сетве пшенице нешто мало каснимо у односу на претходне године.
Дневник

Bolje živjeti sto godina kao preletač, nego sedam dana u bijedi

Preletanja poslanika, odnosno otimačina DS i SNS oko njih, obeležila je zasedanje Skupštine APV, na kojoj je vojvođanski premijer i lider DS Bojan Pajtić izborio većinu za rekonstrukciju svoje vlade.
Izborio se za pobedu rezultatom 63:57 u poslanicima
Bob Rok je to lepo opisao...
Kao što smo već videli u nedavnim slučajevima preletača u Skupštini Vojvodine koji su za transfer nagrađeni unosnim foteljama i državnim poslovima, na delu je "Alan Ford" princip "bolje živjeti sto godina kao milijunaš (preletač), nego sedam dana u bijedi". Ipak, za sada nema podataka koliko su teški transferi jučerašnjih preletača koji su svoje poteze uglavnom pravdali velikim moralnim preokretima u svojim glavama.
 

Transferi u prethodna 24 sata

 

1) Miloš Gagić i Ivana Milić

 
Preleteli iz: Tadićeve SDS u DS

 
Filozofski pristup: Miloš Gagić je prešao iz DS kod Tadića, pa nazad u DS
Gagić i Ivana Milić su u februaru otišli iz DS sa Tadićem i napravili klub NDS, a samo osam meseci kasnije napuštaju Tadića i podržavaju DS. Gagić, koji je isključen iz Tadićeve SDS, uoči glasanja je najavio da će podržati rekonstrukciju.


Reči mudrosti: "Bilo je pitanje da li ću ostati bez stranke ili bez sebe", izjavio je Gagić.

 

2) Stojan Tintor

 
Preleteo iz: SRS u DS
 
U glavi mu se dugo kuvalo: Stojan Tintor
Radikal Stojan Tintor juče popodne se na sednici Skupštine APV premestio među poslanike DS i glasao za vladu. On za “Blic” tvrdi da se ova odluka “u njegovoj glavi dugo pripremala”.

Reči mudrosti: "Konačno sam prelomio da nastavim politički život kao sav normalan demokratski svet", kazao je Tintor i dodao da mu je to i “roditeljska obaveza prema sinu Vladimiru, koji ima uspešnu glumačku karijeru u Hrvatskoj”.
 

3) Vera Ugričić Ilić

 
Preletela iz: Karićevog PSS u DS
 
Ugričić Ilić je principijelno prešla iz DS kod Karića, pa principijelno nazad u DS
Vera Ugričić Ilić iz PSS Bogoljuba Karića prešla je juče u klub DS. Da stvari budu zanimljivije, svojevremeno je kod Karića preletela - upravo iz DS!
 
Ugričić Ilić juče nije htela da obrazlaže svoj prebeg.
 
 

4) Tanja Dokmanović

 
Preletela iz: Tadićeve SDS u SNS
 
Tanja Dokmanović
Poslanica SDS Tanja Dokmanović podržavala je Pajtićevu vladu, a juče se izjasnila da je protiv rekonstrukcije.
 

SEMAFOR

Pajtić uzeo 7
2 poslanika SDS
1 SRS
1 PSS (klub SNS)
1 Nove Srbije (klub SNS)
1 nezavisni (klub SDS)
1 DZHV (klub SDS)

Pajtiću uzeli 11
7 poslanika SVM
1 DS (kod Vulina)
2 DS (zasad „nesvrstani“)
1 SDS (ostao Tadićev)

5) Svetlana Lukić i Ištvan Biro

 
Nisu formalno preleteli, ali nisu se juče ni pojavili
 
Početak sednice je kasnio pošto vladajuća većina nije bila sigurna u natpolovičnu većinu, jer se nije pojavilo dvoje poslanika DS, Svetlana Lukić Petrović i Ištvan Biro.
 
Lukićeva je bojkotovala Pajtića zbog njegove odluke da joj smeni muža Dragoslava Petrovića sa funkcije sekretara za nauku.
 
