среда, 19. новембар 2014.

Kostić: Nije dobro smanjivati subvencije poljoprivredi

BEOGRAD - Vlasnik i predsednik MK grupe Miodrag Kostić ocenio je da će najavljeno smanjenje subvencija u poljoprivredi imati loše posledice i izrazio žaljenje što država podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji i dalje tretira kao socijalnu, a ne razvojnu kategoriju.


"U ukupnom prihodu prosečnog farmera u Evropskoj uniji, subvencije učestvuju 34 odsto, a u Srbiji četiri odsto", kazao je Kostić i naveo da su za 40 godina takvih podsticaja evropski farmeri izgradili ozbiljnu infrastrukturu koju srpski pljoprivrednici ne mogu da dostignu, a vlada sada još najavljuje smanjenje subvencija. 
Kostić je kazao da se slaže da je način subvencionisanja po hektaru obradive površine nefunkcionalan i istakao da bi trebalo da se subvencije daju po proizvedenim količinama. 
"Uspešniji proivođači trebalo bi da dobiju veće podsticaje", rekao je Kostić i dodao da, ako treba da se pomognu siromašniji poljoprivrednici, to ne treba da se radi preko subvencija Ministarstva poljoprivrede, već uz pomoć Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. 
Kostić je objasnio da subvencije postoje u mnogim razvijenim i nerazvijenim zemljama i služe kao podsticaj poljoprivredi da bude produktivnija. On se založio za prodaju državnog obradivog zemljišta, navodeći da bi na taj način bila povećana produktivnost u poljoprivredi, otvorila bi se nova radna mesta i omogućila velika ulaganja. 
"Država ima 400.000 hektara obradivog zemljišta u svom vlasništvu, za šta godišnje od zakupa dobija 56 miliona evra, a ako bi se to zemljište prodalo po trenutnim cenama, država bi dobila tri milijarde evra, što bi joj pomoglo da se ne zadužuje da bi finansirala infrastrukturne projekte", kazao je Kostić. 
Po njegovim rečima, MK grupa ima prosečan rod kukuruza 12 tona po hektaru, dok je prosek u Srbiji sedam tona, a na oranicama u državnom vlasništvu četiri tone. 
"Samo na većem prinosu u toj kulturu moglo bi da se dobije 330 miliona evra, ako bi oranice kojima gazduje država bile u privatnom vlasništvu", istakao je Kostić i dodao da njegova kompanija godišnje ulaže od 1.000 do 2.000 dolara po hektaru da bi povećala produktivnost. On je ukazao da Srbija ima više resursa koje ne koristi na pravi način.
Gde investirati

VAGINALNI SEKRET OTKRIVA...

Svrab, neprijatan miris ili promenjena boja sekreta su razlozi za odlazak na pregled. Ne može da se definiše koja količina vaginalnog sekreta je normalna, jer je to individualno

Vaginalni sekret je uvek prisutan, ali ako je pojačan, upozorava da nešto, ipak, nije u redu. Pored toga što odstupanje od normale iziskuje dodatne higijenske mere, pojačan sekret može da upozori i na neke poremećaje. Naime, uloga vaginalnog sekreta je da vlaži sluznicu vagine, a ujedno je čisti i sprečava prodiranje infekcije dublje u unutrašnje organe. Pojačan vaginalni sekret promenjenog izgleda i mirisa je simptom nekog poremećaja, koji treba da se leči.
- Ne može da se definiše koja količina vaginalnog sekreta je normalna, jer je to individualno, i svaka žena bi trebalo da primeti promenu - objašnjava dr Mima Fazlagić, ginekolog. - Fiziološki sekret je bezbojan, bez mirisa i vodenast. Kada se promeni ili se jave tegobe kao što su svrab, neprijatan miris ili promenjena boja sekreta, žena treba da se javi lekaru koji će da odredi dalje ispitivanje.
Vaginalna čistoća se označava rimskim brojevima, od I do VI.
LEČENJE BEZ ANTIBIOTIKA - Ranije je lečenje vaginalnog sekreta bilo mnogo agresivnije - kaže dr Mima Fazlagić. - Danas se sekret leči vaginaletama, a ako pacijentkinja nema tegobe, bez obzira na izolovanu bakteriju, ne daje se antibiotska terapija.
* I i II grupa su normalan nalaz. U takvom uzorku se nalaze ćelije sluzokože vagine, Dederlajnovi bacili i leukociti. U drugoj grupi ima nešto manje zaštitnih bacila, a više leukocita u odnosu na prvu grupu.
* III grupa je najčešći patološki nalaz u reproduktivnom periodu i pokazuje da ima više patoloških bakterija (najčešće stafilokoka, streptokoka i ešerihije) od uobičajene flore. Sekret je obilniji, beličast, neprijatnog mirisa, a prisutan je i svrab. Tegobe su naročito izražene posle menstruacije i polnog odnosa. Mnoge žene ne osećaju tegobe ili su one tako blage da im ne pridaju značaj.
* IV grupa odaje prisustvo gonokoka, bakterije koja se prenosi polnim odnosom. Infekcija nije česta, jer je bakterija osetljiva na antibiotike.
* V grupa ukazuje na prisustvo trihomonas vaginalisa, koji izaziva svrab i peckanje pri mokrenju. Sekret je obilan, žutozelen, penušav, neprijatnog mirisa. Ova infekcija ne treba da se zanemari, jer može da dovede do steriliteta.
* VI grupa označava veliki sadržaj gljivica. Kandida albikans je gljivica, koja je u manjem broju normalni stanovnik sluzokože vagine. Trudnicama, ženama sa dijabetesom, prilikom korišćenja antibiotika ili pada imuniteta stvaraju se uslovi za prekomerno razmnožavanje kandide. Tada se javlja uporan svrab i peckanje. Sekret je beličast, kao zgrušano mleko. Iako nije polno prenosiva bolest, kod uporne infekcije moraju da se leče oba partnera. 
Novosti online 

