среда, 5. новембар 2014.

SKANDAL: MIŠKOVIĆ PRISLUŠKIVAO...

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković potvrdio je da su u jednom beogradskom hotelu, u vlasništvu Miroslava Miškovića, u prostoriji u kojoj je planirano da boravi srpski premijer Aleksandar Vučić bili postavljeni prislušni uređaji.
Tajkuni ruše vlast
 
"Naime, u prostoriji u kojoj je predsednik Vlade trebalo da ima pojedinačne sastanke sa učesnicima skupa službenici agencije koji su bili zaduženi za kontradiverzione i prislušne preglede u prostoriji otkrivaju nešto zanimljivo - prislušne uređaje", rekao je Selaković.
 
On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je iz tog slučaja, koji se dogodio 1. novembra kao i drugih aktivnosti, vidljivo da je "na delu angažovanje tajkuna na rušenju vlasti". 
Vesti online

KINEZI HOĆE PKB

Politika: Grad Beograd, kao većinski vlasnik beogradske poljoprivredne korporacije, traži najpovoljnijeg partnera kako bi se obezbedile nove investicije i rast proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda

Zainteresovanih za privatizaciju Poljoprivredne korporacije „Beograd” ima, a grad će insistirati da se i po okončanju svojinske transformacije u PKB-u zadrži primarna delatnost. To su juče poručili Snežana Bogosavljević-Bošković, ministarka poljoprivrede, i Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada. Oni su zajedno sa predstavnicima Kineske razvojne banke obišli ovu kompaniju u Padinskoj Skeli.
Izražavajući žaljenje zbog toga što PKB mora da se privatizuje, resorna ministarka istakla je da je reč o „velelepnoj kompaniji”.
– Moramo da tražimo strateškog partnera. Kineska delegacija je, prema mojoj proceni, zadivljena onim što je videla. Verujem da će nam pomoći da rešimo problem PKB-a, ali i drugih naših nekada dobrih poljoprivrednih kombinata koji moraju da budu oživljeni i da nastave da rade – naglasila je Bogosavljević-Bošković, ne navodeći ko je sve zainteresovan za privatizaciju.
Kineska razvojna banka, dodala je ona, sarađuje sa mnogim kineskim investitorima koji će „sigurno biti zainteresovani za konkretizaciju saradnje”.
Grad Beograd, kao većinski vlasnik PKB-a, traži najpovoljnijeg partnera za ovu korporaciju kako bi se obezbedile nove investicije i rast proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda, istakao je Nikola Nikodijević.
– Čeka se odluka Agencije za privatizaciju, koja treba da predloži najprihvatljiviji model vlasništva nad PKB-om. Bez obzira na oblik privatizacije za koji se opredeli, grad će insistirati da se zadrži primarna delatnost PKB-a, i svako ko namerava da ulaže u nju imaće prednost – rekao je Nikodijević i dodao da je stabilnost snabdevanja Beograda hranom jedan od prioriteta gradske vlasti.
Generalni direktor PKB-a Dragiša Petrović je rekao da je kineskoj delegaciji predstavljeno šta ova korporacija radi i koji su joj potencijali.
– Budući da PKB ima zaokružen tehnološki proces proizvodnje mleka i ratarske proizvodnje, normalno je da ima i dosta zainteresovanih potencijalnih partnera za privatizaciju, strateško partnerstvo ili kupovinu kapitala – zaključio je Petrović.
----------------------------------
U privatizacionoj trci 11 aktera
Na javni poziv za privatizaciju PKB-a, prema nezvaničnim saznanjima, stiglo je 11 ponuda. Osim domaćih privrednika, kako saznajemo, u trci su i njihove kolege iz Danske, Nemačke, Austrije, ali i Kine, pa se sa tom činjenicom povezuje i jučerašnja poseta predstavnika razvojne banke te zemlje poljoprivrednom kombinatu u Padinskoj Skeli. Očekuje se da u uži krug budu odabrana dva ponuđača – jedan domaći i jedan iz inostranstva – koji će se boriti za kupovinu PKB-a.
D. B. POLITIKA

Psi pojeli glavu čoveku koji je preminuo u Bajmoku

U bajmočkom naselju Mali pašnjak pronađeno je beživotno telo Tibora Daraboša (54) kome su psi lutalice izgrizle glavu.
Mesto gde je pronađeno telo
 
Prema nezvaničnim infomacijama, nesrećni čovek je najverovatnije preminuo prirodnom smrću među automobilskim gumama, a psi su nanjušili leš, izvukli ga na travljak i izgrizli.
 