Reči mudrosti: Ištvan Biro se pojavio uoči glasanja s obrazloženjem da se “uspavao”.
  Blic

LJAJIĆ: VOJVODINI HITNO TREBAJU IZBORI

BEOGRAD, 4. novembra 2014. (Beta) - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je u utorak da su izbori najbolje rešenje u Vojvodini.

"Vi ne znate ko danas čini većinu u Vojvodini. Sutra ta većina može da bude sastavljena i prekomponovana na neki drugi način", kazao je Ljajić novinarima u Beogradu na otvaranje "inkubatora za tehnološko preduzetništvo" u Naučno-tehnološkom parku "Zvezdara".

LJajić je ocenio da su novi izbori jedino stabilno i održivo rešenje koje je u interesu svih gradjana Vojvodine, kako bi se formirala stabilna većina koja će rešavati velike, pre svega ekonomske probleme koji postoje i u Vojvodini i u celoj Srbiji.

"Mi smo videli juče da se u Vojvodini ne zna ko koga podržava. Jedan poslanik je pre podne u jednoj poslaničkoj grupi, a već popodne u drugoj", kazao je on i dodao da je takva situacija loša za čitav politički život u Srbiji.

Skupština Vojvodine podržala je u ponedeljak većinom glasova predlog za rekonstrukciju pokrajinske vlade. Za rekonstrukciju su glasala 63 od 120 poslanika, dok Savez vojvodjanskih Madjara koji je deo vladajuće koalicije, nije učestvovao u glasanju.
www.naslovi.net

Železnice Srbije pokradene za više od...

Unutrašnja kontrola Železnica Srbije otkrila je razne malverzacije kojima je to državno preduzeće oštećeno za više od 20 miliona evra, a u koje su umešani i neki direktori koji su se kandidovali za generalnog direktora.
Foto: Tanjug, arhiva
Samo u prethodnih godinu dana Unutrašnja kontrola je podnela 21 krivičnu prijavu za malverzacije načinjene u periodu od 2009. do kraja 2013. godine, a jedna od takvih je krađa više od sedam miliona litara nafte vredne oko 10 miliona evra na samo jednoj železničkoj pumpi u Novom Sadu.
Ove podatke Tanjugu je rekao direktor Sektora unutrašnje kontrole Železnica Vladimir Teofilović, uz napomenu da se tim predmetom već bavi Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Inače, pomenutih sedam miliona tona nafte ukradeno je na "stovarištu 465" u Novom Sadu od 2010. do kraja 2013. godine, kaže Teofilović dodajući da zbog ovih navoda pojedini mediji pokušavaju da ga diskredituju i optuže za navodno preterano trošenje sredstava Železnice.

Negirajući te medijske navode, Teofilović tvrdi da iza njih stoje pojedini sindikalni lideri, ali i nedavno smenjeni direktori.

U predmetima Unutrašnje kontrole se, naime, pominju imena bivših direktora, ali i direktori koji su se kandidovali za mesto generalnog direktora Železnica Srbije, naveo je Teofilović.

U prilog tome da malverzacije o kojima on govori nisu od juče, Teofilović iznosi podatke da je u prethodnih godinu dana Unutrašnja kontrola podnela 21 krivičnu prijavu i ukupno 33 podneska Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, MUP-u, Odeljenju za organizovani kriminal, Antikorupcijskom timu i drugim nadležnim organima.

O svemu, kaže, uredno je obavešteno i resorno ministarstvo, dok unutrašnja kontrola istražuje i druge železničke pumpe širom Srbije, jer se ispostavilo kaže, da se krađama nesumnjivo bavi "dobro organizovana grupa ljudi", koje je teško uhvatiti u glomaznom sistemu srpskih železnica.

