субота, 8. новембар 2014.

ŠTA JE TO PERVERZNO?


Izvor: Victorian Vampire Society UK
Perverzno je podklasa neprirodnog. Kada osoba uskrati sebi ili drugom neko od osnovnih ljudskih dobra (ili sposobnost za iste) i ako iz toga ne proizilazi nijedno drugo ljudsko dobro, i kada je užitak motivacija za uskraćivanje, onda je takav čin perverzan. Kada je užitak seksualan, perverzija je seksualna. Iz ove definicije perverzije trebalo bi da bude jasno da se
užitak ne uzima za osnovno ljudsko dobro
Photo: Phyllis Galembo
Zbog čega god se pojavilo, skorašnje oživljavanje filozofske zainteresovanosti za probleme u vezi sa ljubavlju i seksualnošću počelo je pokušajem analize koncepta seksualne perverzije. Da li je to suštinski jednostran koncept, koji mi, savremenici, ne bi trebalo da upotrebljavamo kada promišljamo seks? Da li je oživljavanje jednog ili drugog tradicionalno teološki zasnovanog pristupa seksualnoj perverziji ono što treba preduzeti, možda osavremeniti uključivanjem poslednjih otkrića u psihijatriji? Ili navedeni koncept u sebi skriva neslućene obrasce značenja koje filozofska analiza treba da po prvi put otkrije? Ukoliko seksualnu perverziju uzimamo za ozbiljno, problem njene definicije mora da se reši na samom početku. Šta seksualnu praksu čini perverznom? Šta seksualnu perverziju razlikuje od neseksualne perverzije, ako potonje uopšte postoji? Šta uopšte čini neku ljudsku aktivnost perverznom?
Paleta seksualnih aktivnosti kod čoveka, koja se uobičajeno naziva perverznom, vrlo je široka i nejasnih granica. Njena nejasnost postaće uočljivom iz sledeće liste, koju sam preuzeo od Majkla Balinta (Michael Balint): (1) Pre svega, tu su najrazličitiji tipovi homoseksualnosti; (2) dalje, nekoliko oblika sadizma i mazohizma; (3) zatim egzibicionizam, voajerizam i upotreba drugih delova tela (tj. svih sem genitalija); (4) fetišizam, transvestija i možda kleptomanija; (5) zoofilija i (6) konačno nekrofilija i pedofilija. Treba dodati da ova lista može da zavede svojom apstraktnošću - fetišizam se, na primer, može odnositi na veoma raznolika ponašanja.
Photo: Anders Petersen
Skorašnji filozofski pokušaji da se definiše seksualna perverzija nisu urodili plodom većim od onih koji su već ponudili psihoanalitičari. Tomas Najdžel (Thomas Nagel) misli seksualnu perverziju kroz upotrebu psiholoških termina, kako kaže, ali mu ništa psihoanalitičko nije na umu. Seksualne perverzije, prema Najdželu, nepotpune su varijante „višeslojnih interpersonalnih svesnosti" što je „osnovni psihološki sadržaj seksualnih odnosa". Perverzije su nepotpune varijante potpune celine. Najdželovo stanovište slično je onom, često pripisivano Frojdu (Freud), a to je fiksacija na infantilini nivo, što je vid nekompletnosti. Takav stav još je bliži ideji sadržanoj u katoličkom kanonskom pravu, koje određuje kao nemoralan svaki seksualni čin koji je „učinjen kao uvod u potpuni čin", ali koji je ,,u celini odvojen od potpunog čina". Najdžel nigde ne napominje zbog čega je važno ili pomena vredno to da neki ljudi kao da žele isključivo nepotpune varijante seksa umesto potpunih — zbog čega nam je uopšte potrebno određenje kakvo je „perverzija"? (Uostalom, ne postoji posebno određenje ni za one, koji umesto celog obroka, naručuju nešto od delova menija). Još jedan problem u vezi sa Najdželovim stavom jeste da bi prostitutka, na primer, koja teško da učestvuje u interpersonalnoj svesnosti na koju Najdžel upućuje, potpala pod perverziju, iako ni uobičajena upotreba niti ijedna tradicionalna klasifikacija perverzije nema takav ishod. (Najdžel kao da je svestan ovog problema, ali ga ne smatra odlučujućim.) Uzgred, sadomazohistički par ostvaruje u potpunosti psihološki proces na koji Najdžel ukazuje tj. postoji interpersonalna svesnost među njima na mnogim nivoima, ali bi oni ipak tradicionalno bili svrstani u perverte. Začuđujuće je, koliko i iznenađujuće, da Najdžel tvrdi da seksualna perverzija „treba da bude želja ili praksa koju je smisleno opisati kao na neki način neprirodnu, iako je objašnjenje razlike prirodno/neprirodno, naravno, ključni problem". Pa ipak, on ne čini napor da objasni tu razliku ili da je dovede u vezu sa konceptom perverzije.
Photo: Phyllis Galembo
Robert K. Solomon smatra da Najdželova definicija perverzije prenaglašava oblik interpesonalne svesnosti u seksu, zanemarujući sadžaj. Prema Solomonu, sadizam, na primer, nije prekid u komunikaciji koliko "...prenaglašeni izraz jednog jedinog sadržaja, naime stava dominacije, možda pomešanog sa mržnjom, strahom i ostalim negativnim stavovima". Solomon ne nudi objašnjenje kada dominacija postaje prenaglašena dovoljno da bi zaslužila da bude označena kao perverzija; još značajnije, veoma je teško ustanoviti zašto se prenaglašenost u ispoljavanju dominacije uopšte smatra perverzijom, a ne samo, možda, kao grubost.
Photo: Lissy Laricchia
Suprotni ekstrem predstavlja čisto statistička analiza Alana H. Goldmana, po kojoj su seksualne želje perverzne ukoliko su statistički nenormalne po svojoj formi. Određivanje forme želje je, ipak, problem. Goldman daje sledeće primere želje, koje nenormalnost forme čini perverznim: „...želja, ne da se stupi u kontakt sa drugim, već samo da se gleda, da se naudi i da se bude ozleđen, da se stupi u kontakt sa predmetom ili odećom". Želja da se ima seks bez prekida u trajanju od tri sata, nije, kako se čini, nenormalna u smislu koji je prethodno izložen. Međutim, postoje smisleni kontraprimeri; muškarac koji obavlja kancelarijski posao, a čije požudne želje su ograničene isključivo na nadređenu mu ženu bio bi jedan, jer su njegove seksualne želje (statistički) nenormalne, ali teško da su perverzne. Može se isprva učiniti da navedeni primer uključuje samo nenormalnost u kontekstu želje, ne njene forme. Ali ako se slučaj muškarca koji radi u kancelariji odbaci kao slučaj perverzije na račun razlike između forme i sadržaja, postoji opasnost da heteroseksualni transvestit, nekrofil ili osoba koja zlostavlja decu ostane s druge strane definicije perverzije. Ovaj problem razlikovanja forme i sadržaja pojavljuje se ponovo kada Goldman zapisuje da „silovanje ovce može biti perverznije od silovanja žene, ali je potonje sigurno više za moralnu osudu". Veoma je teško uvideti kako silovanje žene uopšte može biti perverzno po Goldmanovom objašnjenju, budući da se forma tog akta čini normalnom. (Uzgred, sumnjam da je govoriti o silovanju ovce iole smisleno, jer njen pristanak ili nedostatak pristanka ne može postojati).