Policija je u nedelju oko devet časova obavestila subotičku Hitnu pomoć, a lekari su jedino mogli da konstatuju smrt.

- Tibika potiče iz ugledne porodice, nažalost, odao se alkoholu. Imao je više nekretnina, a ostao je bez ičega i poslednjih mesec dana je bio beskućnik. Spavao je među gumama pored puta, iza ograde. Kažu da je nekoliko dana već bio mrtav kada su ga pronašli psi, a kasnije i neko od meštana. Bio je dobar čovek, uvek se javljao, šetao je ulicama i nikoga nije vređao ili napadao. Niko ne zaslužuje takav kraj - kaže Jožef Sabo iz Bajmoka.

Bajmočani kažu da Daraboš nije imao porodicu, nikada se nije ženio, niti su ga viđali u ženskom društvu. Imao je problema sa kičmom zbog čega je šepao.
 
Telo Tibora Daraboša poslato je u Institut za sudsku medicinu u Novi Sad i nakon analiza biće poznat uzrok i tačno vreme njegove smrti.
 
Pre tri godine u Bajmoku su telo već preminulog Rajka Mitrovića (64) rastrgali njegovi psi. Starac je živeo samačkim životom, a njegove delove tela pronašla je rodbina koju je Pošta obavestila da nije došao po penziju. 
Blic

Kako da prepoznate lažni med Šest trikova koje odmah možete da primenite



Ovo su provereni načini da prepoznate pravi med od onog koji se pravi od šećera. 
 
Voda
 
Kada stavite kašičicu meda u vodu lažni med će se polako otopiti a pravi će pasti na dno čaše.
 
Mravi
 
Nekoliko kapi meda stavite na zemlju gde ima mrava, ako ga zaobilaze med je pravi.
 
Kristalizacija
 
Ako je med kristalizovan znak je da je pravi. 
 
Koža
 
Ako med protrljate između prstiju i on se upije u kožu, to je pravi. 
 
Papir
 
Stavite malo meda na papir, salvetu, ubrus i ako med ne ovlaži papir pravi je. Ako je lažni voda će okvasiti papir vrlo brzo.
 
Bockanje
 
Kada probate pravi med osetićete kao bockanje u ustima.
www.dominomagazin.com

SNEG I LED STIŽU ZA 10 DANA: Koliko koštaju radijatori, kamini, kotlovi i peći?

Grejanje nikad jeftinije - pogledajte cene različitih sistema grejanja koji vam stoje na raspolaganju ove zime.

Što se tiče grejanja apsolutni hit ove sezone su kotlovi i peći na pelet. Kotlovi i peći na pelet su automatizovani, imaju smanjenu emisiju CO2 i maksimalno iskorišćenje toplotne energije. Postoji mogućnost upravljanja kotlom na pelet preko mobilnog telefona.
Pogledajte galeriju slika različitih modela kamina i peći koje možete kupiti u Srbiji OVDE.

Pogledajte dva modela peći na pelet koje zagrevaju prostoriju do 80 kvadrata, odnosno 15 kvadrata OVDE.
 
Ukoliko Vam je jednostavnije da se grejete na električnu energiju odličan izbor je elektro kotao domaće kompanije Mikoterm iz Niša, koja je ovaj kotao razvila za potrebe nemačke kompanije Robert Bosch. Ovaj uređaj spada u red najmodernijih na tržištu.

Upravljanje kotlom je izvedeno preko procesorske jedinice i velikog LCD displeja. Preko procesorske jedinice može se pratiti vreme rada svakog grejača posebno kao i celog uređaja. Režim rada može se podesiti na normalan i režim protiv zamrzavanja. Opširnije informacije i direktan kontakt sa prodavcem možete dobiti OVDE.