On tvrdi i da je u krađu nafte na železničkoj pumpi u Novom Sadu umešeno bar dvadesetak radnika Železnice, kao i da ima indicija da su oni imali pomagače van firme, što će u najkraćem roku ispitati nadležni organi.
"To je sistem (krađe) koji je razrađen ne godinama već decenijama unazad i kada imate jednu tako veliku grupu ljudi koja izuzuzetno dobro funkcioniše i uvezana je zajedničkim interesom onda je teško da to razbijete", naveo je Teofilović.

Bilo je pokušaja, objašnjava, da se krađe spreče tako što su u lokomotive ugađivane sonde, ali su "izvođači radova" samo prešli da kradu na pumpama i prilikom primopredaje naftnih derivata.

Kako je kraden čak i materijal koji je plaćen novce iz ruskog kredita, tim povodom je nedavno Teofilović razgovarao s predstavnicima Ruskih železnica zaduženim za bezbednost.
"Imali smo sastanak sa direktorom srpske policije i sa predstavnicima Ruskih železnica, koji su zbog krađe dela materijala koji smo morali ponovo da nabavljamo, došli iz Moskve i napravili smo dogovor", rekao je on i istakao da se Rusi zadovoljni reakcijom Železnica i srpske policije, a da on nije spreman na bilo kakv kompromis dokle god je na čelu unutrašnje kontrole.
Izvor: tanjug, Prva

KONAČNO ISPITIVANJE LIMUNA DOVELO DO ZAKLJUČKA DA SU I MANDARINE...

Limun zdrav, kora otrovna

U Srbiji nije moguće kupiti limun, pomorandžu ili mandarinu koja nije prskana pesticidom imazalilom.

Prodavci na pijacama nezadovoljni su jer je prodaja limuna znatno opala otkako se u medijima pojavila informacija da je kora limuna opasna.
 
Iako se prvobitno tvrdilo da je prskan samo limun iz Turske, istina je da ista opasnost vreba i od onog iz Grčke ili Argentine. Naime, svaki limun u Srbiji prskan je imazalilom, koji može biti kancerogen.
 
  • Imazalil prilikom svakodnevne upotrebe može biti kancerogen
  • Istraživanja u Americi pokazuju da su deca osetljivija na ovu supstancu
  • Ukoliko se pravilno prska, imazilil se zadržava u kori, ali ne prelazi na plod
  • Imazalil u velikim količinama kod male dece izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu
  • Kod odraslih loše utiče na reproduktivne organe
- Sporni pesticid je dozvoljen za korišćenje, a prska se kora da se na njoj ne bi razvilo nešto i da bi ostala duže svežija. Imazalil se uglavnom zadržava u kori, a obaveza je da se pri prodaji istakne da se kora ne treba koristiti u ishrani. Ovo nije ništa novo i odavno se limun, mandarine i pomorandže prskaju ovim pesticidom. On nije u grupi jako otrovnih supstanci, niti će se desiti nešto akutno ako ga unesete - kaže Vesna Pantić Palibrk, načelnica beogradske Jedinice za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane, napominjući da učestala upotreba povećava rizik od kancera.

U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da je sve pod kontrolom i da se redovno vrše analize uvezenog voća, dok stručnjaci preporučuju da se nakon ceđenja limuna obavezno operu ruke, kao i da se kora ne renda u kolače i jela. Isto važi i za koru pomorandže, a trebalo bi izbegavati i komade limuna u sokovima.
 

Sićušne deklaracije

Iako je obaveza da se pored limuna istakne da kora ne sme da se koristi u ishrani, to u Srbiji nije slučaj. Reporteri „Blica“ obišli su nekoliko prodavnica, i deklaracije ili nisu istaknute ili su jedva vidljive. Isti slučaj zatekli smo i na pijacama.
- I kod nas se prodaje prskani limun, ali je to istaknuto odmah pored cene i vidljivo je - kaže Milanka Kors iz Bremena u Nemačkoj.
Male deklaracije sa sićušnim slovima su razlog zašto većina građana Srbije nije upoznata sa ovom činjenicom.
  Blic

Bahato ponašanje majke Jelene Karleuše, tražila da...