Upucao 20 godina mlađu ljubavnicu pa...

U selu Lipe kod Smedereva u utorak oko 7.30 sati Zoran Stanković (49) iz Osipaonice pucao je u bivšu devojku Aleksandru Lazić (28) iz Lipa i potom se ubio.
Aleksandra Lazić
Njih dvoje su bili u ljubavnoj vezi, a Stanković, penzionisani policajac, očigledno se nije pomirio sa raskidom. Pre mesec i po dana je već pretio Aleksandri, da bi potom pokušao da se ubije skokom sa Ljubičevskog mosta u Moravu, ali su ga spasle nekadašnje kolege. Potom je prebačen na psihijatrijsko lečenje, a nedavno je izašao iz bolnice.

- Samo što sam mlađeg unuka ispratila u školu, u hodniku sam videla Zorana. Kaže da je došao da se izvini što me je vređao. Kad sam mu rekla da izađe, da sačeka, gurnuo me je i ušao u Aleksandrinu sobu i leđima zatvorio vrata. Čula sam pucnje - kroz suze priča Aleksandrina majka Milica.

Kada je ušla u sobu Aleksandra i Zoran su ležali u lokvama krvi. Oboje su vozilom hitne pomoći smederevske bolnice prebačeni u Urgentni centar KC Srbije u Beogradu. Stanković je na putu preminuo, a za Aleksandrin život lekari se još bore. 
Blic online

SMANJENJE PLATA U FEBRUARU!

Beta |Akter

Slobodan Brajković izjavio je da je obećano da će platni razredi biti jedinstveni za sve delatnosti koje se finansiraju iz budžeta, a onda su prešli na parcijalne platne razrede
Predsednik Sindikata radnika zaposlenih u prosveti Srbije Slobodan Brajković izjavio je danas je povećan broj škola koje štrajkuju i upozorio da Vlada Srbije sprema smanjenje plata od pet do osam posto u februaru suprotno dogovoru sa sindikatima.
"Postoje tri prevare Vlade Srbije, među kojima je i da spremaju da smanje platu u februaru od pet do osam odsto i tako sahrane obrazovanje, a opelu će prisustvovati premijer (Aleksandar Vučić), ministar finansija (Dušan Vujović) i ministar prosvete (Srđan Verbić)", kazao je Brajković za agenciju Beta.

On je naveo da su među prevarama i to da su predstavnici vlade i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja osnovali komisiju za rad na Zakonu o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja bez predstavnika sindikata prosvete.

"Oni su u međuvremenu formirali komisiju od 30 članova, a nas su pozvali tek sutra da se priključimo kada je Zakon već pri kraju. Hoće da ukinu član 5 kojim se reguliše tehnološki višak", dodao je Brajković.

Kako je objasnio, do sada je taj član regulisao da se svakoj osobi proglašenoj tehnološkim viškom nađe drugi posao, a sada će da uvedu da se ljudi zapošljavaju na konkurs, što je "suprotno svim pravilima".

Prema njegovim rečima, sindikatima je obećano i da će platni razredi biti jedinstveni za sve delatnosti koje se finansiraju iz budžeta, a onda su prešli na parcijalne platne razrede.

"Mi ćemo nastaviti sa štrajkom, imamo danas protest u Kragujevcu, tokom meseca u Zrenjaninu i mi ćemo učiniti sve sutra i prekosutra na sastancima s predstavnicima vlade i ministarstva da se ništa od ovoga ne desi", istakao je predsednik Sindikata radnika zaposlenih u prosveti.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da u zemlji neće biti dodatnih mera štednje, osim onih koje je Vlada Srbije već objavila.
Akter

VIDEO - Atrakcija: Planina za "seksanje" u...

