понедељак, 27. октобар 2014.

Sandulović upao u salu i prekinuo predavanje premijera Vučića! (VIDEO)

Sandulović je rekao da su izbori u Srbiji bili namešteni, posle čega se Vučić nasmejao i odgovorio da je ovo za njega "izvanredan politički poklon" i da cela Srbija zna ko je Nikola Sandulović
LONDON - Tokom predavanja premijera Aleksandra Vučića u amfiteatru Londonske škole ekonomije u salu je ušao kontroverzni srpski biznismen Nikola Sandulović sa svojom advkaticom i prekinuo govor predsednika Vlade Srbije!
Sandulović se predstavio kao predsednik Republikanske partije i savetnik Zorana Đinđića! Prekinuvši govor premijera, Sandulović je držao disk u ruci i pokušao da prekine nastup. Dok se publika smejala na galamu Sandulovića, on je na srpskom jeziku rekao da su izbori bili neregularni.

Vučić je, međutim odgovorio da Sandulović nikada nije bio savetnik Zorana Đinđića.
- Dragi prijatelji, mogu da kažem da je ovo izvanredan politički poklon za mene. Cela Srbija zna ko je
ovaj čovek - rekao je Vučić.
Upade Sandulovića publika je ispratila glasnim smejanjem. Na to se advokatica, koja je bila sa Sandulovićem uključila u raspravu i rekla da su Sanduloviću pretili smrću, pokazujući na disk koji je držao njen klijent.
"Ovom čoveku su pretili da će biti ubijen ako ne podrži politički gospodina Vučića, vikala je advokatica", na šta ju je premijer pozvao da dostavi disk, ali ona to nije htela već su insistirali da se disk pusti pred svima u amfiteatru.
Sandulović je bio šef obezbeđenja premijera Zorana Đinđića. Sandulović je 2010. preživeo atentat u Zemunu kada je postavljena bomba pod automobil. Za napad je optužio takozvanu "golubarsku mafiju". Eksplozija je izbacila Sandulovića iz automobila i preživeo je bez težih povreda.
KURIR

БЕЧЕЈ: КРЕДИТ НА ДЕВЕТ ГОДИНА


БЕЧЕЈ: Више нема дилеме да ли ће се реализовати неколико бечејских инвестиција, од којих су неке капиталне, јер су две комерцијалне банке по, како се истиче, врло повољним условима, одобриле дугорочно задуживање општинског буџета.
 Уговори су закључени за кредите у укупном износу од 202 милиона динара.
-Пошто ћемо кредит реализовати у три партије, добили смо изузетно повољне услове. За две партије, једна у износу 135 и друга нешто мање од 20 милиона динара, уговоре смо закључили са Уникредит банком, а са Банком Интеза потписан је уговор о кредитирању око 47,5 милиона динара. Годишње ефективне каматне стопуе су 5,64, односно 4,89 одсто. Задужење је на девет година, уз две године грејс периода. Значи, сви планирани пројекти ће моћи да се реализују, а неки су већ у току - саопштио је председник општине Бечеј мр Вук Радојевић.
Буџет, по речима Радојевића, неће бити много оптерећен, јер постојећи кредит истиче 2016. године, а нови се неће отплаћивати у прве две године. Тендером су остварене повољније каматне стопе од пројектованих, за око 25 милиона динара, што на тако великом задужењу није занемарљиво, рекао је Радојевић.
Локални парламент је већином гласова дао одобрио ово кредитно задужење ради реализације десетак појеката. Из првог дела, највећег дела кредита радиће се реконструкција централног градског трга с повезивањем магистралних вреловода „север” и „југ”. Други део намењен је санацији, затварању и рекултивацији градске депоније смећа „Ботра” (око 44 милиона динара), добијењу дозволе за употребу термалне воде из последње изграђене бушотине (2,5) и милион динара иде за изградњу нове топлотне подстанице у Техничкој школи. Најзад, у трећој партији кредитног задужења износ је нешто мањи од 20 милиона динара, а средства су намењена за реконструкцију дела задужбине Богдана Дунђерског (5,5 милиона динара), учешће у изградњу кружног тока на улазу у Бечеј из Бачког Градишта и Новог Бечеја (4,7), затим, четири милиона динара за санацију санитарних чворова, водовода и канализације у ОШ „Здравко Гложански”, реализацију треће фазе изградње фискултурне сале ОШ „Петефи Шандор” (3,7) и два милиона динара за санацију санитарних чворова у ОШ „Север Ђуркић”.
Мањи пројекти се већ реализују, неки су у фази расписивања јавне набавке, а реализација највећег, реконструкције бечејске Погаче, планирана је за наредну годину.
В. Јанков, Дневник

Novi ugovori za nabavku opreme za navodnjavanje

NOVI SAD - Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu potpisao je danas ugovore sa 117 poljoprivrednika koji su dobili bespovratna sredstva za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje, čija ukupna vrednost oznosi 37 miliona dinara.
Sekretarijat je finansirao izgradnju eksploatacionih bunara, nabavku opreme za bunare, opreme za navodnjavanje, sistema "kap po kap", linija za navodnjavanje, cevovoda i troškove izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju eksploatacionih bunara.