Majka tražila VIP šalter u MUP za Karleušu

Divna, Jelenina majka, smatra da je njena ćerka tolika zvezda u Srbiji da čak i kada vadi dokumenta treba da ima povlastice.
Divna i Jelena Karleuša
Divna Karleuša (57) veruje da njena ćerka Jelena (36) zaslužuje mnogo više pažnje nego što dobija, čak i u javnim ustanovama. Naime, Jelena Karleuša nedavno je u pratnji majke došla u policijsku stanicu. Dok su ostali građani čekali u redu, Divna je stala ispred šaltera i glasno pitala: „Gde se ovde podižu dokumenta za Jelenu Karleušu?!“
 
- Svi smo je začuđeno pogledali. Nismo mogli da verujemo šta žena izgovara i zbog čega misli da postoje posebne prostorije u kojima bi samo Jelena trebalo da preuzme dokumenta. Službenica sa šaltera ju je zbunjeno pogledala i pokazala joj šalter ispred kog je red za ličnu kartu, i drugi koji je za izdavanje pasoša za sve građane - kaže za „Blic“ izvor koji se zatekao na licu mesta, dodavši da je Jelena „kamuflirana“ iza tamnih naočara čekala majku u drugom delu zgrade.
 
Često traži poseban tretman
Mediji su nedavno pisali da se Karleuša bahato ponašala i na beogradskom aerodromu kada je, kako su preneli, pretila stjuardesi da će dobiti otkaz. Ona je navodno imala kartu za ekonomsku klasu na letu za Cirih, ali je želela da sedi u biznis klasi.

 
Pozvali smo Divnu da nam prokomentariše taj njen postupak.
 
- Nisam baš tako pitala, već sam rekla: „Da li se kod vas podižu pasoš i lična karta za Jelenu Karleušu?!“ Ali, dobra je fora - rekla nam je sa osmehom.
 
Očigledno je da pevačica nije želela da čeka sa ostalim građanima, pa je pozvala majku kako bi joj pomogla da reši situaciju umesto nje. Takav gest ne bi trebalo da nas začudi s obzirom na to da Jelena samu sebe naziva divom, pa se verovatno u skladu s tim i ponaša. Podsetimo, pevačica je navikla na to da na svim javnim događajima priređenim za poznate ima poseban tretman, pa je pomislila da ista pravila važe i u javnim ustanovama. 
BLIC

Vozač kantrimena Marko Milićev danas...

Pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu danas bi trebalo da počne suđenje Marku Milićevu zbog optužbi da je svojim vozilom "mini kantrimen" na Brankovom mostu udario Luku Jovanovića, koji je od posledica povreda preminuo.
Marko Milićev
Na optuženičkoj klupi će se, osim Milićeva, naći i Bratislav Vesović i Saša Janković, mada nije izvesno da će suđenje početi zbog štrajka advokata.
Milićev i njegov kum Vesović su u pritvoru, dok se taksista Janković brani sa slobode.

Optužnim predlogom Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu predložilo je sudu da Milićeva osudi na 10 godina zatvora zbog krivičnog dela "teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja" i krivičnog dela "nepružanje pomoći licu povredjenom u saobraćajnoj nesreći".
Tužilaštvo je za njegovog kuma Vesovića predložilo kaznu od tri godine zatvora za krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela, za taksistu Jankovića devet meseci zatvora zbog krivičnog dela neotklanjanje opasnosti.
Sudija za prethodni postupak Trećeg osnovnog suda u Beogradu je sredinom septembra doneo presude kojima su petoro Milićevih prijatelja koji su kobne večeri bili sa njim u autu osudjeni na kazne kućnog zatvora od četiri do 10 meseci, za koje su se nagodili sa tužilaštvom uz priznanje krivice.

Tamara Bogdanović je osudjena na 10 meseci kućnog zatvora, Milica Novaković na osam, Bojana Petrović na četiri meseca, a Nikola Lepen i Dana Manevski na po šest meseci kućnog zatvora.