Autor:
U Indoneziji postoji "seks planina" koju pohode vernici kako bi sedam puta zaredom imali seks sa neznancem, da bi im "krenulo" u životu

Foto: Screenshot YouTube
Radi se o jednoj od najbizarnijih, ali i najbolje čuvanih tajni Indonezije, najmnogoljudnije muslimanske zemlje. Tokom cele godine hiljade hodočasnika putuje u Gunung Kemukus, odnosno seks planinu kako bi imali seksualne odnose sa potpuno nepoznatim ljudima- što je deo verskog obreda.
Kako bi ritual bio uspešan osoba mora da svakih 35 dana ima seks sedam puta za redom.
U ritualima učestvuju hiljade hodočasnika, a ponekad ih se sakupi i po 8.000 u jednoj noći.
Drevni ritual datira iz 16. veka, a oni koji ga obavljaju veruju da im donosi sreću i bogatstvo. U ritualu učestvuju oženjeni muškarci, domaćice, vladini službenici, ali i prostitutke.
Za zemlju i religiju u kojima je seks tabu tema, ideja planine za seks čini se jako čudnom.
Priča počinje u 6. veku kada je mladi indonežanski princ imao aferu sa svojom maćehom. Pobegli su u planine gde su imali odnose, a usred jednog su uhvaćeni, ubijeni i tamo pokopani.
Svetište na tom mestu postoji i danas, a kako oni nisu uspeli da dovrše radnju, drugi veruju da će, ako to učine, sreća doći do njih.
To je javanski ritual koji je bitno drugačiji od muslimanskog sveta, vrlo drugačiji od svega drugog u Indoneziji. Uverenja su mešavina islama, hinduizma i buizma, kažu poznavaoci.
Ritual je s vremenom postao popularan i pretvorio se u turističku atrakciju. Iako vlasti znaju što se događa na planini, prave se da to ne vide.
Inače, na planinu dolazi više muškaraca nego žena pa se mesto pretvorilo u teritoriju na kojoj ordiniraju prostitutke.
Problem su i polno prenosive bolesti pa je na planini otvorena i klinika.
Hodočasnica Mardijah je udovica koja dve godine ima finansijskih problema. Živi u malom javanskom gradu i upravo je završila misiju, odnosno imala je seks sedam puta. Tvrdi da joj posao bolje ide i da ima više novca, što je, kaže, možda dokaz da ritual ima smisla, prenosi "Dnevnik.hr".
Mondo

Kada žene najviše uživaju u seksu?

U ovim godinama…


Nedavno istraživanje je pokazalo da žene najviše uživaju u seksu u 26. godini života, a muškarci sa 32.
Što je malo drugačije u odnosu na ranija istraživanja koja su ukazala da muškarci svoj vrhunac dostižu u 18. a žene u 35. godini.

Ispitanici su odgovarali na pitanja poput ovih: kada su izgubili nevinost, u kom periodu života su najviše imali seks i u kom dobu su najviše uživali u vođenju ljubavi.

Istraživanje je pokazalo da je većina muškaraca nevinost izgubila u 17. a žene u 16. godini. Od ispitanih, čak 46 odsto je reklo da “baš sad” uživa u najboljem seksu.

Za najveći broj ljudi, period najboljeg seksa nije se poklapao sa periodom u kom su najčešće imali odnose.

“Kao i u većini stvari, seks postaje bolji što ga više upražnjavate”, kaže stručnjak za seks i veze Trejsi Koks.

“Potrebno je vreme da neko nauči da kontroliše svoj orgazam i da se i muškarac i žena upoznaju sa složenim sistemima po kojima funkcionišu. Mislim da mnogi muškarci pod ‘najboljim seksom’ podrazumevaju onaj koji su imali dok su imali najviše vere u sebe kao ljubavnike.” 
Domino magazin

Sprema se novi rat između Hrvatske i Slovenije!

Nakon što je sukob Slovenije i Hrvatske povodom "kranjske"
okončan bar za narednih 15 godina, "rat" zbog vina se nastavlja.
Grožđe od kojeg se pravi vino "teran"
Naime, čuveno slovenačko vino "teran", povod je sukobu dve strane, koji će možda okončati i na Sudu u Strazburu.

Istina ni slovenački ministar poljoprivrede Dejan Židan, niti hrvatski kolega Tihomir Jakovina, ne smatraju to političkim, već pravnim pitanjem, te njegovo rešenje očekuju od Evropske komisije.

Stvari, međutim, trenutno stoje tako da je "teran" oznakom izvornosti priznat kao "slovensko vino" i na to hrvatska strana nije imala prigovor u trenutku kad je vino registrovano.

To pitanje u medjuvremenu nije bilo pokriveno ni hrvatskim pristupnim ugovorom, pa se stoga u poslednje vreme kao najoptimalnija opcija za rešenje ovog spora pominje Sud u Strazburu.

Pri tome, nade Hrvatske da će taj spor biti okončan u njihovu korist sasvim su neizvesne, a što se Slovenije tiče, njihov ministar Židan može biti miran, jer, kako navode mediji, Slovenci u ovom slučaju imaju naklonost Evropske komisije.

Evropski izvori, naime, pominju kao zadovoljavajuće rešenje samo ono na koje pristane Slovenija, a to najčešće podrazumeva da Hrvati umesto "teran" koriste neki drugi, sličan naziv.

Istina, kao olakšavajuću okolnost po Hrvatsku i njenog ministra Jakovinu, mediji navode da mu je prilikom pristupanja zemlje Uniji manevarski prostor bio sužen time što stara uredba nije predviđala mogućnost prigovora, a novom uredbom koja reguliše to pitanje automatski su bili priznati već zaštićeni brendovi.
 

