ŠABAC - Zeleni iz grada na Savi započeli su potpisivanje peticije kojom će od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine tražiti da, po hitnom postupku, bude uklonjen opasni otpad iz pogona „Zorke“, nekadašnjeg jugoslovenskog hemijskog giganta. I, za samo nekoliko sati, dobili su više od hiljadu potpisa podrške ovoj inicijativi.
- Smatramo da je pitanje opasnog otpada od životnog značaja ne samo za ovaj grad, jer su količine otpada tolike da bi, u slučaju akcidenta, široko područje Srbije moglo da se pretvori u prostor nepovoljan za život na duži period - upozorava dr Dejan Pavlović iz „Pokreta za Šabac“.
Iz odgovora koji su dobili od ministarke Snežane Bošković, na pitanje o vrstama, količinama i preciznim lokacijama rizičnih materija, kažu, malo su saznali...
- Ministarka nas je obavestila o onome što već znamo: da se u industrijskoj zoni nalaze preduzeća u restrukturiranju, koja uglavnom ne rade, a otpad su nagomilala tokom višegodišnjeg procesa proizvodnje. Zato, pored odgovornosti onoga ko je dozvolio da se opasne materije skladište u preduzećima „Zorke“ koja nisu privatizovana, tražimo da se rizične materije izvezu u Austriju ili Nemačku, gde mogu biti uništene u specijalizovanim spalionicama. Jer, Šabac ne sme da čeka novu potencijalno akcidentnu situaciju, a uništavanje opasnog otpada, po trenutnom cenovniku, košta najmanje 500 evra po toni. Jedna od članica „Zorke“, na primer, izdvaja 100.000 evra za uklanjanje 150 tona otpada iz godišnjeg proizvodnog ciklusa - zaključuje dr Pavlović. 
Večernje novosti