Luka Jovanović

Milićev je 7. septembra deportovan iz Kine, gde se skrivao dok je bio u bekstvu.
U optužnom predlogu navedeno je da je Milićev vozio brzinom od 110 kilometara na sat kada je udario Luku Jovanovica 25. jula na beogradskom Brankovom mostu. Nakon udesa, nijednog trenutka nije smanjio muziku na CD plejeru i nastavio je da vozi brzinom znatno većom od dozvoljene.


Vesović se tereti da je krio Milićeva i pomagao mu nakon krivičnog dela. Navodi se da su se njih dvojica posle nesreće sreli na pumpi u Čingrijinoj ulici, nakon čega su sakrili vozilo.

Vozač "Pink taksija“ Saša Janković se optuznim predlogom tereti što nije prijavio da je došlo do udesa iako je video da je "kantrimen“ oštećen.

Nije reagovao ni na Milićevu izjavu da "ništa nije video, ni čuo", kao ni na obaveštenje dispečera da se jave svi svedoci nesreće na mostu.

Vozilo za koje se sumnja da je Milićev vozio u trenutku nesreće nije pronađeno, ali je policija utvrdila da je reč o ukradenom automobilu, i da iza toga stoji dobro organizovana kriminalna grupa koja je automobile krala u inostranstvu, a potom ih dovozila u Srbiju.

Nesreća na Brankovom mostu dogodila se 25. jula, kada se Luka Jovanović vraćao iz grada sa prijateljima kući. Njima se na mostu pokvarila "lada" i kad su izašli da je preguraju u zaustavnu traku, na njih je naleteo "mini kantrimen".
Jovanović preminuo je dan kasnije u Urgentnom centru. 
Blic

Iranka dobila godinu dana zatvora jer je htela da...

Iranka sa diplomom prava britanskog univerziteta osuđenja je na jednogodišnju zatvorsku kaznu posle pokušaja da gleda odbojkašku utakmicu u Teheranu.
Taj slučaj je Amnesti Internašional opisao kao "jeziv".
 
U znak protesta Gončeh Gavami (25) štrajkuje gladju, pošto joj je potvrdjena optužnica za "širenje antirežimske propagande" - opšta formulacija koju često koristi iransko pravosudje.
 
- Ona štrajkuje gladju od (prošle) subote. Ne jede bilo kakvu čvrstu hranu i ne pije tečnost - , potvrdio je njen brat Iman Gavami u telefonskom intervjuu za agenciju AFP.
 
Iranska pravnica videla je sudski dokument koji je osudjena na godinu dana zatvora, mada je rok za izricanje presude formalno istekao i brat Iman ocenjuje da je "slučaj u ćorsokaku".
 

Gončeh Gavami je uhapšena 20. juna pošto je pokušala da prisustvuje utakmici iranske muške reprezentacije protiv Italijana na Teheranskom Azadi stadionu.
 
Zvaničnici su tada naveli da je privedena iz bezbednosnih razloga koji nisu povezani sa sportskim dogadjajem i brzo je pustili na slobodi, da bi je zadržali u zatvoru kada se vratila po svoje stvari koje joj je policija oduzela prilikom privođenja.
 
Britanski Forin ofis izrazio je zabrinutost zbog presude kao i "osnova za optužbu, procesa sudjenja i tretmana u pritvoru gospodjice Gavami".

Njen slučaj je privukao medjunarodnu pažnju koji je Amnesti Internašional opisao kao "jeziv" i izricanje presude dolazi u trenutku kada se Iran nalazi pod pritiskom zbog izveštaja o ljudskim pravima i mogućeg ublažavanja medjunarodne izolacije.
 
Ženama u Iranu je zabranjeno da prisustvuje odbojkaškim i fudbalskim utakmicama, da bi ih, kako zvaničnici navodi, zaštitili od nepristojnog ponašanja muškaraca. 
Blic

Zbog zatrovanog limuna skočila prodaja Cedevita napitaka!

