уторак, 21. октобар 2014.

ŠOKANTNO: Glumac Goran Jevtić obljubio maloletnika?!

Otac maloletnika podneo je krivičnu prijavu zbog navodnog silovanja sina
Protiv poznatog glumca Gorana Jevtića podneta je privatna krivična prijava kojom se tereti da je obljubio dečaka.
Sve se navodno dogodilo pre nekoliko meseci u Somboru, u toaletu pozorišta. Međutim, glumac ove navode demantuje i tvrdi da su besmislice.
"To su gluposti", rekao je glumac.
Otac maloletnika podneo je krivičnu prijavu zbog navodnog silovanja sina. Tužilaštvo je potvrdilo ove navode.
(Blic)

PUTIN: DA BABA IMA PENIS BILA BI... (VIDEO)

Odgovor Vladimira Putina koji je nasmejao sve na samitu u Milanu Video

Ruski predsednik Vladimir Putin je na dvodnevnom azijsko - evropskom Samitu ( ASEM) u Milanu dao zanimljiv odgovor američkom novinaru na pitanje šta će se dogoditi ako ruska rublja nastavi da pada.

- Možda ću da zvučim neprikladno, ali mi imamo jednu izreku o babi i dedi - započeo je odgovor predsednik Rusije, što je izazvalo smeh novinara koji su razumeli o čemu se radi.
 
- Zvuči otprilike ovako: Da baba ima penis, ne bi bila baba, nego deda - odgovorio je Putin.
 
Dvodnevni azijsko-evropski samit (ASEM), koji je okupio preko 50 azijskih i evropskih zemalja, završio se pre dva dana u Milanu, u trenutku kada su, kako je javio AFP, "sve oči uprte u ruskog predsednika Vladimira Putina" koji u Milano dolazio iz Beograda.
 
ASEM je osnovan 1996. godine, okuplja 53 zemlje sa više od 60 odsto svetskog stanovništva i čiji ukupni bruto društveni proizvod čini više od polovine svetskog BDP-a.
 
Prvi samit ASEM-a održan je u glavnom gradu Tajlanda, Bangkoku. Od tada se sastanci na vrhu održavaju svake dve godine, naizmenično na evropskom i azijskom kontinentu. 
BLIC

Velika Hoča, opstanak uz poljoprivredu

RTS: Područje Velike Hoče zbog postojanja 14 crkava i crkvišta iz 14. veka nazivaju i Metohom Hilandara. Njihovo okruženje bilo je bogato vinogradima koje su obrađivali uglavnom Srbi. Pod vinogradima je bilo nekoliko hiljada hektara, ali je danas više od polovine zapušteno i uništeno. Preostalim Srbima u Metohiji poljoprivreda je jedino moguće i isplativo zanimanje.

Srbi preostali na području Velike Hoče u mnoge svoje vinograde ne mogu da uđu, ali i dalje proizvode dobro vino.
Pripremio Dušan Veličković
Porodici Petrović u Velikoj Hoči vinogradarstvo i proizvodnja vina su glavni izvor prihoda i uslov opstanka. Napravi se i dobra rakija. Petrovići su deo kuće preuredili u apartmane, pa mogu smestiti i dvadesetak turista. Osim vinom i rakijom posluže ih i domaćim ajvarom, pršutom, sirom i medom.
"Ne pamtim berbu kao ove godine što je bila, jako slabo. Ali, trudićemo se mi da našim višegodišnjim iskustvom poboljšamo kvalitet vina", kaže Božidar Petrović.
Otac Marko u susednoj dečanskoj vinici obrađuje osam hektara vinograda. Otkupljuje grožđe i od meštana.
Nekima je pomoć u berbi i skladištenje grožđa i jedini izvor prihoda.
"Sad pratim fermentaciju konstantno. Gledam kako se ona odvija, kako se šećer pretvara u alkohol. Gledam da to što bolje odradim da bi vino bilo što kvalitetnije", priča otac Marko.
U poslednje vreme, mnogi Srbi u južnoj Metohiji i podno Brezovice i Šare počeli su da proizvode i maline.
Goran Jovanović u Jažincima ima 25 ari. Sa braćom i roditeljima počeo je berbu početkom jula, a maline bere i danas.
"Cena je ove godine 1,35 evra. Prošle godine bila je 1,55, međutim, ove godine zbog slabijeg kvaliteta spustili su i cenu. Ali, isplati se, od 20 ari može da se uzme godišnje oko pet hiljada evra, zavisi od godine, možda i više", objašnjava Goran.
Proizvodnja nadaleko čuvenog šarskog sira, od kravljeg i ovčijeg mleka sa ukusom šarskih trava, u budućnosti bi trebalo da dobije veće razmere i da postane izvor prihoda.
U porodici Andrijević od 12 litara mleka proizvedu kilogram vrhunskog kačkavalja.
"Ja donosim mleko, muzem krave, a supruga to siri - soli, priprema, ona se time bavi", kaže Slađan Andrijević.
Preostalim Srbima u Metohiji poljoprivreda je jedino moguće i isplativo zanimanje.
Velikoj Hoči nedostaje jedan proizvodni pogon kako bi se zaustavio odlazak mladih.
Nedostaju i podsticajana sredstva kako bi se povećale površine pod vinogradima, modernizovale vinarije i kako bi se obezbedio stabilniji plasman ovih kvalitetnih metohijskih vina.
RTS