"Ludost bez presedana"


Kad je reč o sporu povodom "kranjske", ljubljansko Delo ocenjuje da je ministar Židan u tom slučaju doživeo poraz od kolege Jakovine, jer će Hrvati moći da proizvod s identičnim nazivom prodaju još narednih 15 godina,

Etnolog Janez Bogataj, jedan od inicijatora i autora zaštite kranjske kobasice kao slovenačkog proizvoda s geografskim poreklom, čak kaže da je predlog Evropske komisije, a s kojim su se složile obe strane u sporu, "ludost bez presedana".

Ministar Jakovina je, nakon susreta sa Židanom u Dubrovniku izjavio da će hrvatska prehrambena industrija u prelaznom petnaestogodišnjem periodu moći da proizvodi i prodaje kranjsku kobasicu, što je razdoblje u kojemu bi se morala prilagoditi i naći drugo ime brenda.

"Hrvatska je uložila prigovor, a Evropska komisija je donela odluku. Neću reći da možemo da budemo zadovoljni, ali moramo da prihvatimo kompromisno rešenje", poručio je Jakovina, dok je Židan istakao da obe države imaju i dobar zajednički projekat za zaštitu istarske pršute, nakon što se evropskoj registraciji tog proizvada Slovenija jedno vreme protivila. 
Blic online

Ženio se osam puta a onda je uradio nešto neverovatno!

Milovan Aleksić iz Bara kod Rekovca, koji se približio kraju osme decenije, ženio se čak devet puta: Vladanka je prihvatila svu moju decu kao da su njena, vole je više nego mene
VREMEŠNOM Milovanu Aleksiću, koji se približio kraju osme decenije, život kao da je napravio čitav krug. Svaki novi korak vodio ga je sve bliže onom koji je prvo napravio. Rođen u selu Bare kraj Rekovca, seljakao se često, živeo i radio u okolnim mestima, ali se u rodno selo vratio da dočeka starost. Ne baš uobičajeno za podneblje koje ga je stvorilo, lutao je od žene do žene tražeći sreću, pa se ženio, što zvanično što nezvanično - devet puta. I tu se krug zatvorio: živahni, prgavi Milovan na kraju se skrasio kraj svoje prve žene, Vladanke.
U njegovoj priči o životu i ljubavi roje se nebrojena imena, mesta, zanimanja, razmirice, rastanci. U ranom detinjstvu ostao je bez oca, da bi još kao osmogodišnjak počeo da služi nekog imućnog seljaka u Gornjoj Sabanti, koji ga je, pijan, često tukao. Već sa 14 godina, po proceni majke i strine, stasao je za ženidbu, i tada je u njegov život prvi put ušla Vladanka.
- Mislio sam da će njenu sestru da mi daju, jer je bila lepša, ali su mi podvalili. Dete ko dete, ako nemaš lepu igračku, ideš dalje. Otišao sam posle šest meseci - kaže on.
Usledila je Dušanka, pa Branka, sa kojom je živeo 12 godina u Belušiću i izrodio troje dece. Sa drugim ženama decu nije imao.
- Kad se treće rodilo, okrenu žena naopako i ode. Tri meseca nisam znao gde je, a onda sam dobio pismo iz Zapadne Nemačke. Da je vraćam, neću, nije mi za vraćanje jer je ostavila decu. Tako sam rešio da svako ode svojim putem - priča Milovan svoju priču.
U Resavici gde je tri decenije radio kao lovočuvar, društvo su mu pravile dve Makedonke: Lepa, pa za njom Nada. Osnovni uslov koji je Milovan sada imao bio je da žena prihvati njegovu decu iz trećeg braka. Sreću je okušao sa još jednom Dušankom i dve Ljiljane, od kojih je jedna bila Hrvatica. Ljubavne pustolovine okončale su se sa Vladankom, s kojom pod stare dane živi od penzije i poljoprivrede.
- To je ona prava, jer je prihvatila moju decu kao da su njena. Vole je i više nego mene - zadovoljno ispreda Milovan svoj zaključak o tome šta je životna sreća jednog muškarca.

SIROMAH, ALI DOBAR ČOVEK
- Milovan je bio lep čovek - pokazuje nam Vladanka, prva i poslednja izabranica, crno-belu fotografiju crnomanjastog čoveka u gizdavom vojničkom odelu, sa uredno štucovanim brkovima Klerka Gebla.
Otkrivajući nam šta ju je privuklo njemu dva puta, kaže da je dobar čovek, iako je bio siromah. Druge žene, priča Vladanka, dolazile su mu od danas do sutra, a ona je došla i ostala najduže. U drugom navratu, već 30 godina.
- Sve uvek bude kako on kaže. Šta mogu, žensko sam. Kod drugih je moglo da bude i gore. Ali, lepo je od njega što mi kupuje sve. Drugim ženama muževi ne kupuju, to ih ne zanima - poverava se Vladanka.
Novosti online

KRILA U STOMAKU VIŠE OD 100 KAPSULA DROGE!?

