четвртак, 6. новембар 2014.

Kontrolor pokušao da izbaci putnika iz autobusa

Kontrolor JGSP Novi Sad na liniji 84 pokušao je da izbaci jednog putnika iz autobusa, zato što nije imao kartu.
Novosađanin B.S. javio se našoj redakciji i ispričao da se to dogodilo u ponedeljak oko šest časova ujutru. On se nalazio na putu za Lug u prigradskom autobusu na liniji 84, a na polovini puta u autobus su ušla dva kontrolora. 
Nakon pregleda, ustanovljeno je da jedan putnik nije kupio kartu, zbog čega je kontrolor prvo naredio vozaču da zaustavi autobus, a potom i da otvori srednja vrata kako bi putnika mogao da izbaci iz vozila.
Kako za 021 priča ovaj Novosađanin, kontrolor se ponašao krajnje nepristojno, a trpeli su i ostali putnici. "Prvo je naređivao vozaču da zaustavi autobus, ostalima da sede i da ćute, a putnika, učenika koji je bio na putu za školu, hteo je da izbaci iz autobusa u sred Rakovca. Nije mu tražio ispravu, a nema ni pravo da to uradi, kao što nema pravo ni da ga nasilno izbaci iz autobusa. Učenik je odbio da napusti autobus", kaže B.S, koji je nakon dužeg zastoja zbog ovog incidenta ustao i suprotstavio se kontroloru, što je uradio još jedan putnik.
"Odmah nam je rekao da se vratimo na svoja mesta, što ne može da uradi, ko je on da uđe i počne da naređuje putnicima? Nas dvojica smo pozvali policijsku stanicu u Beočinu", kaže on.
Nakon dolaska, policajci su bili iznenađeni ponašanjem kontrolora, izvukli su ga napolje i pitali na osnovu čega je pokušao da izbaci putnika, tvrdi naš sagovornik. Vozač je pritom sedeo na svom mestu i ugasio motor, zbog čega je putnicima ubrzo postalo hladno. "Ne mogu da verujem da sam prisustvovao takvom bahatom ponašanju zaposlenih u JGSP. Ko je on i zbog čega se ponaša kao da je slovo zakona, a isti zakon krši?", pita se ovaj Novosađanin.
Šta sme, a šta ne sme kontrola u autobusu?
U GSP-u potvrđuju da je došlo do incidenta na liniji 84 u ponedeljak, ali negiraju nedolično ponašanje svog kontrolora. "Prema izjavama kontrolora, jedan od putnika nije imao kartu za prevoz. On se pritom krajnje neprimereno ponašao, vređajući naše zaposlene, u čemu mu se pridružio i jedan putnik. Pozvana je policija koja je izašla na teren, uzela izjave od aktera događaja, te legitimisala putnika bez karte. Ukoliko se putnik u vozilu zatekne bez važeće vozne karte, dužan je da plati voznu i doplatnu kartu. Ukoliko to ne uradi, putnik dobija opomenu da karte plati u roku od osam dana, te je dužan da na prvoj narednoj stanici napusti vozilo", navodi se u odgovoru GSP-a, u kojem je citiran deo gradske odluke o javnom prevozu putnika.
Mladen Alfirović iz Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine za 021 kaže, međutim, da kontrolori nemaju pravo da putnike bez karte izbace iz vozila, kao ni da ih legitimišu i naređuju vozačima da zaustave prevozno sredstvo.
"Mislim da je došlo do prekoračenja ovlašćenja kontrolora. Gradska odluka je akt niže pravne snage od zakona, a mora biti u potpunosti usaglašena sa njim. Putnik koji uoči da su mu zakonski zagarantovana prava prekršena, može uvek da se na taj zakon pozove i odbije da postupi kako mu kontrolor naređuje", kaže Alfirović.
Iz policije nisu želeli da dostave informacije o dešavanju u ponedeljak ujutru. U odgovoru našoj redakciji rečeno je da se javimo GSP-u. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)
www.021.rs

Нема коментара:

Постави коментар