Photo: Cristina Garcia Rodero
Možda se, zbog očajanja nad problemima sa kojima se suočavaju ovakvi pokušaji definisanja, javljaju iskušenja da se ceo koncept perverzije i neprirodnog proglasi praznim, odrazom dokolice ili besmislenim. Takva se tendecija (u odnošenju prema neprirodnom) može pratiti sve do Milovog eseja O prirodi, Didroovog D'Alamberovog sna, Dekartove Šeste meditacije i, možda, antičkih sofista. Poslednji izraz ovakvog stava jeste tekst Majkla Slota (Michael Slote) „Neprimenjivi koncepti i seksualna perverzija". Najbolji odgovor na ovo iskušenje bila bi teorija perverzije koja bi uspela da prevaziđe teškoće koje nalazimo kod Najdžela, Rudika (Ruddick), Solomona Frajda (Solomon Fried), Goldmana (Goldman), Greja (Grey) i Slota...
Pre svega, tradicionalni pristupi (kod Platona, Akvinskog i Kanta, npr.) razmatraju perverziju pod okriljem prirodnog, i to je mesto na kome ću i ja započeti. Savremeni filozofi skloni su zanemarivanju koncepta neprirodnog - te stoga i neprirodnog - možda zarad verifikacionističke zabrinutosti zbog očigledne nemogućnosti da se o neprirodnom u moralnom kontekstu govori bez previše emocija, a možda i zbog onoga što Sartr (Sartre) nudi u tekstu Egzistencijalizam je humanizam. Govoriti o ljudskoj prirodi, tvrdi on, moguće je samo kada pretpostavimo da je čovek artefakt, proizvod božanske veštine, stvoren sa svrhom. Van ovog okvira, ovog pogleda na univerzum, nema nikakvog smisla govoriti o ljudskoj prirodi. Nameravam da se suprotstavim ovakvom stavu; dapače, moja rasprava imaće za posledicu da, ma kako stajalo sa ostalim predmetima u kosmosu, čovek je jedini za koga znamo da ima prirodu - čovekovu prirodu možemo znati bez obzira da li je čovek viđen kao stvoren sa svrhom ili je uopšte i stvoren.
Da bih definisao neprirodno, kome je perverzno podkategorija, prvo će mi biti potrebno da napravim razliku između, s jedne strane, ograničenog broja osnovnih ljudskih dobara, i nemerljivo velikog broja sporednih, manje važnih dobara, s druge strane. Među potonje, uključiću takve stvari kao što su uživanje u večeri, biti slavan u svojoj profesiji, dobitak na sledećem izvlačenju lotoa, dobitak na nekom izvlačenju ili na nekoj drugoj aktivnosti državne lutrije, imati decu na koju se može biti ponosan. Na osnovu ovih primera, trebalo bi da bude jasno da klasifikovanje nečega kao sporednog ljudskog dobra nikako ne znači da tvrdim da je ono nevažno. U suprotnosti sa navedenim, ono što smatram osnovnim ljudskim dobrima može se u potpunosti navesti: život, zdravlje, mogućnost kontrole sopstvenih telesnih i fizičkih funkcija, sposobnost za ljubav i znanje. Ova dobra pokazuju se osnovnim, u Rolsovom (Rawls) smislu, da će ih svako želeti bez obzira šta još pored njih želi, sve dok su ona neophodna da bi se pribavila ostala ljudska dobra. Ali dva druga načina izgledaju mi da identifikuju osnovna ljudska dobra i da ih razlikuju od drugih.
Photo: John Vink
Jedna od odlika osnovnog ljudskog dobra jeste da se ispostavlja teškim da možemo tvrditi da ga osoba ima previše; ono što se uobičajeno misli kada se kaže previše voljen odnosno razmažen, je, u stvari, slučaj kada je neko voljen na pogrešan način. Stoga, isključio sam i bogatstvo sa liste. Sumnjam da postoji previše neslaganja oko toga šta treba staviti na listu, iako različite kulture mogu da različito rangiraju stavke po značaju. Moj razlog za tvrdnju da nije moguće previše neslaganja povezan je sa drugim, ključnim načinom na koji se odabiraju osnovna ljudska dobra, što predstavlja sledeće: osnovno ljudsko dobro je osobina ljudskog života koju pojedinac/ka može hteti da smanji na minimum samo na račun sopstvenog statusa kao ljudskog bića. Na primer, stvorenje (koje može da izgleda kao ljudsko) koje sledi „moralnu" dužnost da smanji nivo zdravlja u ljudskoj populaciji na najmanji mogući stepen na način na koji mi osećamo da smo u obavezi da izbegnemo zarazu koliko je to moguće (tj. u principu) bilo bi stvorenje koje ne bismo videli kao ljudsko biće. (Zamislite stvorenje koje se iskreno izvinjava zbog toga što nije uspelo da raširi zarazu u situaciji u kojoj je imalo priliku da to učini.) U tom trenutku, običan svet počinje da govori o stvorenju koje je zaposeo zli demon, a to je trenutak kada stvorenje pokazuje nebrigu spram osnovnog ljudskog dobra. (Zombi i Frankenštajnovo čudovište varijante su demonske posednutosti; u njima je manifestovano odsustvo svesti ili brige za osnovno ljudsko dobro). Ljudi širom sveta intuitivno izbegavaju da se ljudskom izopačenošću bave kao da ona predstavlja beskrajni kontinuum bez donjeg kraja; oni se zaustavljaju na jednoj tački tog kontinuuma i ono što zatiču s druge strane nazivaju stranim, neljudskim, demonskim, posednutim. Nudim ovu opštu, iako ne i univerzalnu činjenicu, kao dokaz duboke razlike između osnovnih i sporednih ljudskih dobara; ona, čini mi se, takođe ide u prilog odabiru osnovnih dobara koje sam ponudio. Svako stvorenje, ma koliko razumno ili artikulisano bilo, a ne ceni osnovna ljudska dobra, nije ljudsko biće. Osnovna ljudska dobra mogu se odrediti kao oni aspekti ljudskog postojanja za koje je stalni manjak uvažavanja od strane ma kog stvorenja dovoljan razlog da se to stvorenje proglasi neljudskim.
Photo: Aleksey Yakovlev