Policija je danas u gradu Kali uhvatila najmlađu "mulu" u Kolumbiji koja je pokušala da prokrijumčari pola kilograma droge u Evropu.
Izvor: EPA
Iz stomaka jedanaestogodišnje djevojčice operacijom je uklonjeno više od 100 kapsula droge. Djevojčica se nalazi u bolnici u Kaliju u zapadnoj Kolumbiji, gdje je čuva policija. 
"Izvršena je operacija kojom su uklonjene 104 kapsule i one se u ovom trenutku testiraju kako bi se utvrdila vrsta droge", izjavio je komandir policije Hover Penilja.

"Svi znaci ukazuju na to da su je na ovaj užasan čin naveli odrasli", zaključio je on.

Djevojčicini roditelji ne žive zajedno. Majka je izjavila da je kćerka bila kod oca za vikend i da ju je tokom noći uhvatila mučnina. 
Kako djevojčici ni ujutro nije bilo bolje, odvedena je u bolnicu, rekao je Penilja, dodajući da vlasti tragaju za ocem.
Prema podacima UN-a, Kolumbija je, pored Perua, jedan od vodećih izvoznika kokaina u svijetu.
N1INFO

Kako će se finansirati poljoprivredna proizvodnja?

Poslanici danas o poljoprivredi, ribljem fondu...

Poslanici Skupštine Srbije nastaviće danas sednicu pretresom više zakona, među kojima su i Predlog zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivedne proizvodnje.
Ministar pravde Nikola Selaković rekao je juče obrazlažući Predlog zakona o uzbunjivačima u parlamentu, da on predstavlja savez države i građana u borbi protiv korupcije, te da će oni koji se usude da uzbunjivače otpuste, premeste ili oštete biti suočeni sa odgovorom države.

Selaković je istakao da će država zaštiti one koji prijavljuju sumnju na korupciju, kao i da bi predlog zakona trebalo da ohrabri svakog pojedinca da prijavi zloupotrebu.

Predloženi zakon podržaće, prema najavama, stranke vladajuće koalicije i deo opozicije, ukoliko budu usvojeni njihovi amandmani kojima se, kako tvrde, popravljaju ta zakonska rešenja.

Poslanici vladajuće koalicije tvrde da će ta zakonska rešenja dovesti do nastavka borbe protiv korupcije i institucionalnog uspostavljanja saveza države i građana na tom polju.

Poslanici opozicije imaju različite stavove, pa su tako iz DS su poručili da će zakon podržati ukoliko budu prihvaćeni njihovi amandmani, a iz SDS da nikakvi amandmani ne mogu da poprave ta zakonska rešenja.

Kritičari Predloga zakona objasnili su da su problematični rokovi koje ovaj zakon donosi, da će tek za šest meseci početi da se primenjuje, a da od tog dana još godinu dana poslodavci imaju obavezu da svoja dokumenta unutar firmi usklade sa novim zakonom tako da se postavlja pitanje šta će se dešavati u tom vakum prostoru.
Press online

ŠEŠELJ: Vlast ćemo rušiti...!

Lider SRS Vojislav Šešelj, kog je Haški tribunal nedavno pustio na privremenu slobodu, kaže da radikali neće rušiti vlast nasiljem, već demonstracijama.
"Nećemo ih rušiti nasiljem, ali hoćemo vanparlamentarnim metodama, demonstracijama, mitinzima", rekao je Šešelj za Naše novine.

On je dodao da "možda neće ni biti potrebe", da se "možda sruši sama", jer smatra da postoji kriza u vladi, podsećajući da je premijer Aleksandar Vučić najavio da će u januaru menjati neke ministre.
Press Online

SRPSKI PRINC APELUJE: Četnici moraju biti...

Princ Vladimir Karađorđević sa suprugom princezom Brigitom u nedelju je u srpskoj crkvi u Dizeldorfu posle liturgije prisustvovao i parastosu koji je za sve pale četnike služio jerej Nedeljko Đokić. Princa je na parastos pozvalo udruženje Ravnogorski četnici u Nemačkoj na čijem čelu se nalazi Ilija Klišanin.

Zahvalnost porodice Karađorđević: Princ Vladimir sa članovima udruženja
 
U svom govoru posle parastosa princ Vladimir je apelovao na sve četničke pokrete u svetu da se ujedine, i zajednički bore za međunarodno priznanje pokreta đenerala Dragoslava Mihailovića i vojvode Momčila Đujića.
 
Princ je posebno naglasio da porodica Karađorđević nikada neće moći da se četnicima oduži za sve što su dali za kralja Petra Drugog i njegovu familiju.

- Oni koji su poginuli u mnogim bitkama, umirali su sa kraljevim imenom u srcu i pod sloganom "S verom u Boga, za kralja i otadžbinu" - istakao je princ Vladimir.

Ovom prilikom, nemački četnici su ugostili i predstavnike četničkih organizacija iz Velike Britanije i Srbije. 
Vesti online

KAMERE HVATAJU LOPOVE!

