понедељак, 17. новембар 2014.

Nezadovoljni poljoprivrednici: Stanje u poljoprivredi nikada nije bilo...

KRAGUJEVAC - Setva pšenice u Šumadiji je počela, više od 60 odsto ukupnog zemljišta je već zasejano, a očekuje se da će se sve završiti za desetak dana


Poljoprivrednici iz Centralne Šumadije poručuju da stanje u poljoprivredi nikada nije bilo teže, da je sve poskupelo, da je otkupna cena žitarica niska i da subvencije i dalje kasne.
Poljoprivrednik Bratislav Najdanović iz sela Cerovac kod Kragujevca kaže da je situacija u poljoprivredi sve teža i da se proizvođači suočavaju svake godine sa neizvesnošću otkupne cene, niskim subvencijama i sve skupljim sredstvima.
"Niska je otkupna cena pšenice. Mi smo stavili nešto na čuvanje, da li ćemo izdržati da je čuvamo zbog novca. Teško je stanje u poljoprivredi. Nisu isplaćene ni subvencije još sve. Drugo nafta je skupa, đubrivo je skupo. Sve je skupo a naši proizvodi su jeftini", kaže Najdanović.
Zbog agrometeroloških uslova setva strnih žita je kasnila. Očekuje se da će biti gotova pre kraja novembra.
"Možemo da kažemo da je do danas, posebno zadnjih desetak, petnaestak dana, obavljena setva na skoro 60 odsto površina možda i neki procenat više i nadamo se da će u narednih sedam, osam dana praktično ovaj plan biti ispunjen", objašnjava Dobrivoje Popović- stručni saradnik za poljoprivredu i ratarstvo.
Ove godine prinos kukuruza iznosi 600 tona zrna po hektaru što je daleko iznad proseka. Međutim mnogi poljoprivrednici su se u ovom periodu odlučili pre za setvu pšenice jer je, i pored rekordnih prinosa kukuruza, cena u odnosu na prošlu godinu skoro 50 % niža.
"Ovoga puta ne možemo da budemo zadovoljni sa proizvodnjom kukuruza i dohotkom, cenom koštanja po jedinici površine bez obzira na fizički obim proizvodnje jer mi imamo količinu proizvedenu ali nemamo dovoljno dohotka. Tamo gde će to preći kroz stočarsku proizvodnju na neki način će se cena, odnosno dohodak, uvećati po gazdinstvu ali ne i po jedinici površine proizvodnje kukuruza", zaključuje Popović.
Iz poljoprivredne savetodavne službe u Kragujevcu ukazuju na to da država treba aktivnije da se uključi u agrarnu politiku, sa dugoročnim planom, kako bi poljoprivrednici imali neku vrstu sigurnosti kada su cene proizvoda u pitanju. Ako se uloži u uređenje zemljišta pod usevima i sisteme navodnjavanja moći će da se i smanji uticaj agrometeroloških uslova poručuju stručnjaci.
www.gdeinvestirati.rs

3 коментара:

  1. Poboljšanje ekonomskoga stanja u poljuprivredi.i rualnome razvoju sela..u vojvodini.

    ОдговориИзбриши
  2. Situacija u poljuprivredi je i dalje teška..u vojvodini.apel ipredlozi za oživljavanje..sela u vojvodini i povratak mladih na selo Bračnih parova..koji žele da žive na selu..

    ОдговориИзбриши
  3. Podignite otkupnu cenu pšenice na produktnoj berzi na 22 dinara po toni i kvalitetu berzanske robe..u Novome Sadu.

    ОдговориИзбриши