U poslednje vreme kod nas su popularni takozvani norveški radijatori i to je možda najelegantniji sistem grejanja kod nas. Instalacija je jednostavna, a potrošnja energije je prilično ekonomična. Najpoznatiji distributer u Srbiji je kompanija Rovex.
Gotovo potpuno istih funkcionalnosti kao i gorenavedeni norveški radijatori su AERO električni radijatori čačanske kompanije CINI. Oni pokazuju niz prednosti kako u odnosu na druge električne uređaje za grejanje (grejalice, kvarcne peći, mermerne ploče, ...), tako i na klasičan sistem centralnog električnog grejanja, naročito ako se primenjuju u manjim prostorijama i u onima koji se koriste periodično/sezonski. Pogledajte detaljnije kako izgledaju ovi radijatori OVDE.

Klikom na link “Kontaktiraj prodavca” možete saznati cenu instalacije ovakvih radijatora za Vaš stambeni ili poslovni prostor.
 
Da li ste znali da podno grejanje za npr. jednosoban stan može da košta i manje od 1.000 eur? U Srbiji se po kvalitetu na ovom polju ističe austrijska kompanija Herz. Ukoliko razmišljate o uvođenju podnog grejanja za Vaš dom, omogućili smo Vam direktan kontakt sa inžinjerima ove firme. Možete im poslati podatke o kvadraturi prostora koji nameravate da pokrijete podnim grejanjem, vrsti poda koju imate, lokaciji objekta itd, a oni ce Vam dati procenu troškova.
Pitajte za troškove uvođenja podnog grejanja za Vaš dom OVDE.

Ukoliko želite da podnim grejanjem pokrijete spoljne površine, prilaze objektu, terase, ili možda da zaštitite oluke od zaleđivanja pošaljite informaciji o površini koju želite da pokrijete grejanjem i pitajte proizvođača za cenu OVDE
Blic

MIROVIĆ: DO 100.000 EVRA SU DAVALI ZA POSLANIKA

Kolika je cena za verolomstvo poslanika?

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović je, posle rekonstrukcije vlade Vojvodine, optužio Demokratsku stranku da je nudila poslanicima i do 100.000 evra da pređu u njihove redove, prenosi beogradska štampa.
"Jedan naš poslanik je pre mesec i po dana prijavio MUP i dostavio dokaze da mu je nuđeno 50.000 do 100.000 evra da napusti poslanički klub SNS i i pređe u DS", rekao je Mirović.

Kako piše "Blic", izgleda da je ekonomska kriza pogodila i parlament, a verolomstva poslanika u skupštinama Srbije i Vojvodine sada ipak ne prelaze 20.000 evra, ili se svode na dobijanje radnog mesta i odustajanje od pravosudnog istraživanja poslovnih mućki.

"Zlatna vremena" političke trgovine u Srbiji, navodi list, bila su 2005. i 2001. godina, kada su parlamentarci za promenu stranke mogli da se obezbede brojevima sa pet nula, rešenim stambenim pitanjem i, kao i danas, odustajanjem od krivičnih prijava.

"Kurir" piše da na ovdašnjem "tržištu", poslanički mandat može da košta od 100.000 do neverovatnih 300.000 evra.

List, takođe, tvrdi da je Mirović, kada je govorio o pokušaju kupovine poslanika u vojvođanskoj skupštini, mislio na naprednjaka Predraga Ginculja, i navodi da im u MUP-u potvrđeno da je podneta prijava.
Press Online

ANKETA: Većina građana za promenu vlasti u Vojvodini

NOVI SAD -
Više od polovine građana Vojvodine smatra da bi trebalo promeniti pokrajinsku vlast, pokazalo je istraživanje agencije "Nina-medija".
Prema anketi sprovedenoj u periodu od 26. do 29. oktobra u Vojvodini, na uzorku od 1.216 ispitanika, 55 odsto ispitanih dalo je potvrdan odgovor na pitanje da li podržavaju promenu vlasti u pokrajini, dok je 26 odsto bilo protiv, a 19 odsto je ostalo neodlučno, prenosi današnji "Blic".
RTV
U grupi onih koji žele da se menja vlast u Vojvodini, najviše je muškaraca i ispitanika iz urbanih naselja, a najmanje penzionera.
Anketa je pokazala da 54 odsto građana smatra da pokrajinska vlada ne vodi adekvatnu socijalnu i ekonomsku politiku, 28 odsto ocenjuje da je taj rad adekvatan, a 18 odsto odgovorilo je da ne zna.
Upitani da li SNS ima kapacitet da reši probleme ako bi došao na vlast, 49 odsto je odgovorilo pozitivno, 34 odsto negativno, a 17 odsto je ostalo neodlučno, pokazalo je isto istraživanje javnog mnjenja.