Autor: S. Aničić 27sata.rs
Lopovi umesto u zatvoru sve češće završavaju na Fejsbuku, gde je prekjuče osvanula fotografija sredovečnog bračnog para koji krade garderobu u jednom novosadskom butiku. Lopovi se više ne libe da operišu i pored upozorenja da su kamere postavljene u prodajnim objektima.
Sredovečni par opljačkao je novosadski butik | Foto: Facebook
LOPOVI - Na snimku od subote videli smo muškarca i ženu od oko 50 godina koji kradu krzneni prsluk od 25.000 dinara. Žena je uzela jaknu i sakrila muškarca, koji je strpao prsluk u pripremljenu torbu koju je nosio sa sobom. Sve se desilo jako brzo i radnici nisu mogli da uoče sam čin krađe. Međutim, kamera je sve zabeležila, a fotografiju lopovskog para postavila sam na Fejsbuk profila butika, kako bi što pre otkrili počinioca i kako bih sprečila dalje krađe po gradu - kaže vlasnica butika koja nije želela da se njeno ime pominje u novinama.

Kako kaže, pre nekoliko meseci i dve devojke su joj za osam minuta opelješile robu, a sve podatke predala je policiji, ali ne zna da li su počinioci kažnjeni.

Lopov
Lopov | Foto: Facebook
 
Slično je i sa muškarcem koji je još u avgustu snimljen kako krade knjige u knjižari na Bulevaru oslobođenja. I ta krađa je prijavljena policiji, predat je odštetni zahtev zajedno sa snimkom krađe i jednom od fotografija na kojima se vidi lice počinioca.

- Ne znamo šta se događa, niko s nama nije kontaktirao niti znamo da li je kažnjen - kaže Milan Tripković iz ove knjižare.

U novosadskoj policiji nismo dobili odgovor na pitanja u vezi sa pomenutim slučajevima. Nezvanično nam je rečeno da policija intenzivno traga za počiniocima krađa.
 
U krađu i s detetom

MAME “Lopovi su se veoma izveštili i koriste razne načine da pokradu robu. Često uhvatimo i doterane, dobro situirane majke sa bebom u naručju. Uđu u kabinu sa detetom, poskidaju zujalice sa garderobe i slože je između sebe i deteta. Ako ih otkrijemo, uznemire se, beba počne da plače, pa prođu samo sa opomenom”, kaže Miroslav Oljača, vlasnik firme „MD profesional“, koja obezbeđuje poslovne objekte u centru grada.
www.24sata.rs

ISPOVEST SRPSKE STUDENTKINJE I ELITNE PROSTITUTKE: Za ova posao treba...

Apsolventkinja državnog fakulteta u Beogradu (25) prostitucijom se bavi 5 godina i tokom tog perioda imala je razne klijente koji su imali čudne zahteve. Ipak, najčudniji je bio muž poznate voditeljke koji se samozadovoljavao pred njom.
- Za sve ove godine bavljenja ovim poslom sretala sam se sa najrazličitijim pričama što mušterija što žena koje su radile sa mnom. Najčudnija situacija je bila sa jednim klijentom koga je palilo da ga slušam. Dolazio je jednom nedeljno kod mene skoro dve godine. Bio je muž jedne popularne voditeljke. Seli bismo u auto, on je pričao šta voli, šta ga pali, kako je privatno jako nesrećan i sam je sebe zadovoljavao predamnom. Moje je bilo samo da mu pokažem gole grudi. Neverovatno ga je palila sama činjenica da ga slušam dok on gleda u moje grudi. Imao je kod kuće prelepu ženu koja ga nije primećivala, a kamoli slušala. Prvo nisam mogla da verujem, a onda sam shvatila - jednostavno, nekim ljudima fali pažnja. Nedavno su se razveli. Nadam se da je srećan – kaže mlada prostitutka za TV Best. 

Dvadesetpetogodišnja devojka otkriva zašto je počela da se bavi prostitucijom.
- Imam 25 godina i rođena sam u jedom malom mestu na jugu zemlje. U Beograd sam došla na studije. U međuvremenu mi je umro otac i morala sam sama da počnem da zarađujem. Živela sam u Studenjaku i preko bivše cimerke ušla u ovaj posao. Ovaj posao mi omogućava da sama sebi odredim radno vreme. Sada je sve mnogo lakše jer je potrebno samo da iskombinujem učenje i posao.  Ponekad rad može biti prilično naporan i umarajući. Potrebno je snažno telo, ali i još jača psiha. Nekada prosto poželim da ostanem u krevetu i spavam, ali imam bolesnu majku i mlađeg brata u rodnom gradu i ne mogu tek tako da prekinem. Oni finansijski zavise od mene - dodaje studentkinja.
Šta klijenti najviše traže?
- Oralni seks je definitivno najtraženiji. Neki traže i analni. Najčešće traže ono što ne mogu da dobiju kod kuće
Press online

179 gubitaša ide u stečaj, bez posla će ostati još...