KAD POLICIJA ZAPLAČE: Priča o devojčici-prostitutki iz Beograda koja je za noć imala 15 klijenata!

BEOGRAD - Dragana Starčević, policijski inspektor u Odeljenju za javni red i mir PU za grad Beograd, ispričila je šokantne priče prostitucije u Srbiji. Susretala se sa raznim scenama, ali neke od njih su je zaista potresle.
Prvi je primer porodice koja se cela doselila u Beograd - majke od četrdeset i nešto godina sa troje dece, kao i njenog novog emotivnog partnera, koji nije otac dece.
Ćerka je imala 19, sin 15, a najmlađa dve godine. Pošto su otkrili da se u stanu te porodice odvija prostitucija, policajci su ušli u njega i zatekli klijenta koji bira između majke i ćerke u donjem vešu.
U drugoj sobi nalazio se vanbračni muž, u gaćama i brushalteru, ukoliko se i za njega pojavi zainteresovani klijent. Ispostavilo se, kako je kasnije policija utvrdila, da je majka naterala ćerku i nevenčanog muža da se bave prostitucijom. Zbog toga je osuđena za trgovinu ljudima i smeštena je u zatvor, a deca u hraniteljske porodice.
Drugi slučaj dešavao se u jednom stanu na Novom Beogradu gde je muž iznajmljivao ženu klijentima dok im je dete bilo u školi. Dok je ona "radila", suprug je bio u drugoj sobi i sve krišom posmatrao. Često su i namerno snimali njene susrete s klijentima pa su to posle zajedno gledali, što im je, kažu dobro uticalo na bračni seksualni život. Ako se dešavalo da muž nije kod kuće, žena je imala zadatak da hvata beleške tokom odnosa s klijentom i da to mužu posle sve čita.
Foto: RojtersFoto: Rojters
Upitana da nevede najtragičnije primere koje je viđala tokom karijere, Dragana Starčević izdvaja devojčicu od 13 godina koja je bila žrtva trgovine ljudima. Nju je eksploatisao neko kog je smatrala za dečka.
Kad i inspektori zaplaču
"Ne možete da zamislite kako izgleda devojčica od 12 ili 13 godina koja je imala za noć 10 ili 15 klijenata i još je pod dejstvom narkotika. Ona ne može sa vama ni da razgovara, gleda vas, a ne vidi vas i ne čuje, daje nepovezane odgovore. Lošeg je psihičkog i fizičkog stanja, ima povrede od uboda igli".  Imali smo, priseća se inspektorka, i devojčice sa povredama od gašenja cigarete po telu, koje su fizički zlostavljali makroi.
I muškarci u prostituciji
U prostituciju ne ulaze samo žene, već i muškarci. U pitanju su, kaže Starčević, uglavnom transvestiti i homoseksualci.
Najveći broj muškaraca koji se bave prostitucijom su transvestiti - koji se oblače kao žene. Oni najčešće koriste hormone i počnu da im rastu grudi, neki stavljaju u brushaltere i veštačka pomagala  - čarape i slično. Transvestiti klijentima pružaju usluge "kao žene", a neki klijenti, pogotovo oni alkoholisani, čak i ne znaju da su im muškarci "pružili usluge", pošto se sve dešava u mraku i nekada je, na osnovu njihovog izgleda, teško poverovati da nisu žene.
(Mondo) Kurir

