четвртак, 6. новембар 2014.

HAG ODLUČIO Šešelj u petak, ili u ponedeljak u Beogradu!

Haški sud odlučio da lidera SRS privremeno pusti na slobodu zbog bolesti. U formalnoj odluci nema uslova za oslobađanje. Način transfera pod oznakom tajnosti
DOBIO sam nalog da idem kući! Ovo su bile prve reči koje je Vojislav Šešelj posle odluke Haškog suda da ga posle 11 i po godina pusti na privremenu slobodu uputio članovima svog pravnog tima, koje je pozvao u četvrtak oko 19 časova.
Član Šešeljevog tima za odbranu Zoran Krasić ispričao nam je da prvi čovek radikala nije bio euforičan kada mu je saopštena vest da se vraća u Srbiju. Očekuje se da vođa SRS dođe u Beograd već u petak ili u ponedeljak.
- Očekujemo ga da dođe u narednim danima. Nema nikakvog ograničenja da govori u javnosti. Spremićemo mu doček. On je Tribunal pobedio onog trenutka kada je otišao tamo. Vraća se isti kakav je i otišao, a kako mu je duša, to samo on zna.
Krasić nam objašnjava i da u uslovima Tribunala piše sve što je i karakteristično kada se nekome ukida pritvor:
- Ne sme da utiče na svedoke, mora da se vrati kada ga pozovu, a oduzima mu se i pasoš.
Odluku da se Šešelj nađe na privremenoj slobodi, u četvrtak kasno po podne donelo je pretresno veće, koje je procenilo da bi zbog narušenog zdravstvenog stanja lider radikala trebalo da dobije adekvatnu negu u Srbiji.
NEĆE VLADIN AVION AKO bi se stekli proceduralni uslovi da Šešelj napusti Sheveningen on bi redovnom linijom iz Amsterdama mogao da poleti u petak u 13 sati ili istog dana u 23.30. Zasada nema najava da će Vlada poslati avion po lidera SRS, a njegovi partijski saborci preneli su nam da on to ne bi prihvatio.
U odluci, koju je potpisao predsednik Veća Žan-Klod Antoneti, piše da je Sudsko veće, na sopstvenu inicijativu i iz humanih razloga i „kako bi se izbeglo najgore“, naložilo privremeno puštanje Šešelja na slobodu. Za to nije potreban njegov pristanak.
Vlada Srbije, kako se navodi u objašnjenju odluke, dostavila je Tribunalu uslovne garancije za Šešeljevo puštanje. Zaključuje se da će lider radikala poštovati uslove da ne utiče na svedoke i žrtve i da će se pojaviti pred Tribunalom kada mu to bude naloženo.
Veće je, kako piše u podnesku, nedavno razmatralo mogućnost privremenog puštanja na slobodu Šešelja zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, ali je moralo da prekine tu inicijativu, jer još nisu bili ispunjeni uslovi koje je nametnulo Veće.
U odluci se nalazi i jedan aneks koji je tajan. Kako nam je objasnio Krasić, u njemu nema nikakvih dodatnih uslova za Šešelja, već se te odredbe odnose samo na to kako će biti organizovan transfer u Srbiju.
Priča o puštanju lidera radikala počela je pre dva dana kada je Tribunal pod oznakom „hitno“ poslao Vladi Srbije dopis u kojem se traže garancije za Šešeljev dolazak u našu zemlju pod uslovom da ne stupa u kontakt sa svedocima i žrtvama i da se vrati nazad kada ga pozovu. Naša vlast je rekla da hoće da garantuje, ali uz Šešeljevu izjavu da će poštovati sve što sud bude zahtevao. Prvi čovek radikala odbijao je da potpiše bilo šta što od njega traži srpska vlada.
Posle objavljivanja odluke suda, svi vodeći mediji u regionu, ali i svetu, povratak Šešelja na slobodu preneli su kao udarnu vest.
Šešelj u avionu za Hag 24.februara 2003., Arhiva Novosti, D.Milovanović

SPAKOVAO KNjIGE
U PRTLjAGU Vojislava Šešelja biće i nekoliko stotina knjiga. On ih je u četvrtak veče, kako saznajemo, već pakovao. Mnogobrojna dela koja je čitao za više od deceniju iza rešetaka nalaze se u posebnoj ćeliji, jer nisu mogla da stanu u onu u kojoj je smešten.

PUT OD SARAJEVA DO SHEVENINGENA
* Vojislav Šešelj je rođen 1954. u Sarajevu, diplomirao je na Pravnom fakultetu u tom gradu ubrzo je i magistrirao, a doktorirao je u Beogradu 1979, u 25. godini.* S Vukom Draškovićem, 1989. osnovao Srpsku narodnu obnovu, koja se ubrzo raspala. Iduće godine Šešelj je osnovao Srpski četnički pokret, koji se ujedinio sa delom Narodne radikalne stranke i od 23. februara 1991. postao SRS. Sredinom te godine Šešelj je izabran za poslanika Skupštine Srbije.* Krajem maja 1992. na prvim izborima za Skupštinu SRJ, SRS je po broju mandata i glasova bila druga stranka. Te godine su, u saradnji sa SPS, Šešeljevim zalaganjem oboreni prvi premijer SRJ Milan Panić i predsednik Dobrica Ćosić.* SRS je septembra 1992. otkazala poverenje Miloševićevoj manjinskoj vladi, posle čega su održani vanredni parlamentarni izbori.* Za predsednika opštine Zemun Šešelj je izabran 1996.* Januara 1997, u drugom krugu ponovljenih izbora izgubio je od novog Miloševićevog kandidata Milana Milutinovića.* Marta 1998. ušao je u koalicionu vladu Srbije i izabran za njenog potpredsednika. Nakon što je Milošević, juna 1999. prihvatio da se vojne i policijske snaga povuku sa KiM, SRS je izašla iz vlade, ali se i ubrzo vratila.* Šešelj je učestvovao i na izborima za predsednika Srbije 2002. godine, kada je osvojio oko 23 odsto glasova.

PORUKA
MEĐU članovima Srpske radikalne stranke u četvrtak veče je kružila poruka sledeće sadržine:
- Haški tribunal doneo je odluku o bezuslovnom puštanju prof. dr Vojislava Šešelja iz Haga! Organizujte večeras plavi karavan. Predsednik se očekuje u Beogradu u narednim danima. Bićete obavešteni! Srbija je večna dok su joj deca verna! Živeo prof. dr Vojislav Šešelj.
Novosti online

Нема коментара:

Постави коментар