Dugogodišnja agonija preduzeća u restrukturiranju i onih koji su i po nekoliko puta pokušavali da nađu novog gazdu, koji bi ih izvukao iz katastrofalnih gubitaka biće uskoro okončana. Radna grupa Ministarstva privrede napravila je spisak od 179 preduzeća koja idu u stečaj. Osim 58 onih koji postoje samo na papiru i za koje se znalo da će biti „izbrisani“, ključ u bravu čeka još 121 fabrika. U njima će, sada i definitivno, bez posla ostati više od 5.000 ljudi.
Na spisku u koji su „Novosti“ imale uvid stoji da će stečajni postupak narednih dana biti pokrenut u građevinskim preduzećima „Partizanski put“, „Valjevo put“ i u užičkom „24. septembru“. Katanac će biti stavljen i na „Aviogeneks“, kao i na nekadašnji najveći ponos Šapca - 11 firmi „Zorka holdinga“. Do kraja je stigla i kompletna Elektronska industrija u Nišu, koja je nekada bila omiljeni brend za opremanje kuće belom tehnikom. Ugasiće se i kruševačka „Zvezda“, ranije nadaleko čuvena fabrika konfekcije.

Najveći poslodavac među ovim gubitašima je „Društvo za održavanje zgrada“ u kojem je angažovano čak 597 ljudi. To je preduzeće koje je pre desetak godina izdvojeno iz „Železnica Srbije“ i bavilo se širokim spektrom građevinskih radova, od rušenja objekata, do ugradnje stolarije u stanovima. U stečaj odlaze zbog dugoročne nesposobnosti plaćanja i prezaduženosti. Pisma o zainteresovanosti za ovu firmu Ministarstvu privrede dostavila su dva pravna lica, ali nijedno nije bilo prihvatljivo.
SPASEN JEDAN ODSTO
 U poslednjih deset godina u stečaj je otišlo više od 4.700 preduzeća, a svega 36 firmi je uspelo da se izvuče. U još 148 preduzeća je u toku reorganizacija.
Sunovrat „Partizanskog puta“ počeo je od neuspele privatizacije, kada je ovo dobrostojeće putarsko preduzeće dospelo u ruke Mila Đuraškovića, kao deo njegove „Nibens grupe“. Većina firmi iz ove grupacije završila je ponovo pod okriljem države, kada je Agencija za privatizaciju raskinula ugovore sa nesavesnim gazdom. 
Za ovo preduzeće sada su stigla tri pisma zainteresovanosti, ali nijedno nije bilo prihvatljivo. Poslovanje ove firme je neodrživo, jer je značajan deo imovine, oprema i mehanizacija, već prodat u sudskim izvršnim postupcima po osnovu tužbi zaposlenih.
Kao najbolja udavača, bar kada je u pitanju broj zainteresovanih kandidata, pokazalo se PTT ugostiteljstvo, koje je „merkalo“ čak 15 kupaca. Nijedan od njih, međutim, nije dao dovoljno dobru i valjanu ponudu, koja bi „izvukla“ ovu firmu sa spiska za stečaj. Sedam kupaca bilo je zainteresovano za delove imovine, što se može realizovati i tokom stečajnog postupka. Čak četiri „strateška partnera“ želela su da kupe kapital, što nije bilo moguće, jer je on negativan, pošto su ga već „pojeli“ gubici.
- Preduzeća koja se danas gase, poput „Zorke“ i Elektronske industrije, nekada su bile perjanice naše privrede, zapošljavanja i izvoza - ističe Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

- Od njih su živeli čitavi gradovi, tako da će sa njihovom propašću, praktično doći do kolapsa gradova. Dobar deo njih već godinama loše posluje i ne funkcioniše, a u međuvremenu nijedna vlast nije razmatrala kako da ih „zameni“, otvaranjem novih pogona i angažovanjem radnika.

Ljudi koji će sada ostati bez posla praktično su ga davno izgubili ili nisu redovno dobijali plate, ali su se nadali, dolazili na posao i čekali da se nešto desi.
 