Žene, penzioneri i nezaposleni, kao i domaćice, u većoj meri smatraju da naprednjaci imaju kapacitet za rešavanje problema pokrajine, dok su zaposleni u državnom sektoru i učenici/studenti, nepoverljivi prema radu SNS na pokrajinskom nivou.
RTV

BLOKADA ŽELJEZNIČKOG SAOBRAĆAJA: BG vozovi ne saobraćaju!

Radnici "Nege kola" ponovo su jutros od 05.45 sati blokirali glavnu prugu Beograd-Novi Sad i ulazak u Depo "Zemun", tako da BG vozovi od jutros ne saobraćaju na relaciji Pančevački most-Batajnica.
Otkazan je jutros međunarodni voz "Avala" koji saobraća iz Beograda za Prag, rekao je direktor Medija centra "Železnica Srbije" Nenad Stanisavljević.
Radnici su jutros izašli na koloseke protestujući i blokirali su prugu i ulazak u Depo "Zemun" i na taj način onemogućili organizaciju saobraćaja "BG vozova".

Kako javlja reporter "Blica" zaustavljanje BG vozova dovelo je do velikih problema i gužvi u autobuskom saobraćaju, jer veliki broj putnika koji koriste vozove, sada su prešli u autobuse.

Ovo je treća blokada BG-voza ove godine od strane „Nege kola” zbog neisplaćenih zarada, i traje od juče ujutru. Njihov osnivač je Vlada Srbije, a obavljaju poslove čišćenja vagona za „Železnice Srbije”. Poslednji put pruga je bila blokirana 1. oktobra.
 
Radnici "Nege kola" najpre su 3. novembra oko 23 sata blokirali železnički depo u Zemunu i na taj način onemogućili da elektromotorne garniture krenu u saobraćaj.
 
Potom su u okviru svojih socijalnih protesta 4. novembra ujutro u 05.20 sati blokirali oba koloseka u železničkoj stanici "Zemun", a sklonili su se sa pruge u 08.45 sati, kada je saobraćaj počeo postepeno da se normalizuje. 
Blic

Dečaka BRUTALNO TUKAO pijani policajac

Sjeničanka Mileva Bradić optužila je policajca Momira Rakonjca da je u subotu veče, bez povoda, brutalno pretukao njenog sina Ivana (18), kojem je polomio nos.
Povrede: Ivan Bradić
Incident se dogodio oko ponoći kod kafića “Art”, kada je Rakonjac, u civilu i pijan, izašao iz automobila, udario, a potom šutirao Ivana.
 

- Moj sin je nekako uspeo da ustane i krene u beg. Napadač ga je jurio, ali je Ivan obilaznim ulicama došao do kuće. Bio je sav krvav, otečen, popucali su mu očni kapilari, a odeća mu je bila natopljena krvlju - uznemireno priča Mileva.
 

Siledžija: Momir Rakonjac
Prva pomoć Ivanu je ukazana u sjeničkoj hitnoj službi, a dan kasnije je otkriveno i da mu je slomljen nos.
 

Napadač je uhapšen i nakon saslušavanja na kojem je priznao da je pretukao Bradića pušten. U međuvremenu, incident istražuje policija iz Novog Pazara. 
Blic

Devetnaestogodišnjak prodavao maloletnicu u Novom Sadu

Trgovac ljudima prodavao maloletnicu

Autor: N.N.T | Blic

Vrbovao maloletnicu da se bavi prostitucijom, a potom uzimao zarađeni novac.

