среда, 29. октобар 2014.

Univerzitet u Novom Sadu krije informacije od javnog značaja!?

Univerzitet u Novom Sadu odbio je da Savetu za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost dostavi dokumenta tražena na osnovu zahteva za informacije od javnog značaja i time suspendovao Zakon koji ovu oblast reguliše. 

Naime, Savet je u postupku monitoringa zakonitog raspolaganja državnim i studentskim novcem, svim fakultetima Univerziteta u Novom Sadu dostavio zahtev za pristup informacijama od javnog značaja. U zahtevu je zatraženo dostavljanje informacija vezanih za troškove za službena putovanja u zemlji i inostranstvu, obavljenu reprezentaciju o trošku fakulteta, naknade isplaćivane po osnovu učestvovanja u radnim telima, komisijama i slično, inspekcijske nadzore i rešenja o otklanjanju nepravilnosti, kao i dokaze da su nepravilnosti otklonjene, i sve to za period 2010-2014. godine.

Međutim umesto pojedinačnih odgovora, Savetu je stigao jedinstven stav Univerziteta, da je ovaj zahtev odbijen kao neosnovan. U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu održan je zajednički sastanak sekretara i šefova finansijskih službi fakulteta, na kome se došlo do zaključka "da tražene informacije nisu nikome od interesa i da traženi podaci nisu informacije, nego studije i elaborati, za koje bi im trebalo od šest meseci do godinu dana da prikupe i to uz uslov da zaposle nove radnike za taj posao".

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, za 021 kaže da ne shvata kako je moguće da Univerzitet na sebe preuzima ulogu da instruira fakultete da kriju finansijske pokazatelje.

"Nije sporno to što se odbije zahtev za pristup informacijama. Oni imaju pravo po zakonu da ne postupe po zahtevu, o čemu će posle odlučiti Poverenik za informacije od javnog značaja u žalbenom postupku. Ali problem jeste što se Univerzitet umešao i dao instrukciju svim fakultetima u sastavu Univerziteta da ne postupe po tom zahtevu", objašnjava Spasić ističući da je Savet nakon toga protiv pojedinih dekana podneo prekršajne prijave, kao i žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

odgovor_univerzitet
U Zakonu o visokom obrazovanju jemči se transparentnost trošenja budžetskog novca, ali nakon ovog slučaja, nastavlja Spasić, postavlja se pitanje dobronamernosti samog Univerziteta. Kao glavni razlog za nepostupanje po zahtevu navodi se preobimnost traženih informacija. Međutim, iz Saveta za monitoring smatraju da je taj razlog neosnovan jer se radi o informacijama koje fakulteti poseduju, i to vrlo analitički, jer svake godine usvajaju završne izveštaje koje zatim dostavljaju Ministarstvu prosvete.

Da je zapravo problem u različitom tumačenju zakona o pristupu informacijama od javnog značaja potvrđuje Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, koji za 021 objašnjava da svako ima pravo da tumači zakon, ali da u spornim slučajevima i žalbenim postupcima, ipak njegova kancelarija ima presudnu reč.

"Potpuni je nonsens da Univerzitet okupi fakultete i naloži im kako da postupaju i tumače zakon. Svaki fakultet je obveznik Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i on se po bilo čijem zahtevu treba odnositi onako kako zakon predviđa. U roku od 15 dana se mora dostaviti odgovor, bilo bi dobro da je potvrdan, ali ukoliko nije, jasno je da sledi žalba i da ću konačnu odluku imati ja", kaže Šabić i ističe da je važno da u slučaju odbijanja razlozi za isti moraju da budu logični i jasni.
"Posebno se mora poštovati standard da čak i kad je zahtev preobiman ili komplikovan za sprovesti, da se mora naći mogućnost i pružiti barem minimum traženih informacija. U ovom slučaju se radi o zahtevima za pristup informacijama koje se tiču javnih finansija fakulteta, i teško da bi neko mogao da tvrdi da je takvo interesovanje nelegitimno", kategoričan je Šabić.

Prema podacima Uprave ua Trezor Ministarstva finansija, gde se vode finansijski računi fakulteta, u proseku se godišnje na visokoškolskim ustanovama obrne na stotine hiljada evra koje niko ne kontroliše, što sopstvenih, budžetskih ili sredstava koje fakulteti dobijaju preko projekata. Prema ovim podacima, konkretno na novosadskom Univerzitetu, u prošloj godini potrošeno je čak 12 milijardi dinara.

Ove tvrdnje Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu nisu hteli da komentarišu. (Gordana Ćosić)

www.021.rs

Нема коментара:

Постави коментар