Profesor Savić smatra da je žalosno što se gase nekadašnji giganti, ali napominje da je to jednom moralo da se desi.
- Ovo je samo priznanje stvarnosti. Da ono što je davno mrtvo, proglasimo mrtvim - smatra naš sagovornik. - Ove fabrike imaju uglavnom ogromne dugove koji su davno premašili vrednost njihove imovine. 
Pogubili su vezu sa tržištem, a i tehnološki su zaostali. Mi se danas suočavamo sa promašenom politikom, koja datira još iz devedesetih. Ostaje nam da se čudimo u kakvom su pesku svi vlastodršci do sada držali glavu, kada su dozvolili da se rešavanje problema u čitavoj privredi prepusti stihiji i zubu vremena.
DOLAR ZA FABRIKU
FABRIKA „Zastava auto delovi“ iz Knića, iako je na spisku preduzeća koja idu u stečaj, mogla bi tokom stečajnog postupka da pronađe novog gazdu. Interesovanje za ovu firmu pokazao je jedan kupac tokom javnog poziva. On, međutim, u pismu nije naveo model privatizacije, zbog čega je odbijen. Potencijalni gazda je ponudio jedan dolar da preuzme svu imovinu i sve zaposlene, a da prodavac finansira kapital jednak gubitku iz 2013. godine u nastavku poslovanja. Procenjeno je, ipak, da nema dovoljno elemenata da bi se ponuda prihvatila, s obzirom na to da je poslovanje društva neodrživo, a privatizacija nesprovodiva.
Trange-frange ostale samo na papiru
JOŠ pre nego što je Agencija za privatizaciju objavila poziv investitorima da iskažu interesovanje za neku od 502 firme, bilo je jasno da minimum 58 njih neće imati kupca i da sigurno idu - u stečaj. Reč je o društvenim preduzećima koja fizički ne postoje na zvaničnoj adresi, čime, u startu ispunjavaju uslove za stečaj. Uz to, nemaju ni imovinu, zaposlene, delatnost...
Na listi među ovim preduzećima preovladavaju trgovinska. Međutim, tu je i „Aerodrom parking“, bez zaposlenih. U Agenciji za privredne registre nema čak nijednog završnog računa ove firme u protekle tri godine. Razlog je jednostavan: ova firma osnovana je juna 2005. i bilo je predviđeno da pruža usluge Aerodromu u Beogradu. Praktičo su bili izdvojeni iz njegovog sastava, a suštinski nisu imali ništa od sopstvenih osnovnih sredstava, već su samo naplaćivali usluge parkiranja u ime Aerodroma „Nikola Tesla“. Tokom 2009. godine svi zaposleni iz „Aerodom parkinga“ vratili su se pod okrilje Aerodroma „Nikola Tesla“ i sada su njihovi zaposleni. A, parkingom na Aerodromu rukovodi „Parking servis“.
Među ovim preduzećima nalazi se i „Klokot banja“ iz Bujanovca. Sama banja, doduše, nalazi se na Kosmetu, u opštini Vitina, a ovo preduzeće u Bujanovcu osnovano je krajem 1989. godine, a kao osnovna delatnost registrovana je proizvodnja osvežavajućih pića i mineralne vode. Iako nema nijednog zaposlenog, „Klokot banja“ uredno predaje završne račune. Od 2010. do danas ne beleži ni dinar prometa. Na ovoj listi je i „Jugoslovenski leksikografski zavod“ i „Birooprema omladinska knjiga“ iz Beograda, „Poljoopskrba“ iz Novog Sada, „Prvi maj standard“ iz Babušnice, „Semenarna“ Novi Sad, beogradski „Magros eksport-import“, „Centar za strategijske studije“, vojvođansko poljoprivredno preduzeće „Jermenovci“... (D. I. KRASIĆ)
Press Online

VESNA UBIJENA U BAŠTI!

Vesna Crnobrnja (49) pronađena je mrtva, sa povredama glave, u bašti svoje kuće u sidnejskoj Kasuli, u ponedeljak. Policija vodi istragu da li je ubijena baštenskom alatkom, posle svađe sa mužem Goranom (51) pred porodičnim domom na jugozapadu Sidneja.

Policija je pronaša Vesnino telo u dvorištu porodične kuće (Foto: Ilustracija)
 
Policajci su uhapsili Gorana ubrzo pošto je Vesnino telo otkriveno. Prema izveštaju "Sidnej morning heralda", policija je potvrdila da veruju da je smrt povezana s nasiljem u porodici.

Nijedno od troje dece bračnog para nije bilo kod kuće u vreme zločina. Policija veruje da je par bio u prepirci koja je dovela do smrti gospođe Crnobrnja.
Detektiv inspektor Din Džonston rekao je da su kod žrtve pronađene povrede na licu i glavi.

- Informacije koje smo do sada dobili od svedoka govore o prepirci između muškarca i žene. Postoje svedoci koji su čuli određene stvari pre i posle incidenta.

On je istakao da je policija pozvana u ulicu Flejm Tri i da su tamo oko 12.20 otkrili telo gospođe Crnobrnja.

- Još nismo sto odsto upoznati s količinom povreda ili uzrokom smrti. Kada su policajci došli, našli su mrtvu ženu u bašti. Malo kasnije, muškarac se vratio na lice mesta, gde je uhapšen i odveden u stanicu Liverpul.

Veruje se da je muž preminule poznat čuvarima reda i da su policajci i ranije pozivani na istu adresu. Iako je Crnobrnja u ponedeljak uveče još bio u policiji, nije bilo vesti o podizanju eventualnih krivičnih prijava.

Šokirane komšije posmatrale su sa strane dok su policajci forenzičari pretražili uredno održavano mesto gde je gospođa Crnobrnja ubijena.

 Trauma komšije

Komšija Emanuel Nunjes kazao je za "Dejli telegraf" da je sa mužem žrtve razgovarao neposredno pre nego što je navodno ubio svoju ženu i da je bio "miran" i "prijateljski raspoložen".
- Pogledao sam tamo i video ga kako stoji iznad nje - rekao je Nunjes. - Oni su u vedrom raspoloženju ovog jutra radili u bašti. Razgovarao sam sa njim samo momenat ranije i bio je miran i zadovoljan. Razgovarali su o tome kakve ukrase da nađu za vrt. Zaista ne znam šta bih sada rekao.
Emanuelova majka Lidija Nunjes kazala je istom listu da su Crnobrnje svakog jutra izvodili svog psa. Ona ih je opisala kao "divan par".
- Mi smo stvarno u šoku. Moj sin je to sve video i pod traumom je. Uvek smo se pozdravljali, ona je svakog jutra vodila psa napolje.
  Vesti online