DOLIJAO BALKANSKI ESCOBAR Ulovili crnogorskog kralja heroina kojem je Severina pevala na svadbi

Jutarnji.hr: BEČ - Crnogorac kojega se sumnjiči da je vodeći trgovac drogom u toj zemlji uhićen je u ponedjeljak u Austriji, javili su mediji, a prenosi austrijska novinska agencija APA.
Safet Kalić iz Rožaja na sjeveru Crne Gore nalazi se u bijegu od 2011., a u njegovoj domovini protiv njega se vodi postupak zbog pranja novca u visini od 7,7 milijuna eura.
Oprani novac potječe iz prodaje droge u Njemačkoj u razdoblju između 2005. i 2011., tvrde crnogorski mediji.
Uz njega, optuženi su i njegov brat i supruga, a presuda se očekuje 3. studenoga.
Drugi detalji o uhićenju u Austriji nisu objavljeni.
Inače, Kalić je svojedobno hrvatsku kraljicu estrade Severinu angažirao da mu pjeva na njegovoj svadbi. Za samo dvije otpjevane pjesme, kako je još prije nekoliko godina pisao Jutarnji, platio joj je vrtoglavih 50.000 njemačkih maraka.
Severinin menadžer Tomislav Petrović SMS-om nam je tada poslao objašnjenje o tom nastupu: 'Severina nije provjeravala čime se bave mladenci, obitelj i prijatelji. Na gostovanje je otišla po preporuci Đorđa Novkovića. Vjerujem da ni on tada nije znao ništa više, kao što vjerujem da ni premijerka nije znala u kojem se društvu nalazi kad se fotografirala s osobom koja je neki dan uhićena tijekom primopredaje 25 kg skunka', napisao je Tomislav Petrović.
Kalića su često zvali kraljem heroina ili balkanskim Escobarom.
www.jutarnji.hr

Mladić u besvesnom stanju pronađen ispod mosta u Novom Sadu, preminuo u Urgentnom centru

Dejan Mačak (20) pronađen je juče oko 11.00 sati u besvesnom stanju sa vidljivim povredama po telu na betonskoj stazi ispod mosta "Sloboda" u Novom Sadu.
Mačak je od zadobijenih povreda preminuo po prijemu u novosadskom Urgentnom centru, a lekari su večeras oko 19 sati o svemu obavestili policiju.

Telo nesrećnog mladića prevezeno je na Institut za sudsku medicinu, gde će se nakon obdukcije znati uzrok smrti, odnosno da li se radi o ubistvu ili samoubistvu. 
Blic

Nudili su seks ispred Bugati Vejrona, pogledajte koliko je sponzoruša pristalo! (VIDEO)

SOCIJALNI EKSPERIMENT

Autor: Ekipa Alo

Ove šaljivdžije iskoristili su supet luksuzni automobil da nagovore devojka na seks u jednom šokantnom socijalnom ekskperimentu.

 Da li ste se ikad zapitali da li vlasništvo jednog od najskupljih automobila na svetu može da vas učini atraktivnijim kod žena?