U prvoj aproksimaciji, predlažem da neprirodni čin bude onaj koji uskraćuje osobi (sebi li drugom) jedno ili više od navedenih ljudskih dobara bez ikakve potrebe, tj. bez potrebe da se pribegne uskraćivanju zarad predupređivanja gubitka nekog drugog osnovnog ljudskog dobra. Osoba bi mogla opravdano da uskrati sebi ili drugom jedno ili više osnovnih ljudskih dobara zarad očuvanja drugog ljudskog dobra. Sveštenik, na primer, može usvojiti celibat, priznajući da je protivno prirodi zahtevati da se živi bez ljubavi. Umetnik može žrtvovati svoje zdravlje zarad umetnosti. (Žrtva predstavlja odricanje od onog što cenimo; ne možemo žrtvovati đubre gradskom smetlištu). Ali uskraćivanje sebi ili drugom osnovnog ljudskog dobra bez očekivanja ili namere da se učini dostupnim neko drugo ljudsko dobro uvek je pogrešno; takođe je, pokazaću i to, neophodan uslov za perverziju. Vozači formule jedan uživaju da rizikuju svoj život, delimično i zbog zarade koju time dobijaju, u krajnjoj liniji, iako postoji velika verovatnoća da će poginuti u saobraćajnoj nesreći, nije verovatno da će umreti u bilo kojoj pojedinačnoj trci. Da jeste, mogli bi nam izgledati neprirodnim, čak perverznim. Slični argumenti mogu se upotrebiti u slučaju pušača, alkoholičara, narkomana.
Perverzno je podklasa neprirodnog. Kada osoba uskrati sebi ili drugom neko od osnovnih ljudskih dobra (ili sposobnost za iste) i ako iz toga ne proizilazi nijedno drugo ljudsko dobro, i kada je užitak motivacija za uskraćivanje, onda je takav čin perverzan. Kada je užitak seksualan, perverzija je seksualna. Iz ove definicije perverzije trebalo bi da bude jasno da se užitak ne uzima za osnovno ljudsko dobro. Prvo, zato što ga je moguće imati isuviše - da bi se ovo uvidelo treba uzeti u obzir slučaj osobe priključene na mašinu za stimulaciju moždanog centra za užitak. Pretpostavimo da osoba nije voljna da se isključi čak ni na kratko kako bi jela zarad održanja života. Ona bi umrla za mrvicu užitka više. Uzgred, neka osoba može da minimalizuje ljudske užitke uopšte (jer su, možda, prepreka na putu uvećanja znanja ili nekog drugog osnovnog ljudskog dobra) a da ne dovede sopstvenu ljudskost u pitanje - fanatični puritanac mogao bi da posluži kao dobra ilustracija navedenog.
Photo: Michael Jang
Na ovaj način moguće je razlikovati seksualnu od neseksualne perverzije. Primer potonjeg bio bi čovek koji nalazi užitak u zastrašivanju male dece tako što ih prinosi blizu vozova u pokretu. Njegov užitak je perverzan, jer je učinak na njegove žrtve očekivano traumatičan. Ubijanje zarad užitka, ili čerečenje zarad zabave, bili bi, naravno, perverzni; ali ništa od toga ne bi bila seksualna perverzija. Hirurg, koji izvodi operaciju zarad uzbuđenja, a kada to nije potrebno zarad zdravlja pacijenta, takođe je perverzan. U pojedinačnim slučajevima može biti teško da se odredi šta zapravo motiviše nekog da čini ono što čini - racionalizacije mogu biti opšte. Ali ova nesigurnost verifikacije razlikuje se od zamagljivanja linije koja razdeljuje (defining) perverzne od neperverznih činova. Pretpostaviću da je zlostavljač dece slučaj seksualne preverzije, iako to nije vrsta slučaja ključnog (ili čak pomenutog) za nekoliko poznatih objašnjenja ovog koncepta; on ispunjava uslov potpunosti u kontekstu kanonskog prava, njegova forma je normalna, može voditi reprodukciji, tako da ga Akvinski ne razmatra u raspravi o neprirodnom seksu. Pa ipak, mlada devojka koju je seksualno zavela starija osoba može lako doživeti traumu; nema lakog i sigurnog načina se ponište učinci povređivanja, a namera sa kojom su bili učinjeni utvrđuje ispravnost određivanja tog slučaja kao seksualno perverznog. (I najmanja količina seksualnih osećanja zavodnika može biti traumatična po dete, čak i kada on nije nepoznat ili preteći).
Photo: Ben Sandler
Vrsta štete na koju ukazujem odgovarajuće je nazvana poniženjem, pokvarenošću. Da perverzija ponižava nužna je istina (iako možda trivijalna), kada definišete perverziju kao što sam ja učinio. Svrstati neku aktivnost u perverznu jeste reći nešto važno o tome šta sa njom nije u redu. Jedna od prednosti ovakvog određenja seksualne perverzije - ukoliko je prihvatimo — jeste da nas ne obavezuje da prihvatimo ni jedan od uobičajenih pogleda na pojedine sekusalne činove, dok istovremeno uspeva da zadrži mnoge naše intuicije o tome šta je perverzno. Kako bi se koncept perverzije ovde izložen mogao primeniti, na primer, na homoseksualnost, nije najjasnije, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što je homoseksualnost složena pojava: može se na nju gledati kao na aktivnost i ništa više, jedna među mnogim drugim koju praktikuju oni čiji životi istovremeno uključuju druge seksualne aktivnosti, heteroseksualne na primer. Ali homoseksualnost takođe može da se javi i kao institucija, što ona i jeste u mnogim drugim društvima, različitim od našeg; tamo je ona često tipična u izvesnom stupnju normalnog razvoja, i vodi ka heteroseksualnom funkcionisanju u braku, kao što je i kompatibilna s njom. Konačno, homoseksualnost se takođe može smatrati oblikom života, kada posebice isključuje heteroseksualnost. To je ono što savremeni pokret za gej osobađanje namerava, a o čemu se veoma malo može saznati od drugih društava. Ipak, posmatranje homoseksualnosti kao oblika života odveo bi nas daleko od problema perverzije i neprirodnog.
Iako nam definicija ovog koncepta perverzije, sama po sebi, ne nudi dovoljno snažne kriterijume da bi omogućila da odlučimo u vezi sa važnim pitanjem homoseksualnosti, definicija izgleda zahteva da se silovanje svrsta u seksualne perverzije, suprotno tradicionalno rasprostranjenom mišljenju. Silovanje ponižava - ovo izgleda kao nužna istina - ali ostaje nejasno da li to čini na način na koji definicija to zahteva. (Sve perverzije ponižavaju, ali nisu svi ponižavajući činovi ili iskustva slučajevi perverzije.) Ono što bi trebalo dodati definiciji perverzije da bi proizvela kriterijume primenjive na homoseksualnost zaslužuje poseban članak, kao i pitanje zbog čega, tradicionalno, silovanje nikada nije bilo viđeno kao perverzija.
Iz: Ethics 90 (1980) enovine