Beta (Dragan Gojić)
"Danas smo potpisali ugovore koji će omogućiti da u našoj pokrajini još dve hiljade hektara bude pod sistemima za navodnjavanje", kazao je vršilac dužnosti resornog sekretara Branislav Bugarski.
Prema njegovim rečima, u prošloj i ovoj godini, uz podršku Pokrajinske vlade, obezbeđeno je navodnjavanje na 15.000 vojvođanskih oranica.
Bugarski je dodao da je politika koju vode Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu takva da se sa poljoprivrednicima udružuju sredstva onako kako se to radi u Evropskoj uniji.
"Naš cilj je da vojvođanski poljoprivrednik bude spreman da aplicira za pare Evropske unije za poljoprivredu", kazao je Bugarski.
RTV

Radnici “Prvog maja” započeli štrajk glađu

Autor A. S. Izvor Južne vesti, Pirotske vesti | Pirot
 
Sa ulice prešli na gladovanje, arhivska fotografija foto: pirotskevesti.com
Sedamnaestoro zaposlenih u privatizovanom delu pirotskog “Prvog maja” započelo je štrajk glađu zahtevajući da se država uključi u rešenje problema u ovoj fabrici i spasi je od gašenja.
Protesti svih zaposlenih su održani već nekoliko puta, a predstavnici Asocijacije nezavisnih sindikata su prošlog petka najavili da su se odlučili za najdrastičnji oblik radničkog protesta.
Njih 17, od 1.300 koliko zapošljava “Prvi maj”, započelo je štrajk glađu.
Prethodni razgovori sa predstavnicima većinskog vlasnika slovenačke “AHA Mure”, opštinskog rukovodstva i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede nisu urodili plodom, pa je zato odlučeno da se štrajkuje glađu.
Pokušali smo sve, ali nismo naišli na konkretnu pomoć države tako da smo prinuđeni na ovakav korak - rekao je Vladica Marinković, poverenik ASNS.
Iako su do sada tražili rešenje za izlazak iz krize i bili spremni na dogovor, radnici sada imaju samo jedan zahtev - da država preuzme vlasništvo nad pirotskom konfekcijom i na taj način spasi fabriku i sačuva 1.300 radnih mesta.
Marinković je rekao da zaposleni već tri meseca ne primaju platu i nemaju overene zdravstvene knjižice.
Iako su iz Slovenije stizala uverenja da će u Pirotu sve funkcionisati normalno i da se saradnja sa “Hugo Bosom” nastavlja, to se nije desilo.
Radnici su protestovali ispred Opštine Pirot i zahtevali sastanak i sa ministrom privrede Željkom Sertićem i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ali odgovora do danas nema.
Južne vesti

Histerija trese Ameriku'Ovo ne bih nikome poželjela i bojim se za one koji dolaze nakon mene'

Medicinska sestra koja se u SAD vratila iz Sijera Leonea u izolaciji je napisala pismo javnosti, u kojem oštro kritizira tretman kojem su je izložile američke vlasti.

Tri američke savezne države odredile su obaveznu karantenu za sve koji dolaze iz ebolom zaraženih područja, a takav tretman dobila je i medicinska sestra Kaci Hickox, koja je javnosti iz bolnice u New Jerseyu napisala pismo.
Iako je negativna na virus ebole, i dalje mora ostati u karanteti te poručuje kako se osjeća kao kriminalac.

"Ovo nije situacija kakvu bih poželjela bilo kome i bojim se za one koji dolaze nakon mene", napisala je Hickox.

Satima je ispitivali


Ona je na dolasku iz Sijera Leonea zasutavljena na aerodromu Newark u New Jerseyu, gdje su je satima ispitivali službenici u zaštitnim unifromama. Kako se uzrujala zbog neugodne situacije u kojoj se našla, zarumenjeli su joj se obrazi, što su službenici protumačili povišenom temperaturom. Dvaput su joj mjerili temperaturu i drugi put je, piše Hickox, toplomjer pokazao 38 sa 3 stupnjeva Celzijusa.