Dvojica šaljivdžija iz SAD Andrej Smigov i Viktor G. su pokušali da ovo ispitaju tako što su se pretvarali da da su vlasnici Bugati Vejrona vrednog 1,5 miliona dolara. Muvajući se oko ovog skupocenog automobila zapitkivali su prolaznice da li bi se seksale sa njima.
Sve ovo je naravno dokumentnovano kamerom, a ovaj dvojac je uspešno iskoristio ovaj Bugati kao mamac, dok su studentkinjama jednog američkog univerziteta postavljali pitanje da li bi imale seks sa njima. Ovo je bio deo jednog socijalnog eksperimenta.
Neverovatno je da je od pet devojaka kojima su prišli samo dve odbilo seks sa njima.
Bugati Vejron
Jedna devojka je čak rekla "Obožavam ovaj auto", uprkos tome što je njena prijateljica koja je bila do nje pre par sekundi odbila seks sa ovim šaljivdžijama. Druga je rekla "Za kakvu devojku me smatraš", pre nego je popustila pred šarmom mladog Andreja.
Jedan dečko je čak dozvolio svojoj devojci da je Viktor provoza  u ovom glamuroznom automobilu. On je rekao "Ovo su kola mojih snova".
Andrej Smigov je o ovom eksperimentu rekao da mu je ideja došla dok je posmatrao koliko je danas lako uticati na devojke,
- Probali smo ovo u okviru jednog studentskog doma i verujte iznenadili smo se kad smo uvideli da je automobil dovoljan da odvedeš devojku u krevet - poručio je on.
Alo

POČEO UVOZ PRASADI IZ NEMAČKE

Uvoz stoke šansa za poljoprivredu

RTS, Godinama se smanjuje proizvodnja i potrošnja mesa. Zbog nestabilnog tržišta i nesigurne zarade, zemljoradnici odustaju od tova. Nova tržišta i rekordan rod kukuruza, predviđaju stručnjaci, zaustaviće dalji pad proizvodnje svinjskog mesa. Da ne bi gubili vreme, proizvođači su odlučili da uvozom priplodnih grla i prasadi popune prazne obore pa su, za početak, kupili 7.000 prasadi u Nemačkoj.
Početkom proleća, kažu zemljoradnici, gotovo i da nije bilo kvalitetne prasadi za tov. Zbog toga je cena bila i izuzetno visoka – oko 300 dinara za kilogram žive mere.
Pripremio Radomir Vitanović
Proizvođači očekuju da i dalje raste potražnja jer je povećano interesovanje za tov. Počeo je i uvoz prasadi iz Nemačke, po ceni od 50 evra sa svim dažbinama.
"Uvoz prasadi sigurno će biti podsticaj za sve poljoprivrednike jer znamo kako je ove godine rodio kukuruz", kaže Branislav Stanisavljević iz Pećinaca.
Zemljoradnici očekuju da ove jeseni u ambare, koševe i silose smeste rekordan rod kukuruza, više od sedam miliona tona.
"Sva očekivanja idu u pravcu da cena kukuruza, koja je dostigla 12,5 dinara za kilogram, neće u narednom periodu imati značajnije promene", objašnjava Žarko Galetin ispred Produktne berze u Novom Sadu.
Sada je prilika da se kukuruz utroši za ishranu stoke i izvozom mesa više zaradi, nego da tu žitaricu prodamo na svetskoj pijaci samo za stotinak evra po toni.
Poljoprivrednici su pre dve godine držali 485.000 priplodnih svinja. Ove godine, prema proceni stručnjaka, njihov broj biće manji za 20 odsto.
Poslednjih meseci, povećano je interesovanje proizvođača za uvoz priplodnog materijala i prasadi za tov, navode u Upravi za veterinu.
"Priplodni materijal se uvozi iz država koje imaju najbolju genetiku, a to su Nemačka, Danska, Holandija, Mađarska, tako da se na taj način popravlja i naša domaća genetika", objašnjava Siniša Kotur iz Uprave za veterinu.
Upravo uvozom priplodnih grla, tvrde stručnjaci, najbrže ćemo povećati broj kvalitetne prasadi za tov.
"Vrlo je bitno da stočari i dalje dobijaju pomoć od države koju su imali i do sada i da ostvare prioritet pri zakupu državnog zemljišta. Mi imamo 0,3 grla po hektaru obradive površine, Evropa dva grla", ističe Miloš Lukić iz Institut za stočarstvo "Zemun Polje".
Primera radi, Evropa godišnje proizvodi 1.000 kilograma mesa po hektaru, a mi 150 do 200 kilograma.
Pre dve godine izvezeno je 2.400 tona svinjskog mesa, istovremeno smo uvezli 8.800 tona. Prošle godine situacija je bila još nepovoljnija – izvezeno je simboličnih 700 tona, a u isto vreme iz Evrope je stiglo gotovo 9.000 tona zamrznutog svinjskog mesa.
RTS