OLJA BEĆKOVIĆ: Utisak nedelje je zabranio lično...

Novi Magazin

Foto: Tanjug
Prošlo je devet nedelja od prestanka emitovanja emisije Utisak nedelje na televiziji B92, a jednoznačnog odgovora zašto je do toga došlo još uvek nema. Autorka ove emisije Olja Bećković i PG Mreza pozvali su predsednika Borda direktora TV B92 Verana Matića, izvršnog direktora Stefanosa Papadopulosa i direktorku korporativnih i regulatornih poslova Antena Grupe za jugoistočnu Evropu Manju Grčić da 9. novembra gostuju u "Utisku nedelje".
Tim povodom je sa Oljom Bećković razgarao novinar Nenad Zorić. Prenosimo intervju objavljen na njegovom blogu.
U utorak (4.novembar) PG Mreza i Vi obavestili ste javnost da ste pozvali predsednika Borda direktora TV B92 Verana Matića, izvršnog direktora Stefanosa Papadopulosa i direktorku korporativnih i regulatornih poslova Antena Grupe za jugoistočnu Evropu Manju Grčić da 9. novembra gostuju u emisiji “Utisak nedelje”. Šta su vam odgovorili? Hoće li doći?
"Do sada imamo samo odgovor direktorke korporativnih i regulatornih poslova Antena Grupe za jugoistočnu Evropu Manje Grčić da, naravno, neće doći.
Istina, taj odgovor nije stigao nama, ali jeste objavljen u službenom glasniku Informer, što svakako ima veću specifičnu težinu."
Kako ste ih kontaktirali, telefonom, zvaničnim dopisom? Pitam Vas to jer možda još čekate odgovor nekog od njih?
"Imam utisak da se sve vrti oko tumačenja i upotrebe reči naravno. Naravno da smo poslali zvanični dopis. Naravno da smo očekivali i da još uvek očekujemo odgovor. Naravno da takav poziv ne bismo uputili da nemamo važeći ugovor. Naravno da verujemo da i B92 i PG Mreza duguju javnosti odgovor na pitanje: Ko je zabranio Utisak nedelje?
Utisak je da sa druge strane sede ljudi koji suprotno od nas misle da, naravno, ne treba da odgovore, da, naravno, nemaju obavezu poštovanja ugovora, da, najnaravnije, moraju zauvek da sakriju odgovor na pitanje: Ko je zabranio Utisak?"
Vi ste ovaj poziv uputili u utorak ali dok vas sad nisam pozvao nisam uspeo nigde da čujem, vidim ili pročitam informaciju šta je bilo sa odgovorima na taj poziv. Nište se javljali kolegama ili vas niko nije zvao?
"Naravno da me niko nije zvao, naravno da ta vest skoro da nije videla svetlost štampanih izdanja, a šta je u svemu tome naravno, ja, naravno, ne razumem.
Mogu samo da zamislim trijumf kreativnih direktora ovog projekta deratizacije slobodnog mišljenja. Zamišljam ih kako dižu čaše u vis, kucaju se, a dok se gledaju u oči, jedan drugom namiguju: Šta sam ti rekao, ajde kaži, jesam ti reko, trajaće dve tri nedelje i bella ciao, muzika, dođi vamo, znaš onu bella ciao,uahahahaha, …
Naravno da su sve unapred znali. I ko smo. I kakvi smo. I koliko nas je."
Kad su NUNS i UNS a kasnije i PG Mreža pozivali građane da dođu na Utisak ispred zgrade B92 bio je popriličan broj ljudi. Bilo je reakcija i na društvenim mrežama ali kako vreme odmiče sve manje imamo informacija ali i sve manje interesovanja.
Dugo ste u ovom poslu pa sigurno znate odgovor zašto deluje da su ljudi oguglali, umorni, prilagodljivi…? Ili nisu ništa od pobrojanog već im treba neko da ih pozove, usmeri, pokrene?
"Ljudi su ubijeni u pojam. Dok o tome nisu imali pojma, još su se batrgali. Ako pogledate šta se sve desilo proteklih mesec dana, a šta će biti sutra i prekosutra, jasno vam je zašto ne sme da postoji Utisak nedelje. Batinanje mozga se okrenulo na maksimalno ubrzanje. Gde god da se okrenete, vrišti Ponizenje.
Pogledajte jučerasnje zasedanje Odbora za kulturu, samo prvih deset minuta, dovoljno je. Nemamo mi više snage ni da budemo uvređeni, samo poniženi. Ubijeni u pojam. Nekad smo se bavili visokim raspravama, što sam ja ispadao budala da plaćam pretplatu, a sad nikom nista. Danas je pitanje što sam ja ispadao budala i prao zube i ruke. Sve je toliko uproštaćeno, da i na rasprave o plagiranim doktoratima gledamo s nostalgijom na davna vremena kad nas se još nešto ticalo."
Za ono vreme kad su se rađali novi mediji kao argument kažu kako onda je bilo novca od donacija spolja. Ali u nekom od prošlih brojeva Vremena profesor Vladeta Janković nas podseti na primer profesora koji su rekli: Ne.
Dakle, oni su u jednom trenutku bili na ulici. Zašto danas intelektualci ćute ili ako i progovore imamo unisono mišljenje?
"Izvinite što ću to reći. To je zato što danas više nema nikakve nade. Koga se više tiče šta je rekao Vladeta Janković, pored živog Zorana Babića. Neće biti da nismo odgovorni za to.
Mnogo smo energije i gluposti uložili u rušenje svakog autoriteta. Intervju profesora Jankovića je doživljen kao neka kometa koja se javlja na svakih 100 godina. Malo je falilo da ga čitamo sa onim naočarima s kojim smo dočekivali pomračenje meseca. Gazili smo mnogobrojne Jankoviće, a zalivali razne Basare, sad smo tu gde smo."
U ime koje budućnosti, vere i nade se danas govori: Ne? Nekad smo protestovali protiv Miloševića, u ime budućnosti naše dece. Danas znamo da nam deca imaju budućnost samo ako ih upišemo u SNS. Druge budućnosti nema na vidiku.
Nije mali broj onih koj misle da sve počinje od slobodnih medija. Takođe, ima i oni koji neće ovakve medije kakvi su danas ali liči da bi više od slobodnih voleli svoje medije. Neki rez se mora povući. Kako?
"Slobodni mediji su slobodni ljudi. Predlažem Carski rez."
Posle sedam nedelja vaš advokat Draganić je objavio da je od pravnog zastupnika B92 dobio odgovor da je ta televizija i zvanično rešila da raskine ugovor i poziv na razgovor o raskidu. Jeste li raskinuli ugovor ili on i dalje važi?
"Juče sam bila pozvana na zasedanje Odbora za kulturu. Tražila sam garancije da će se deliti šećerna vata, pošto je to, od kako znam za sebe, bilo jedino što sam volela u cirkusu.
Garancije su izostale, nisam otisla, ali sam gledala. Baš me je bilo sramota. Nije tamo bilo nijednog poslanika, nijednog novinara koji je govorio laži o meni, a da nije znao da ne govori istinu.
Istina je da Ugovor nije raskinut. Važi do marta meseca. U tom obavezujućem papiru jasno piše da se emisija emituje na osnovnom kanalu, a da B92 ima pravo da je reprizira na info kanalu. Nikakvih nesporazuma oko cene emisije nije bilo. Nikada kao razlog za promenu ugovora nije pomenut pad gledanosti ili neisplativost. Naprotiv, nuđena mi je značajno veća cena da pređem na medijski nepostojeći info kanal.
Nikada nisam dobila odgovor kako je moguće da privatni vlasnik ima interes da placa a da ne zarađuje.Takve poslovne odluke se po mom najdubljem utisku donose samo pod političkim pritiskom.
Sigurna sam da Manja Grčić o tome zna mnogo više od Verana Matića – ko je zvao, koliko puta, kad i šta je tražio."
I dobro, da ste neki od vaših gledalaca koji se javi i mora kratko i efektno da odgovori šta je sa emisijom Utisak nedelje, vaš odgovor bi bio?
Tvrdi se da emisija nije zabranjena,
Znam da ugovor nije raskinut,
Ako je verovati umrlicama u Politici, nisam umrla,
Zašto onda nema Utiska?
Za kraj, evo da ukradem ideju iz jednog teksta Teofila Pančića, hoćete li možda pozvati gospodu Kirbija, Davenporta i Vilhelma kao goste u emisiju? Bilo bi zanimljivo videti hoće li pristati da dođu. A još više šta će reći kad ne budete imali gde da ih primite. Zar ne? Ili da ih pozovete da razgovarate na ulici?
"Možda je i premijer ukrao tu ideju od Teofila Pančića. Čujem da me upućuje da se obratim EU, pošto je vlasnik njihov član, pa da tamo potražim pravdu.
Radije bih pozvala premijera, ministra pravde, ministra kulture i informisanja.Vrlo mi je čudno što su izostali sa protesta ispred B92.
Šta bi bio jači dokaz da nemaju nikakve veze sa zabranom emisije, nego da su digli svoj glas za poštovanje zakona države Srbije i pravo na rad po važećim ugovorima."
Novi Magaziin

Traktorske prskalice kao najuspešnji proizvod Agromehanike

Preduzeće Agromehanika je na slovenačkom i na širem evropskom području vodeći proizvodjač poljoprivredne mehanizacije. Agromehanika je više od 40 godina sinonim za kvalitet,poverenje i uspeh.Dokaz za to su mnogi zadovoljni poljoprivrednici,privatna i javna preduzeća.



Početci je počelo sa radom 70-tih godina prošlog veka.
Danas je Agromehanka u Srednjoj Evropi jedan od većih proizvodjača.Veći deo svojih proizvoda izvozi u države EU,Hrvatsku,Srbiju,Makedoniju,BIH,Rusiju i Ukrajinu

Preduzeće Agromehanika u Sloveniji ima svoju ličnu trgovačku mrežu koju sastavljaju četiri tržna centra. Sa svojom trgovačkom aktivnošču preduzeće je prisutno i u inostranstvu. U vlasništvu preduzeća Agromehanika-Slovenija je i Agromehanika Bjelovar u Hrvatskoj. Ostala tržišta u inostranstvu pokrivaju poslovni partneri.

Preduzeće Agromehanika proizvodi kompaktne traktore AGT sa snagom od 30 do 60 KM. Traktori AGT su specijalizirani za rad na strmom terenu, u voćarstvu i za održavanje vinograda. Uz odgovarajuće priključke traktore je moguće upotrebljavati i za komunalne usluge, u šumarstvu i za druge specifične poljoprivredne aktivnosti.
 Najuspešniji proizvod preduzeća Agromehanika još uvjek ostaju prskalice AGS i atomizeri AGP. Dugogodišnje iskustvo i znanje doprinelo je da danas Agromehanika nudi veliki izbor poljoprivrednih priključaka: široka paleta traktorskih prskalica,atomizera, kako za visoku profesionalnu tako i za manje upotrebu.

Prskalice se, na srpskom tržištu, mogu naručiti i više se informisati na tel: 063 155 25 66
agromehanika.sl

VUČIĆ: ŠEŠELJU ŽELIM...