Iduća tri sata provela je čekajući dok je nisu odveli u bolnicu, gdje joj je ponovo izmjerena temperatura i ustanovljeno da iznosi 37 stupnjeva Celzija. napravljeni su testovi koji su pokazali da nema ebolu. Svejedno mora biti u izolaciji.

Strašna iskustva s terena


"Sjedila sam sama u šatoru i razmišljala o brojnim kolegama koji će se vratiti kući u Ameriku i suočiti s istom nevoljom. Hoće li se i oni osjećati kao kriminalci i zatvorenici?", napisala je.

"Provela sam mjesec dana gledajući djecu kako umiru, sama. Svjedočila sam ljudskoj tragediji koja se odvijala pred mojim očima. Pokušavala sam pomoći kad je velik dio svijeta samo gledao i nije poduzimao ništa.", kaže Hickox.

U tišini izolacije kroz svijest joj prolaze nedavni tragični događaji kojima je svjedočila. "Sjetila sam se svoje posljednje noći u centru za liječenje ebole u Sijera Leoneu. Pozvali su me u ponoć jer je 10-godišnja djevojčica imala napadaje. Gurala sam joj smrvljene tableta Tylenola i lijekova protiv napadaja u usta dok joj se tijelo svijelao u krevetu. Bila je to najteža noć mog života. Gledala sam kako djevojčica umire u šatoru, daleko od obitelji", piše medicinska sestra u svom pismu javnosti.

Jesu li Amerikanci histeričan narod?


Američki mediji bave se fenomenom histerije koja se pojavila zbog postojanja slučajeva zaraze na tlu SAD-a, postavljajući pitanje je li to tipično američka reakcija.

20-godišnji Triston Crowl, koji radi u susjedstvu kuće u kojoj je boravio oboljeli Thomas Eric Duncan u Dallasu, opisao je kako se vrlo brzo njihova četvrt pretvorila u scenu iz filmova, s helikopterima koji ih oblijeću i ljudima koji ih promatraju kao da su zombiji.

Kad su suočeni s krizom na koju nisu bili pripremljeni, Amerikanci imaju tendenciju gledati stvari na apokaliptičan način, kaže profesor povijesti s Američkog sveučilišta u Washingtonu Allan Lichtman.

"Mi smo ljudi obilja. Najbogatija smo nacija na Zemlji. Imamo prosperitet kakav se ne može usporediti ni sa kime, pa ipak, imamo anksioznost da to možda neće potrajati. Vanjska sila nad kojom, kako se čini, nemamo kontrolu, može zarezati u srce američkog zadovoljstva i prosperiteta". rekao je Lichtman.
Guardian/Dallas News/The State/Danas.hr

TRAGEDIJA NA KRUŽNOM PUTU: Četvoro mrtvih u sudaru renoa i kamiona!

Foto: Kurir
Kurir, BEOGRAD - Četiri osobe su poginule, a jedna je teško povređena u stravičnom sudaru koji se oko 00.10 sati dogodio na Kružnom putu u Beogradu, kod skretanja za restoran "1.000 ruža".

Do nesreće je došlo kada se automobil "reno klio" dIrektno sudario sa kamionom turskih registarskih oznaka. Kako nezvanično saznajemo, poginule su mlađe osobe koje su se nalazile u "renou". Stravičan sudar dogodio se kod stovarišta "Ilgrad"
(A.S.B.)
Uskoro opširnije...

NOVA PRAVILA Misica mora da zna da muze krave

U Ugandi sinoć je održano takmičenje za Mis Ugande 2014. koja od sada mora da zna da muze krave i čuva ovce.
Lea Kalanguka (23) postala je Mis Ugande na samo zbog lepote već zbog promovisanja poljoprivrede i dobrog rada na živinarskoj farmi i uzgajivačnici pečuraka.
 
"Poljoprivredni sektor pruža brojne mogućnosti za zaposlenje, tako da sam zahvalna što takmičenje za lepotu promoviše te vrednosti", rekla je lepotica posle izbora.
Takmičenje koje se svake godine održava uz uobičajene kriterijume, ove godine bio je posvećen "promovisanju mladih u sektoru poljoprivrede", rekao je organizator Joram Muzira.
 
"Usredsredili smo se na promociju otvaranja novih radnih mesta i slavljenju lepote", dodao je Muzira.
Privreda u Ugandi uglavnom zavisi od poljoprivrede.