петак, 14. новембар 2014.

Subvencije po hektaru ubuduće će biti...

NOVI SAD - Bez obzira na to što je rebalansom budžeta smanjena agrarna kasa za četiri milijarde dinara, subvencije kao i premije u poljoprivrednoj proizvodnji za ovu godinu neće biti smanjene, kažu u Ministrsvu poljoprivrede. Predlažu da ubuduće kriterijum za direktna davanja po hektaru u iznosu od 100 evra bude veličina poseda do 20 hektara.
Po Zakonu o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju pravo na subvencije po jedinici obradive površine u biljnoj proizvodnji imaju fizička i pravna lica i to za veličinu zemljišnog poseda do najviše 100 hektara.
RTV (Jan Valo)
U Ministarstvu poljoprivrede kažu da će predložiti Ministrsvu finasija da i naredne godine budu isplaćivane subvencije po hektaru ali samo za veličinu poseda do 20 hektara, kako bi se racionalnije trošio državni novac ali i video učinak u podsticanju biljne proizvodnje.
Miroslav Grubanov, poljoprivrednik iz Crepaje rekao je za RTV da se to moglo i očekivati jer su u sistem podsticaja obuhvaćena i pravna lica koja su i odnela najviše državnog novca.
Miroslav Ivković, ratar iz Novog Žednika, smatra da nije u redu da se ograniči davanje subvencija do 20 hektara jer upravo veliki robni proizvođači i pune nacionalni budžet. On dodaje da se u Evropskoj Uniji ide na ukrupnjavanje poseda i stimulisanje rovne proizvodnje.
"Ukoliko se smanji subvencija na veličinu poseda do 20 hektara to će se odraziti i na poslovanje ne samo farmi , već i prerađivačkih kapaciteta i drugih institucija koje su povezane za oblast stočarstva", kaže Sanja Bugarski predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine.
Poljoprivrednici kažu i to da su svesni ekonomske situacije u kojoj se nalazi država i da treba analizirati efekte državnih davanja.
Pitaju se i da li je Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju uopšte održiv s obzirom na najavljene mere štednje u agraru a koji je, podsetimo, upravo donet da bi poljoprivrednicima omogućio predvidljivost u poslovanju.
RTV

5 коментара:

  1. Apel ipredlozi za oživljavanje poljuprivrede.i sela u vojvodini..

    ОдговориИзбриши
  2. Povećajte otkupnu Cenu pšenice..na Produktnoj berzi u Novome Sadu.na 23,91dinara i ..devedesetijednu paru po toni i kvalitetu.pšenice..molim vas.

    ОдговориИзбриши
  3. povećajte otkupnu cenu pšenice na produktnoj berzi u Novome Sadu na 23,91 dinara i devedeset i jednu paru po toni i kvalitetu robe..berzanske..

    ОдговориИзбриши
  4. Oživljavanje poljuprivrede u vojvodini irualni i ravnomerni razvoj sela..i poboljšanje životnoga..standarda.gradjana srbije na selima.pod hitno..

    ОдговориИзбриши
  5. povećajte otkupnu cenu pšenice novoga roda na Produktnoj berzi u Novome Sadu na 27 dinara po toni i kvalitetu Berzanske robe.

    ОдговориИзбриши