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, koji je pušten na privremenu slobodu iz Haškog tribunala, želi dobro zdravlje i brz oporavak.
Odgovarajući na pitanja novinara, posle otvaranja graničnog prelaza Nakovo-Lunga kod Kikinde, premijer Vučić je rekao da Šešelju želi dobro zdravlje, prenosi Tanjug. "I to je sve, nema ni 'i' ni 'ali'", rekao je Vučić.
Izjava Aleksandra Vučića
Na ponovljena pitanja novinara u vezi sa Šešeljem i da li je razgovarao sa Haškim tribunalom o uslovima njegovog puštanja, Vučić je kratko odgovorio "ne".
"Mi mu želimo dobrodošlicu, brz oporavak i dobro zdravlje", rekao je Vučić.
Premijer Vučić je poručio da je njegov posao da vodi zemlju i da će to raditi sve dok za to ima podršku naroda.
"Nikada sebi neću da dozvolim zbog toga što mislim da radim najbolje za svoju zemlju, što radim pošteno i smem svakoga u lice da pogledam, i pošto je to tako, ne želim da držim vlast mimo narodne volje", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.
"Ja da budem Bojan Pajtić i da sa šest ili 16 odsto držim vlast, ne pada mi na pamet", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li će ući u političku polemiku sa Šešeljem.
Vučić je dodao da će se onoga trenutka kad narod bude mislio da mu je bolje sa Pajtićem, Šešeljem, ili bilo kojim drugim političarem, tog trenutka skloniti sa vlasti.
Kako je dodao, on je na mestu premijera narodnom voljom. "Nemojte da brinete. Ja da držim vlast po svaku cenu, ne pada mi na pamet", poručio je Vučić.
Naveo je da je uveren i da kada ode sa vlasti, kada izgube neke izbore, da će u istoriji jasno i nedvosmisleno, kao što se u Nemačkoj sudi o radu bivšeg kancelara Gerharda Šredera, tako suditi i onome što je on uradio za Srbiju.
"A Srbija će za dve, tri godine biti mnogo bolje mesto za život, sigurnije mesto za život, biće mnogo uvaženija zemlja, a nikada nije bila uvaženija nego što je to danas", rekao je premijer.
O Vulinovoj izjavi 
Vučić je, na pitanja da prokometariše izjavu ministra za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Aleksandra Vulina koji je rekao da je puštanje na slobudu Šešelja pokušaj destabilizacije Srbije, premijer Vučić je naveo da Vulina veoma poštuje, ali da to neće da komentariše.
"A što se tiče stabilnosti Srbije i mnogih koji čekaju nekakvu vrstu nestabilnosti, podsećam da su mnogi prizivali 'ukrajinski scenario' u izbornoj kampanji", rekao je Vučić.
Premijer je naznačio da Srbija postaje sve značajniji faktor u Evropi i svetu i to ilustrovao činjenicom da je juče bio francuski premijer Manuel Vals, da je danas sa rumunskim premijerom došao iz Beograda, da je juče bio i crnogorski premijer Milo Đukanović, da za dva dana dolazi albanski premijer Edi Rama, a za četiri dana i zamenik nemačke kancelarke Angele Merkel, Zigmar Gabrijel.
Premijer je rekao da još nije poznat plan posete albanskog premijera ni da li će on posetiti Preševo.
Vučić je dodao da je preduzeo najteže mere koje je jedan političar mogao da preduzme na teritoriji južne Evrope, a da na to nije nateran.
Naveo je da je to uradio zato što smatra da je to najbolje za zemlju i zato što ga ocena toga što je uradio i što radi interesuje u istorijskom smislu, a ne kako će na to da gleda dnevna politika.
"Ponosan sam na to", rekao je Vučić i dodao da je uveren da će Srbija već od 2016. godine biti zemlja sa najvećim privrednim rastom u Evropi.
RTS

Kažu da ona zna u čemu je tajna!

Porno glumica Taša Rejn odlučila da podeli nekoliko saveta i mudrosti stečenih iskustvom, kako bi parovi ponovo pronašli strast u krevetu.

Često čujemo različite savete kako da poboljšate seks, ali verovatno nećete naići na bolje od onih koje je dala porno glumica Taša Rejn, prenosi cosmopolitan.rs.
 
Ona je odlučila da podeli nekoliko saveta kako bi parovi ponovo pronašli strast u krevetu. Ipak, život nije porno film, ali koliko god pornići bili preterani, poneki trik možete iskoristiti.

1. Orgazam

U porno-ilmovima najčešće prvo orgazam doživi muškarac, pa tek onda žena, ako se to uopšte i desi. Bez obzira na sve, Taša kaže da je prva stvar do boljeg seksa briga da žena prva dođe do vrhunca. I to obavezno! Prenesite svom dragom – ipak je u pitanju savet iz prve ruke!

2. Ljubljenje
Kada uporedi to s porno filmovima, Taša kaže kako u svakom filmu scena počinje ljubljenjem. To sigurno ima svojih razloga, pa bi strastveno ljubljenje trebalo da postane sastavni deo vaše predigre.

3. Igranje uloga
Kao porno glumica, Rejnova priznaje da u svakom filmu igra drugačiju ulogu i da je shvatila da igranje uloga samo po sebi može da bude jak afrodizijak.

4. Izdržljivost
Niko ne traži da seks traje kao fudbalska utakmica, ali izdržljivost bi mogla da bude ključ za bolji seks. Za to je potrebna praksa, ali sigurno praksa koja će vam se svideti.

5. Samopouzdanje
Bez brige, ne morate da izgledate kao manekenka, a vaš dečko kao Rajan Gosling da biste uživali u seksu. Ali jeste važno da se osećate kao najlepša žena na svetu, jerznate šta – vi to i jeste! Najvažnije je vaše samopouzdanje.

Očigledan savet jedne porno-glumice, zar ne? Ipak, Taša savetuje da saznate šta vas najviše uzbuđuje i probate to da uvedete u svoj seksualni život. Malo istražite i nezaboravite: vežbom se dolazi do savršenstva. 
Novosti online

Kako da sami napravite KEFIR? VIDEO

Kefir zovu superhranom zbog mnogobrojnih blagodeti za naše zdravlje. Takođe, ukusan je i ne mnogo kaloričan, odličan izvor proteina. Možete da ga pijete samog, kao preliv za salatu, uz žitarice...
Preporučuje se u sezoni gripa jer jača imunitet
Za kefir vam treba tibetanska gljiva koju možete kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane, ali morate biti uporni u potrazi. Lakši način nabavke je da vam ova, takozvana "kefir zrna", da neko ko ih već koristi.
 

Tibetansku gljivu prelijte mlekom sobne temperature (mleko ne mora da bude samo kravlje), najbolje u staklenoj tegli koju možete da zatvorite. Za pola litre mleka vam trebaju dve kašike zrna. Ostavite da odstoji, takođe na sobnoj temperaturi, 24 sata.
 
Nakon toga procedite kefir, ali kroz plastičnu cediljku. Prilikom pripreme ovog napitka ne bi trebalo da koristite metalno posuđe i kašike, već plastično, drveno, silikonsko, a posuda u kojoj kefir pravite bi trebalo da bude staklena ili od keramike, porcelana.
 
Prilikom ceđenja pazite da ne oštetite gljivu, jer kada je operete mlakom vodom možete opet da je koristite. Stavite je u čistu teglu, opet je prelijte mlekom, i tako možete svakoga dana imati svež i zdrav kefir.
 
Vremenom, gljiva sa umnoži pa možete deo nekom da poklonite.
 
Ukoliko ne želite da je koristite neko vreme, držite je u hladnoj vodi.
 
Kefir je odličan napitak ako ste na dijeti ili imate stomačne probleme, patite od zatvora. Kefir se preporučuje nakon terapije antibioticima jer je odličan izvor probiotika. Snižava nivo lošeg holesterola u krvi, dobar je i ako vas muči nesanica. 
Vesti online

STIŽE ŠEŠELJ - RAZDUŽIO ĆELIJU! Radikali spremaju miting...

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić kazao je danas agenciji Beta, da se Vojislav Šešelj razdužio u odnosu na pritvorsku jedinicu u Međunarodnom
sudu za ratne zločine u Hagu.

Krasić je kazao da se sa Šešeljem čuo oko 18.00, kada se on već razdužio i da u tom trenutku lider SRS-a nije imao informaciju kada će ga holandska policija "prebaciti" od ćelije do aerodroma.

Lider radikala i haški optuženik Vojislav Šešelj neće doputovati u Srbiju pre utorka, jer je pristao da mu haški lekari pripreme kompletnu medicinsku dokumentaciju na srpskom jeziku, saznaje „Alo!“.

Lider radikala iduće sedmice u beogradu, Hag prevodi lekarsku dokumentaciju
Lider radikala iduće sedmice u Beogradu, Hag prevodi lekarsku dokumentaciju | Foto: Emil Čonkić
- Nije realno očekivati da se on pre utorka vrati u zemlju, jer je u toku sređivanje i prevod na srpski jezik pozamašnog medicinskog dosijea koji Šešelj ima u Hagu. Lekari koji su ga svih ovih godina lečili preporučili su mu da je zbog nastavka njegovog lečenja u Srbiji najbolje da sa sobom ponese i tu dokumentaciju i on je na to pristao. Zbog toga se i njegovo puštanje na slobodu neće desiti danas, kako je bilo planirano, već najranije u utorak, koliko treba prevodiocima da prevedu sve te dokumente - objašnjava naš izvor.
Jadranka Šešelj
Jadranka Šešelj | Foto: Aleksandar Levajković
Porodica ga čeka

Jadranka Šešelj juče nije znala kada će njen suprug stići iz Haga, iako je sa njim razgovarala tokom jutra.
- Čula sam se s Vojom u 10 sati. Rekao mi je da ništa ne zna i da čeka informacije. Još svi čekamo ali smo ushićeni i svi nestrpljivo čekamo da nam Voja dođe kući - ispričala nam je Jadranka Šešelj.
Šešelj, koji još čeka presudu Haškog tribunala, biće pušten na slobodu, prema našim informacijama, bez uobičajene pratnje predstavnika Vlade Srbije i srpske policije, jer je jedina stvar koju je Sud tražio od države bila da dostavi avionsku kartu za Šešeljev povratak.