EVROPSKA UNIJA DIKTIRA SRBIJI DA USVOJI NOVE GMO STANDARDE

Zvaničnici Evropske unije insistiraju da Srbija liberalizuje svoje zakone o genetski modifikovanoj hrani (GMO), jer kako se navodi u Izveštaju EK, srpska regulativa nije usklađena s evropskim standardima. 

Moćni lobiji ne odustaju: Osim prometa, moguć i odgoj u komercijalne svrhe
 
Važećim Zakonom o GMO, naime, u Srbiji su zabranjeni i proizvodnja i promet takvih proizvoda, a u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine u pripremi je novi zakon koji rešava to pitanje, ali za sada niko ne želi da otkriva pojedinosti.

- Nacionalni program usvajanja zakonodavstva EU predviđa usvajanje novog zakona o GMO, ali rok do kada će biti usvojen nije predviđen - navode u tom resoru i poručuju da će javnost kroz predviđenu proceduru biti upoznata s predlozima za izmenu aktuelnog zakona.

Prema osnovnim odredbama aktuelnog Zakona o GMO, nijedan modifikovan živi organizam kao ni proizvod od genetski modifikovanog organizma ne može da se stavi u promet, odnosno gaji u komercijalne svrhe na teritoriji naše zemlje.

Međutim, predstavnik Delegacije EU u Beogradu Frejk Janmat istakao je prošle sedmice, predstavljajući izveštaj o napretku Srbije za 2014, da regulativa vezana za GMO u Srbiji nije usklađena s evropskom, a da je ujedno i uslov za članstvo Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).
 

Narodni referendum

Ševarlić se zalaže za opštenarodni referendum na kome bi se građani izjašnjavali za moratorijum na GMO u Srbiji za narednih 20 godina precizirajući da se to odnosi na promet, uzgoj i uključivanje u slobodnu proizvodnju genetski modifikovane hrane.
- Zakoni EU podrazumevaju strogo testiranje i etiketiranje GMO proizvoda, a države same mogu da odluče da li će se gajiti GMO na njihovoj teritoriji - podvukao je Janmat.

Reakcije na sam pomen eventualne dozvole prometa GMO na teritoriji Srbije do sada su bile veoma burne i pre svega su dolazile od ekoloških i nevladinih organizacija koje su u više navrata organizovale i proteste zahtevajući uvođenje moratorijuma na promet i korišćenje genetski modifikovane hrane u Srbiji.

Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, za "Vesti" kaže da u dokumentima STO nigde izričito ne stoji da se članstvo uslovljava obavezom prometa GMO, ali stoji da nijedna država članica nema pravo zabrane prometa proizvoda ukoliko nema dokaze da su oni štetni. Kako ističe, prikupljanje tih dokaza traje decenijama i izuzetno je skupo.
 
Skupi dokazi: Miladin Ševarlić
 

Ševarlić kaže da je poznato da mnogo uređenije i jače zemlje od Srbije imaju dosta problema da se odbrane od veoma napadne liberalizacije GMO i hrane na bazi tih sirovina, tvrdeći da se u pozadini nalazi veliki politički pritisak i moćan finansijski lobi GMO kompanija.

- Pritisci iz Evropske unije su veliki i veći su na zemlje kandidate nego na članice. Na Srbiju se vrši pritisak, a recimo Mađarska, koja je članica EU, izmenila je Ustav da bi se zaštitila od GMO hrane, ali i od prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima - kaže dr Ševarlić.

On je upozorio da bi otvaranje tržišta Srbije za GMO proizvode donelo ne samo negativne posledice po zdravlje stanovništva, već i ekonomsku štetu po osnovu plasmana GMO semena.
- Srbija nema nijedan razlog da prihvati uslovljavanja iz EU - podvlači dr Ševarlić.
 