Foto: A. Dimitrijević (Ilustracija)
|
Inspektori novosadske Policijske uprave podneli su krivičnu prijavu protiv jednog devetnaestogodišnjeg Novosađanina, zbog sumnje da je učinio krivično delo trgovine ljudima. On se tereti da je, u proteklih šest meseci, doveo u zabludu jednu maloletnu Novosađanku i vrbovao je da se bavi prostitucijom, a zarađeni novac žrtva je predavala osumnjičenom.

Maloletnica je morala da daje mladiću zarađeni novac, do koga je dolazila prodajući sopstveno telo. U ceo slučaj su odmah uključene i ostale institucije, kao što je i Centar za socijalni rad Novog Sada. Policija utvrđuje koliki vremenski period je trajao njihov odnos - kaže za ALO izvor blizak istrazi, dodajući da će daljom istragom biti utvrđene sve činjenice bitne za vođenje daljeg postupka.
Događaj je kvalifikovalo nadležno tužilaštvo, a o njemu su obavešteni i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima.
Blic

PAJTIĆ POBEDIO VUČIĆEVIM ORUŽJEM

Pokrajinski premijer i lider Demokratske stranke Bojan Pajtić može da odahne - većinom od 63 glasa usvojen je njegov predlog rekonstruisane vojvođanske vlade. Osim poslanika vladajuće DS i Lige socijaldemokrata Vojvodine, podršku novom Pajtićevom kabinetu su dala i četiri bivša i sadašnja poslanika stranke Borisa Tadića, čija je centrala prethodno rekla da neće glasati.

Savladao situaciju: Bojan Pajtić može da odahne
 
U opštoj gunguli koja je vladala u pokrajinskom parlamentu pre dva dana, Pajtić je ostavljao utisak vladanja situacijom dok je SNS optužila DS za trgovinu poslaničkim mandatima. Naprednjaci tvrde da su "žuti" svoju vlast u Vojvodini veštački produžili kupovinom Karićeve poslanice Vere Ugričić-Ilić i poslanika Srpske radikalne stranke Stojana Tintora.

Pokrajinski funkcioner SRS-a Milorad Mirčić, međutim, tvrdi da se Tintor samo našao u društvu poznanika i prijatelja iz DS-a u trenutku glasanja i da se ne može tvrditi da je glasao, dok su ostali radikalski poslanici bili van skupštine u trenutku glasanja.
 

Osvetoljubivi kreće u hapšenja

Milorad Mirčić smatra da se radi o kratkoročnoj pobedi DS-a, a da je jedino sigurno da su krajnji gubitnici građani Vojvodine.
- Znajući koliko je osvetoljubiv Aleksandar Vučić, on neće prezati da na štetu građana kinji Bojana Pajtića, koji je na drugoj strani pokazao da ni po koju cenu neće prepustiti funkciju. Osim što će republička vlada blokirati transfer budžetskih sredstava Vojvodini, verujem da slede i nova hapšenja - kaže Mirčić.

 
- Pitanje da li je Tintor glasao "za" rekonstrukciju bilo bi bitno da je glasanje prošlo sa jednim glasom natpolovične većine, a ne sa tri kao što je bio slučaj - tvrdi Mirčić za "Vesti".

Rekonstrukciju nije podržao Savez vojvođanskih Mađara koji je inače sastavni deo pokrajinske vlasti, pa se u narednom periodu može očekivati smena njihovog lidera Ištvana Pastora sa mesta predsednika Skupštine Vojvodine.

- Bili ste uspešniji u nahvatavanju poslanika od ovih drugih koji isto to rade - u jednom trenutku ironično je čestitao demokratama Ištvan Pastor.

Njegove argumente Pajtić je nazvao "rđavim", a optužbe naprednjaka da je vlast sačuvao kupovinom glasova "besmislenim".

- Posebno kada dolaze od onih koji su šest poslanika sa liste "Za evropsku Vojvodinu - Bojan Pajtić" uterali prinudama, pretnjama i potkupljivanjem u poslaničku grupu SNS - rekao je Pajtić, podsećajući da njegova lista umesto 59 poslanika, koliko je imala posle izbora, sada ima deset poslanika manje u Skupštini Vojvodine.
Vesti online