- Prvi put u istoriji saradnje s Haškim tribunalom se desilo da se od Vlade ne traži ništa drugo do avio-karte. Do sada je država svaki put prilikom dolaska haškog osuđenika ili pritvorenika u Beograd morala da sprovede neke specijalne mere po instrukcijama iz Tribunala, na primer da u Hag pošalje predstavnika
Ministarstva pravde kao neku vrstu pratnje. Uvek je tražena i policijska pratnja i slične stvari, ali ovoga puta sve to je izostalo. Hag je tražio samo kartu i ništa više, što je još jedan u nizu presedana koji su napravljeni prilikom puštanja Šešelja na slobodu. Sve to podgreva sumnje da je po sredi nagodba Šešelja sa Tribunalom - kaže naš izvor.
Šešelj će, kako saznajemo, u Srbiju moći da dođe samo sa jednim koferom.
Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin | Foto: FoNet
Vulin: Neko ne želi stabilnu Srbiju
Ministar za rad Aleksandar Vulin smatra da je puštanje Šešelja na slobodu politička poruka Haškog tribinala i pokušaj destabilizacije Vlade i zastrašivanja njenog predsednika Aleksandra Vučića!
- Sve je ovo mnogo veće od puštanja Šešelja, ovo je odgovor Vučiću: „Hoćeš Putina u Beogradu, hoćeš da imaš ‘Paradu‘, a nisi pristao da ga držimo još 10 godina u zatvoru, moraš da napustiš politiku odnosa i Rusija i EU“ - izjavio je Vulin.
On kaže da je Zapad i ranije ucenjivao premijera da ukoliko ne napusti politiku “i EU i Rusija” destabilizovaće Srbiju i poručio je da Vučića ne treba plašiti, jer on neće promeniti svoju politiku. Vulin je rekao da nije slučajno što je lider radikala pušten na slobodu tri dana pošto je poslanik te stranke dao podršku za rekonstrukciju Vlade Vojvodine.
- Sud mu je dozvolio da u Beograd ponese samo jednu vreću stvari, odnosno jedan kofer, dok će mu ostale stvari, među kojima je najviše knjiga, biti naknadno dopremljene preko naše ambasade. Inače, sud mu je predlagao da ga iz Holandije isprati i sa njim do Beograda u pratnji doputuje neko od predstavnika Ambasade Srbije, ali je Šešelj sve to odbio uz komentar da ne treba i da nema potrebe za tim - otkriva naš izvor.

Prema našim informacijama, po sletanju na aerodrom lider radikala moraće da preda pasoš, a Hag je uslovio naše vlasti da mu ne izdaju nov.
Zvaničnih informacija o detaljima Šešeljevog povratka juče nije bilo ni u Vladi Srbije, niti u Haškom tribunalu, čija pres-služba objašnjava da, u skladu sa praksom Tribunala, ovaj sud iz bezbednosnih razloga potvrđuje kada je optuženi privremeno pušten na slobodu tek kada napusti Holandiju i ista praksa će biti primenjena u slučaju Vojislava Šešelja.

Podsetimo, Tribunal je odobrio Šešelju privremeno puštanje na slobodu, pošto mu je Vlada Srbije dostavila uslovne garancije za njegovo puštanje.

U podnesku ovog suda navedeno je da je Sudsko veće na sopstvenu inicijativu i iz humanih razloga, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog, “imajući u vidu nove okolnosti i kako bi izbeglo najgore”, naložilo privremeno puštanje Šešelja na slobodu. Ta odluka bi trebalo da omogući Šešelju lekarsku negu “u najadekvatnijem mogućem okruženju”, a Veće je navelo i da, s obzirom na okolnosti, nije neophodan pristanak optuženog. Istovremeno, zaštita svedoka i integritet postupka moraju biti garantovani, naglasilo je Sudsko veće.
Vojislav Šešelj, Tomislav Nikolić i Čedomir Jovanović
Vojislav Šešelj, Tomislav Nikolić i Čedomir Jovanović | Foto: Dalibor Danilović

Šešelj, koji se dobrovoljno predao Haškom tribunalu 24. februara 2003. optužen je po 14 tačaka za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH u periodu od 1991. do 1993.
Tribunal pokušava da se opere

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je da je odluka o puštanju Šešelja pokušaj Tribunala da izađe iz situacije u koju je sam sebe doveo neprimereno dugim suđenjem. On naglašava da odluka doneta po ekspresno brzoj proceduri nije bila ranija praksa Tribunala.
- Onog trenutka kad smo dobili pismo od predsedavajućeg sudskog veća Žan Kloda Antonetija u kojem od Vlade Srbije traži da se praktično za dva do tri sata izjasni o uslovima i garancijama koje Vlada Srbije treba da da za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja bilo je jasno da je takva odluka već doneta s obzirom da se prvi put dešava da se daje tako kratak rok za izdavanje garancija - objasnio je Ljajić i napomenuo da se prvi put desilo da se od optuženog ne traži da se izjasni o uslovima koje postavlja Tribunal.
- Ova odluka je pre svega motivisana namerom Tribunala da izađe iz situacije zbog koje je sam upao zbog ne primereno dugog suđenja u postupku protiv Šešelja - rekao je Ljajić.
Incident na BK televiziji između  advokata Barovića i Šešelja
Incident na BK televiziji između advokata Barovića i Šešelja
Svi Šešeljevi incidenti: Banana i bokal
- Ispred Savezne skupštine 1992. godine Šešelj je udario pesnicom jednog taksistu-štrajkača koji mu je uputio psovku. Šešelj je po izveštajima svedoka počeo da viče: “Sve ću vas pobiti kao pse, meni niko ne može da urliče! Ja ću vas srediti bando, bitange! Ja ću vas upucati, bando, što ne radite?” Pripadnici Šešeljevog obezbeđenja su tada ispalili nekoliko hitaca iz automatskog oružja.
- Iste godine Šešelj napada učitelje koji su demonstrirali ispred Skupštine Srbije. “Jednog sam udario rukom, a drugog nogom”, hvalio se Vojislav Šešelj.
- U julu iste godine na ulazu u Skupštinu Srbije pištoljem podignutim u vazduh pretio demonstrantima iz Studentskog protesta ‘92. koji su ga prethodno gađali sapunom, uz povike “operi te krvave ruke”.
- Sredinom 1997 godine u emisiji na BK televizijii posvađali su se Vojislav Šešelj i advokat Nikola Barović. Emisija je prekinuta, a Baroviću je, dok je sedeo u uredničkoj sobi, neko prišao s leđa, udario ga nogom, a potom još nekoliko puta pesnicama. Baroviću je slomljena nosna kost, na tri mesta, i polomljeno jedno rebro. Za napad je osumnjičen Petar Panić, ali je Šešelj tvrdio da je on sam “malo” udario Barovića, koji se potom nekoliko puta “okliznuo na koru od banane.”
- Šešelj je u Skupštini 2000. godine polio vodom predsednika parlamenta Dragana Maršićanina, nakon čega ga je obezbeđenje iznelo sa sednice. Lider radikala ostaće upamćen i po čupanju kablova, odnosno mikrofona u tadašnjoj Saveznoj skupštini.
Slobodan Milošević i Mirjana Marković
Slobodan Milošević i Mirjana Marković | Foto: Profimedia
Zapaljive izjave: Crvena veštica i prokleta Jerina
- Tokom štrajka zaposlenih u Radio Beogradu 1992, u glavnom TV Dnevniku Šešelj čita spisak novinara koje bi trebalo odstraniti sa državnog radija i televizije, jer “rade za strane obaveštajne službe, srpske izdajničke stranke, kao i za HDZ i VMRO”. Šešelj je tražio da se na mesta tih novinara dovedu “proverene srpske partiote”.
- Profesora Dragoljuba Mićunovića u Skupštini SRJ kleveće da je “jahao popa”, za prestolonaslednika Aleksandra u Skupštini Srbije govori kako se “uneredio” i kako je “pasao travu”.
- Posle susreta predsednika Srbije Slobodana Miloševića sa Kozirjevom jula 1994, Šešelj poručuje Miloševiću da ne sme da prihvati plan Kontakt grupe, a za slučaj da to ipak učini, njemu i njegovoj supruzi predsednik SRS-a obećao je sudbinu Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin.
- U maju 1995 godine je izjavio da su “najveći kriminalci u Crnoj Gori Milo Đukanović i Momir Bulatović, a u Srbiji su Slobodan Milošević i Radoman Božović.
- Iste godine je izjavio da je “Mirjana Marković crvena veštica sa Dedinja, nova prokleta Jerina i najveće zlo srpskog naroda.
 Akter, Alo, Blic

Haški tribunal je doneo preksinoć odluku o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja iz, kako je saopšteno, humanitarnih razloga. To je epilog dešavanja poslednjih nekoliko dana od kada je obelodanjeno da je zdravlje optuženika ozbiljno ugroženo, pošto je utvrđeno da je karcinom debelog creva, od koga je bolovao, metastazirao na jetru.