Kako se poslednjih dana vodi, na celom Balkanu, polemika oko zatrovanosti limuna, hrvatski poznati proizvod Cedevita beleži enorman rast u prodaji. Kupci sa ovih prostora se radije odlučuju za ovaj poznati napitak nego da rizikuju sa kupovinom nepouzdanog voća (u ovom slučaju limuna). Kako javljaju naši reporteri iz Hrvatske, Srbije ali i Slovenije prodaja je poslednjih dana udestostručena. Tome kumuje ova informacija o limunu, ali i gripa koja je sve prisutnija među stanovništvom.
Cedevita je godinama među vodećim hrvatskim te među najpoznatijim regionalnim brandovima kojima potrošači najviše vjeruju, što potvrđuju titule Superbrands te Most Trusted Brands* koju Cedevita već petu godinu za redom osvaja u kategoriji vitaminskih proizvoda. Ovu nagradu časopis Reader's Digest dodjeljuje u sklopu istraživanja koje se u Hrvatskoj provodi od 2007. godine s ciljem identificiranja brandova, svakodnevnih proizvoda i usluga kojima potrošači najviše vjeruju. Povjerenje potrošača potvrda je i kvalitetnog proizvodnog procesa smještenog u Hrvatskoj. Dobiveno ovogodišnje priznanje ponos je zaposlenika Cedevite.
Tajna ovog kontinuiranog uspjeha uopće nije tajna - svi znaju za Cedevitu koja je kao stvorena za osvježenje u svako doba dana. Besprijekorne kvalitete, brojnih bogatih okusa te sa 40 posto manje šećera od većine bezalkoholnih pića, ovaj multivitaminski napitak u samo jednoj čaši nadopunjuje 50 posto dnevno preporučenih količina vitamina.
Od najmanje trgovine do najpopularnijeg kafića, nakon napornog dana na poslu, tijekom uživanja na plaži, za vrijeme omiljene serije ili u šetnji gradom – za prave znalce uvijek je vrijeme za užitak uz Cedevitu!
* Hrvatsko je ispitivanje obuhvatilo nasumično izabranih 8.000 pretplatnika časopisa, dok je na europskoj razini u istraživanju sudjelovalo preko 33.000 ispitanika iz 16 zemalja

Ponosni smo na činjenicu kako je naš multi-vitaminski napitak prisutan u hrvatskim
kućanstvima već više od 40 godina, a svojom
je kvalitetom osvojio srca i potrošača u regiji.

Već je svima znano da je čaša Cedevite, uz
brojne sjajne okuse i prirodne arome,
čaša vitalnosti.

Uz 9 najvažnijih vitamina koji su prilagođeni dnevnim potrebama organizma, Cedevita ima
i do 40% manje šećera od juiceva i gaziranih pića.

Bez obzira da li ste vjerni ljubitelj jednog okusa, ili se s vremena na vrijeme volite počastiti nekim novim okusom, predstavljamo vam cjelokupnu paletu Cedevita vitaminskih instant napitaka. 
www.cedevita.hr

"ŠTA JE BILO MAJMUNE?"

BEOGRAD - Poslanik i predsednik Nove stranke Zoran Živković nazvao je juče tokom skupštinske rasprave poslanika Srpske napredne stranke Vučetu Toškovića majmunom.
Tokom izlaganja Petra Petrovića iz Jedinstvene Srbije, Živković je dobacio Toškoviću: „Šta je bilo, majmune?“, na šta je reagovao šef poslaničke grupe naprednjaka Zoran Babić, te poručio Živkoviću da nije otišao dalje od početka Darvinove teorije.  U razgovoru za Kurir, Babić kaže da je Živković bez ikakvog povoda izvređao Toškovića.

- Rekao sam Toškoviću da ne odgovara Živkoviću, da nema potrebe da se spušta na njegov nivo. Pošto je Petrović završio izlaganje, javio sam se za reč, tražio da se potvrdi povreda poslovnika zbog tih uvreda i poručio Živkoviću da nije otišao dalje od početka Darvinove teorije - naveo je Babić. Zoran Živković nije odgovorio na Kurirov SMS s konkretnim pitanjem, dok njegov stranački kolega Vladimir Pavićević kaže da nije čuo da je Živković pomenuo reč „majmun“.

