недеља, 31. август 2014.

VOJVOĐANSKI RATARI KUPUJU ARAPSKE PUSTINJE

POTEZ OD ABU DABIJA DO AL AINA KOJI JE NAROČITO INTERESANTAN NAŠIM POLJOPRIVREDNICIMA
ABU DABI - Kako javljaju naši reporteri iz Abu Dabija, glavnog grada Ujedinjenih arapskih emirata, vojvođanski ratari će tokom vikenda posetiti ovu daleku i bratsku zemlju i kupiti jedan deo neplodne pustinje.
Oni su rano jutros, po arapskom vremenu, sleteli na JAT-ov aerodrom u Abu Dabiju. Aerodrom se inače zove "Tesla II".
Na ovaj korak ratari iz Sivca, Srbobrana, Bečeja i drugih vojvođanskih mesta su se odlučili zbog toga što žele da dokažu da pustinjska zemlja može da da dva puta više roda nego što su to uspeli arapski poljoprivrednici.
Primenjivanjem novih agrotehničkih mera, skocentrisanih oko naftnih bušotina, paori će praktično pokazati šta znači viševekovna muka i trud, a naročito znanje, koje Arapi ne poseduju.
Naša redakcija nije uspela da stupi u kontakt sa bivšim ministrom finansija Mlađanom Dinkićem čije je ovo naravno ideja i vizija.
Stručnjaci procenjuju da arapska pustinja na potezu od Abu Dabija do Al Aina može da da rekordan prinos. Prof. Ševarlić je istakao da ako se budu primenile sve agrotehničke mere, zatim sistemi navodnjavanja koje će finansirati pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, uspeh je zagarantovan a rod najmanje duplo veći nego na vojvođanskim oranicama.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu je bio nedostupan našoj redakciji jer se oporavlja od koncerta Džibonija u okviru "Poljofesta" u Novom Bečeju.
Inače u glavnog gradu UAE, ovih dana su primećene brojne demonstracije i negodovanja arapskih poljoprivrednika. Kombinati, koji su inače poslovali neuspešno, uništeni od strane arapskih tajkuna, predmet su najvećeg spora između države i poljoprivrednika, u ovoj dalekoj ali nama bratskoj zemlji.
Becejs News Net

Нема коментара:

Постави коментар