Priprema doček za supruga: Jadranka Šešelj
Mada su uslovi pod kojima će lider radikala biti pušten iz zatvora, držani u tajnosti, procurelo je da se od njega traži samo da se ponovo odazove na poziv iz Haga i da se neće sastajati sa svedocima, koji mogu uticati na proces koji se protiv njega vodi.
"Sudsko veće je koristeći svoje diskreciono pravo odlučilo da iz humanitarnih razloga pusti optuženog na privremenu slobodu", zaključuje se u obrazloženju koje je potpisao predsednik Haškog tribunala Žan-Klod Antoneti, od koga se jedino ogradio Madiaj Nijang, novi sudija u veću.
 
U Srpskoj radikalnoj stranci juče su se užurbano spremali za svečani doček predsednika, ali do zaključenja ovog broja "Vesti" još se pouzdano nije znalo kada bi on mogao da sleti na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu.
- Očekujemo da dođe najkasnije u ponedeljak, ali ono što je sasvim izvesno jeste da neće doleteti avionom Vlade Srbije, sve i da mu to ponude. Vratiće se u Srbiju na način na koji je i otišao - ističe Nemanja Šarović, zamenik predsednika SRS.
 

Artman: Fijasko Haškog suda!

Nekadašnja portparolka haške tužiteljke Karle del Ponte, Florens Artman ocenila je da je situacija sa neizricanjem presude Šešelju još jedan fijasko u radu Tribunala koji mora konačno da da odgovore.
- Ako sudija nije u stanju, pošto je video i slušao optužbe, izreći osuđujuću presudu, zašto onda nekoga drži, trebalo ga je pre četiri godine pustiti na slobodu. Na osnovu čega držite u pritvoru nekoga, bez obzira šta ja mislim o Šešelju i što znam šta je radio, jer sam kao novinarka bila svedok toga, bez obzira na sve, ne može biti tolike godine u zatvoru bez da se zna hoće li biti osuđen ili ne - objasnila je Artmanova.

Čelnici stranke ne žele da otkriju više detalja o slavlju koje pripremaju, sem da će se potruditi da taj doček bude dostojan "srpskog heroja".
- Srbija treba da slavi dolazak Šešelja kao srpskog heroja i uvereni smo da će tako i biti - kažu kratko u ovoj stranci.

Šešeljev pravni savetnik Milan Terzić objašnjava da će se tačan datum i satnica kada će lider radikala stići znati tek po završetku komplikovane procedure Haškog tribunala.

- Odluka Pretresnog veća najpre mora da se prevede na srpski i engleski i da se zvanično uruči dr Šešelju. Tek potom će Sekretarijat kontaktirati Pritvorsku jedinicu i dogovoriti kada i na koji način će doći u Srbiju. Očekujem da me predstavnici Haškog tribunala o tome zvanično obaveste, ali za sada to još niko ne zna - ističe Terzić.
On ipak ne veruje da će ta procedura dugo trajati.
 

Otkazan današnji miting u Hagu

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, Nemanja Šarović, rekao je za "Vesti" da se zbog očekivanog povratka Šešelja u Beograd otkazuje miting SRS ispred sedišta Haškog tribunala.
- Osim dočeka na beogradskom Aerodromu, planiramo naredne subote veliki miting u Beogradu - istakao je Šarović i obelodanio da Šešelj neće u avion Vlade Srbije, već stiže redovnim letom.
- Mada to nije praksa, moguće je da Šešelj bude pušten i danas, odnosno tokom vikenda, ali, to sve zavisi od njih, a pokazali su da je sa njima apsolutno sve moguće - naglašava Terzić.

Šešeljeva supruga Jandranka kaže da su i njoj i njihovoj deci osećanja krajnje pomešana.

- Sa Vojom sam se čula već nekoliko puta, ali ni on još ne zna kada će tačno biti pušten. Čini mi se da smo više mi euforični i uzbuđeni od njega. Iskreno, ni deca ni ja nismo mogli da spavamo, a osećanja su i dalje podeljena: od ogromne radosti do ogromne zebnje da će zaista biti pušten. Na sreću, nemamo puno vremena da se bavimo "sobom" jer telefoni neprestano zvone, zovu ljudi iz svih krajeva sveta i čestitaju. Istovremeno i mi moramo da pripremimo sve za njegov povratak - objašnjava Jadranka Šešelj.

Šešeljev sin Aleksandar je sa braćom, Mihajlom i Vladimirom do duboko u noć slavio u sedištu stranke vest da će napokon videti oca.

- Moj otac nije očekivao da će biti pušten na slobodu. Mislio je da je to samo još jedna iz niza farsi Haškog tribunala. Zapravo, ispostavilo se da je ovo njegovo naprasno oslobađanje, samo način da Haški tribunal skine problem u koji je upao 2003. godine, podizanjem optužnice protiv mog oca. Međutim, Vojislav ih je argumentovanom odbranom doveo u bezizlaznu situaciju! Iskreno govoreći - iznenađeni smo odlukom Tribunala, ali s druge strane, ta odluka je u velikoj meri zakasnila, jer je i bez presude u pritvoru proveo dvanaest godina - kaže Aleksandar i priznaje da ne može da sačeka konačni susret sa ocem.
 

Tribunal pokušava da se opere Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić smatra da Tribunal mimo prakse ekspresnom odlukom o puštanju Šešelja, pokušava da izađe iz situacije u koju je sam sebe doveo neprimereno dugim suđenjem. Ističe i da se prvi put desilo da se od optuženog ne traži izjašnjenje o uslovima koje postavlja Tribunal.
- Kad smo dobili pismo predsedavajućeg sudskog veća Žan-Kloda Antonetija u kojem od Vlade traži da se za par sati izjasni o garancijama za Šešelja, s obzirom na kratak rok bilo je jasno da je odluka već donet.

 Reporteri "Vesti" u sedištu radikala - Slavlje uz viski i četničke pesme

  Više stotina najodanijih članova i simpatizera Srpske radikalne stranke u četvrtak uveče proslavili su vest o puštanju na slobodu Vojislava Šešelja ispred sedišta ove stranke u Beogradu. Čitav Trg oko bivšeg Magistrata u Zemunu bio je krcat, a okupljeni su se veselili uz četničke pesme, skandiranja: "Pobeda", "Živeo Šešelj, živela Srbija", ali i pucnjevima iz vatrenog oružja.
 

Kao u "zlatna vremena": Oduševljenje ispred sedišta radikala

- Ovo je najradosniji dan u mom životu. Plačem od sreće - kazala je ova žena koja se predstavila kao Mira Radikalka.

Njegoš Milenković (24), student iz Beograda je na slavlje stigao "slučajno".
- Šetao sam Kejom sa devojkom i začuo hip-hop pesmu sa Trga. Došli smo iz znatiželje i oduševili se i što smo čuli lepu vest da je jedan Srbin napokon slobodan, ali i da radikali znaju da puštaju dobru muziku - kaže Milenković.

Sedište Srpske radikalne stranke je u četvrtak uveče po svemu podsećalo na ona "zlatna vremena" kada su radikali bili najjača opoziciona, ali i poslanička politička partija u Srbiji. Hodnici i kancelarije su bile pune nasmejanih članova, a dolazak svakog novog je podrazumevao i obavezno čestitanje. Nazdravljalo se uz viski i sokove, a čelnici stranke su strpljivo odgovarali na brojna novinarska pitanja.