(K. B.)
Nepristojan
TOŠKOVIĆ VREĐAO SNIMATELJA

Iako je oćutao Živkoviću, Tošković je upravo zbog poganog jezika dospeo u žižu javnosti krajem juna prošle godine. O je tada u skupštinskom holu izvređao snimatelja agencije Fonet nazvavši ga „gilipterom“ i „konjinom“ jer je uključio reflektor, „a on plaća tu struju“.
Kurir

Stefan preti da će se ubiti ukoliko mu ne odobre promenu pola

Stefan Radović, javno deklarisani homoseksualac iz Kuršumlije, preti da će se ubiti ako mu ne bude odobrena promena pola.
Pretio skokom sa zgrade bolnice: Stefan Radović
On je juče pretio da će skočiti sa zgrade Hirurgije prokupačke bolnice, nezadovoljan tretmanom koji je imao u toj ustanovi.

Stefan je dovezen sanitetom Doma zdravlja kako bi pribavio potrebnu specijalističku dokumentaciju za promenu pola, ali prema njegovim rečima, niko od specijalista nije želeo da ga pregleda.
 
Portparol bolnice Marija Despotović tvrdi da navodi Radovića nisu tačni i da mu je ponuđen smeštaj u dnevnoj bolnici. 
Blic

Preko Interneta se nude lažni majmuni! Hteo da kupi majmuna pa ispao majmun

M.J. iz Beograda prevaren je kada je naseo na internet oglas čoveka koji navodno poklanja majmuna.
- Čovek koji se predstavlja kao Ljubomir Pančić iz Trgovišta tražio je da uplatim 2.000 dinara za troškove slanja i osiguranja majmuna kapucina. To sam i uradio, a Pančić mi se više nije javljao. On uopšte nema majmuna, majmun sam ispao ja - kaže M.J.

Reporter „Blica“ pozvao je isti broj i dobio sličnu ponudu, posle čega smo broj prevaranta prosledili policiji. Prevarant se opredelio za kapucina jer u Srbiji ima mnogo zainteresovanih za ovu vrstu ljubimca
Blic

Rakija iz kazana legalna samo uz akcize

Fizičko lice kao proizvođač može da prodaje sopstvenu rakiju legalno samo rinfuzno ovlašćenom trgovcu, ali ne i kao gotov proizvod, stav je Grupacije proizvođača rakije Privredne komore Beograda.
Na današnjem sastanku Grupacije, povodom novog Zakona o jakim alkoholnim pićima koji je u pripremi, predloženo je da u ovaj akt uđe obaveza da ukoliko fizičko lice želi da flašira rakiju za finalnog potrošača mora da se registruje kao preduzetnik i da plaća akcizu.
 

Grupacija proizvođača rakije ima dva člana u radnoj grupi za izradu ovog zakona, čije se usvajanje očekuje u prvoj polovini 2015. godine, sa zadatkom da se uvede red na sada haotično i neuređeno tržište jakih alkoholnih pića domaće proizvodnje.
 
Predsednik Grupacije Ivan Urošević rekao je da predloženi zakon liberalizuje uslove na tržištu, ali i uređuje ovu oblast.
 
Procenjuje se da se proizvodnjom rakije u Srbiji bavi preko 30.000 proizvodjača, od kojih je čak dve trećine neregistrovano, što znači da posluje u sivoj zoni.
 
Članovi Grupacije upozorili su na potrebu da se i u zakonu i na terenu maksimalno pojača kontrola neregistrovanih proizvođača rakije, ali i ugostiteljskih objekata koji je prodaju, u interesu legalnih proizvođača koji plaćaju porez, ali i budžeta Republike Srbije, saopštila je Privredna komora Beograda. 
Blic