Prodaju veru za večeru

Moćne GMO kompanije, ali i zvaničnici EU traže da predamo svojih pet milijardi evra vredno tržište i da uništimo svoju proizvodnju, svoje kompanije, i da sve to prepustimo njima. Na tome rade i lobisti u Srbiji, a to su korumpirani političari, jeftino plaćeni novinari, profesori univerziteta i naučni radnici koji prodaju veru za večeru, kaže dr Ševarlić.
S druge strane Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju, kaže da treba biti veoma mudar u vezi s ovim pitanjem.
- Budući da je šansa srpske poljoprivrede vezana za Rusku Federaciju, trebalo bi da se vidi šta oni misle o tome. Ako kažu da takva hrana nema prođu na tom velikom tržištu, onda svakako ne treba ni da razmišljamo o tome. S druge strane ako misle drugačije, onda i mi moramo porazmisliti - kaže Pavlović.

On kaže da u našim zakonima lepo piše da je kod nas zabranjen promet i proizvodnja, ali stvari u praksi stoje drugačije.
- Činjenica je da nemamo efikasnu kontrolu šta i kako uvozimo iz belog sveta, na primer uvozimo meso iz Brazila, a znamo da se tamo stoka hrani GMO hranom. Dakle, moramo da vodimo računa šta nam se dešava u praksi - kaže Pavlović.

U Srbiji postoji Deklaracija protiv GMO, koju je do sada usvojilo blizu 110 gradova i opština, a uvođenju takve robe na tržište protivi se i dobar deo stručne javnosti. Eksperti uglavnom smatraju da ne treba žuriti sa izmenama Zakona o GMO i da Srbija treba da štiti svoju reputaciju proizvođača kvalitetne hrane.

Agroekonomski stručnjak Milan Prostran smatra da Srbija ne treba da žuri sa izmenom Zakona o GMO jer još nekoliko godina neće biti članica EU.
- Moramo da odbranimo naš zakon i naše strateške interese. Srbija je stekla reputaciju u proizvodnji kvalitetnih proizvoda, ali bez GMO - ističe Prostran.
 

GMO izaziva tumore i neplodnost

Sva istraživanja koja su vršena u laboratorijama na Istoku i Zapadu pokazuju da se kod eksperimentalnih pacova koji su jeli genetski modifikovane biljke, već u drugoj i narednim generacijama javlja niz problema, od alergija do otežanog rada nekih organa, pojava tumora i neplodnosti. Ako se ovi nalazi projektuju na ljude, da se zaključiti da će se negativne posledice upotrebe GMO pojaviti za već oko 75-100 godina, smatraju stručnjaci.

Novi Bečej pet dana varoš smeha

NOVI BEČEJ - Narednih pet dana Novi Bečej biće varoš smeha. A kako i ne bi kada će iz večeri u veče na sceni Doma kulture igrati komedije Branislava Nušića, Dušana Kovačevića, Duška Radovića i drugih.

Predstavom "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića u izvođenju Kamerne scene Mika Antić iz Sente u Novom Bečeju počeo je osmi Festival komedije "Jovan Knežević-Caca". Festival će trajati do subote 25. oktobra a organizator, Amatersko pozorište Novi Bečej, najavljuje bogat program.
"Ovogodišnji festival, kao i svi dosadašnji, ima prilično jak program što se amaterskih predstava tiče. Počinjemo izložbom "Lica Mire Banjac" i promocijom knjige "Mira Banjac", autora Zorana Maksimovića, direktora Pozorišnog muzeja iz Novog Sada. Imamo tu čast da nam je Mira Banjac gost i da će otvoriti festival. Odmah posle otvaranja igra se predstava iz Sente", kaže predsednik Organizacionog odbora Saša Milenković.
Nakon ožalošćene porodice publika će narednih dana videti i predstave "Pozovi me nakon preljube" Rej Kunija, "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića, "Ženski razgovori" Duška Radovića, "Gospođa ministarka" Branislava Nušića i "Juriš u budućnost" Miroljuba Nedovića koja je van konkurencije i igraće se u subotu u čast nagrađenih.
RTV