Šef pravnog tima Zoran Krasić ocenio je za "Vesti" da je Šešelj dobio još jednu bitku u Haškom tribunalu jer iz njega izlazi bez ikakvih uslovljavanja.
Visoki funkcioner ove stranke, Vjerica Radeta kaže da je poslednjih 12 godina, od kada je Šešelj u Hagu bilo dosta "teških trenutaka" za stranku, ali sada je najvažnije da se Voja konačno vraća u Srbiju, najpre svojoj porodici, a zatim i svojoj stranci.
Vesti online

UKRALA TELO IZ GROBA! Prazan kovčeg nađen pored puta

Supruga preminulog Nikšićanina izvadila je njegovo tijelo iz groba u selu Jelenak kod Danilovgrada i nezakonito ga odnijela u Bosnu i Hercegovinu.
Prazan kovčeg uz put, tik uz kamenu ogradu groblja, u četvrtak ujutro prvi je primijetio mještanin Zoran Brajović, koji kaže da mu se zaledila krv u žilama
Supruga Nikšićanina koji je u junu sahranjen na mjesnom groblju u selu Jelenak ukrala je muževljev leš iz kovčega, a ne članovi neke sekte, kako su u četvrtak ujutro zaključili mještani kada su zatekli prazan sanduk pored groblja.

Mještani kažu da im je koliko-toliko laknulo kada je policija juče saopštila da je tijelo M. Ž. odnijela njegova supruga. No, bez obzira na to, zaprepašćeni su kako je neko mogao da dozvoli da se noću iskopava grob i odnosi leš.

“Blic Crna Gora” saznaje da je žena, u noći između četvrtka i petka, oko ponoći, sa lešom svog muža, prešla granicu Crne Gore i odnijela ga u Bosnu i Hercegovinu. Sumnja se da je to uradila nezakonito, odnosno da se domogla lažnih papira, te da joj je u tome morao pomoći neko iz komunalnih službi. Do zaključenja “Blica Crna Gora” u policiji je trajalo saslušanje jednog grobara iz Nikšića.

Mještani strahovali od sekte: Groblje u Jelenku

Prema našim informacijama ona je tijelo pokojnog muža odnijela u Doboj, odakle je rodom. Zašto je to uradila, za sada se ne zna.

Saznajemo da je nakon smrti njenog muža, u junu, njegova porodica tražila obdukciju, zbog sumnje da ga je možda ona otrovala, ali je nalaz pokazao da je umro prirodnom smrću. Navodno su njegovi opet prijetili obdukcijom, pa se vjeruje da je ona, ljuta zbog toga, odlučila da muža sahrani u Doboju.

Roditelji M. Ž. žive u Nikšiću i juče nijesu bili voljni da govore za novine.
- Imam 80 godina i vidi šta nas je našlo. Nas dvoje staraca samo se nadamo da će nam vratiti tijelo sina – kazala je majka M. Ž. u telefonskom razgovoru sa našom reporterkom. Saznajemo da su M. Ž. i njegova supruga bili u braku pet-šest godina. Nijesu imali djecu. Njemu je to drugi brak, a iz prvog on ima troje djece. M. Ž. je sa drugom suprugom živio u Nikšiću, a sahranjen je u Jelenku, gdje njegov otac ima porodičnu grobnicu, jer je porijeklom iz tog sela.

Prazan kovčeg uz put, tik uz kamenu ogradu groblja, u četvrtak ujutro prvi je primijetio mještanin Zoran Brajović, koji kaže da mu se zaledila krv u žilama, kada je ugledao sanduk. Ostaci smrtovnice bili su na njemu, pa je pogledao o kome se radi i odmah pozvao komunalce. U Jelenku kažu da ne pamte da se ikada desilo nešto ovako strašno. Sigurni su da je sanduk iskopan noću, u tajnosti, što ih dovodi u sumnju da žena nije imala legalne papire za preuzimanje tijela.

- Pao nam je kamen sa srca samo kad nije kakva sekta. Najviše smo se toga plašili i dogovarali da organizujemo straže na groblju – kažu mještani.
 
Tijelo završilo u Doboju, saslušan pogrebnik
Tužilaštvo je događaj u Jelenku kvalifikovalo kao krivično djelo povreda leša. Na informativni razgovor, kako je “Blicu Crna Gora” potvrđeno u policiji, priveden je R. L., radnik jednog pogrebnog preduzeća. On je policiji ispričao da je ekshumaciju leša uradio 5. novembra na zahtjev supruge pokojnika - J. T. Ž. Po njenom nalogu on je, kako tvrdi, prethodno pribavio i potrebnu dokumentaciju i nakon toga je leš transportovao preko graničnog prelaza Šćepan Polje u Bosnu i Hercegovinu. Rekao je i da tijelo predao na jednom groblju u Doboju radi ukopa.
 
Nije mi bilo prijatno kad sam vidio sanduk
Kada sam vidio sanduk nije mi bilo prijatno. Ovuda prolazim svaki dan, moja djeca, familija. Tjerao sam krave tuda i vidio sam sanduk, da je kompletan, sa pokrovom, poklopcem, čak i plakata na sanduku je bila. Vidio sam da je čovjek freško umro. Nijesam znao da li je leš unutra. Svezao sam krave, tražio telefon inspekcije i zvao Komunalnu inspekciju – ispričao je mještanin Zoran Brajović, koji je našao sanduk.
Komunalni inspektori nijesu otvarali kovčeg već su odmah pozvali policiju, jer niko nije znao o čemu se radi. Kada je sanduk otvoren shvatili su da je neko oskrnavio groblje i ukrao leš.

Da li će rukavica za vibrator postati omiljena igračka za žene?

  Blic Zena Vladimir Tanacković | Foto: www.glovinlife.com
Nova seksualna igračka obećava ženama potpuno jedinstveni seksualni užitak. „Glov“ je rukavica na koju može da se navuče vibrator, zbog čega dolazi do lakše stimulacije željenih tačaka. Na taj način korsnice ovog izuma koristiće manje mišića ruke i manje će se zamarati tokom mastudbacije. Proizvod se već prodaje na internetu za 54 funte, iako tek treba da se proizvede. 
Prema rečima proizvođača, današnji uređaji za samozadovoljavanje tako su napraljvljeni da korisnice moraju da ih drže na način koji je neprirodan za njihovu ruku.
 
- U tome mora da učestvuje cela ruka. „Glov“ omogućava mnogo prirodniji i udobniji položaj za ruku – kažu iz kompanije.
 
Rukavica će se proizvoditi u tri veličine i dve boje.
 
Za one stidljive dame, koje ne žele da njihov poštar zna šta su naručile preko interneta, „Glovin Life“ ima rešenje – proizvod će biti isporučivan u neprovidnom braon paketu na kome neće biti nikakvih naznaka o sadržaju.
Ipak, na levoruke dame nisu mislili. Trenutno se razvija samo rukavica za desnoruke.
 
Uređaj još uvek nije napravljen, jer kompaniji treba 23.000 funti da započne proizvodnju, pa će zato oni koji žele da ga isprobaju morati da pričekaju.
 
- Potrebna nam je vaša finansijska podrška kako bismo sproveli u delo poslednju fazu „The Glov“ evolucije. Kako bismo uspeli u tome, potrebno nam je 38.000 dolara (23.000 funti) da bi se proizvod pojavio na tržištu. Trenutno smo u naprednoj fazi razvoja proizvoda i bavimo se poslednjim finesama. Za sve ovo potrebno je vremena i novca. Kada se kampanja završi, biće nam potrebno oko 90 dana da izradimo proizvod, testiramo ga i pustimo u prodaju – piše na sajtu.
„Glovin Life“ tim tvrdi da ne želi da zaradi na ovom proizvodu, nego da sprovede revoluciju u masturbaciji i donese veće uživanje ženama.
 
- „The Glov“ je bitan korak napred za žensko samozadovoljavanje. Žene o masturbaciji još uvek misle kao o nečem prljavom. Ako im olakšamo i priuštimo im veće zadovoljstvo ovom seksualnom igračkom, uspećemo na neki način i da oslobodimo žene – tvrde na sajtu. 
www.zena.blic.rs