среда, 29. октобар 2014.

Strah od vakcine protiv velikog kašlja

NOVI SAD - Veliki kašalj je bolest za koju se veruje da pripada istoriji medicine. Međutim, i pored obavezne vakcinacije, ona i dalje postoji...
U Domu zdravlja u Novom Sadu napominju da je vakcina jedina prevencija protiv velikog kašlja, koji može da traje i do tri meseca.
flickr.com (ZaldyImg)
Od 68.000 mališana u Novom Sadu, više od 95 odsto ih je potpuno imunizovano za svoj uzrast. Ipak, u Domu zdravlja ističu da je jedan broj roditelja, zbog straha od neželjenog dejstva, odlučio da njihova deca ne prime određene vakcine.
Takva saznanja roditelji stiču uglavnom od zdravstvenih neprofesionalaca, na forumima gde roditelji preporučuju drugima da se nipošto ne vakcinišu.
Za sve nedoumice koje roditelji imaju, najbolje je da se posavetuju sa pedijatrom. U našoj zemlji, vakcina protiv velikog kašlja daje se u prvoj i drugoj godini života. Od te bolesti najugroženija su novorođenčad, međutim, od nje obolevaju i adolescenti i starija deca školskog uzrasta, ali i odrasli. Simptomi velikog kašlja nalikuju gripu, a oboljenje se prenosi kapljično.
RTV

Нема коментара:

Постави коментар