уторак, 18. новембар 2014.

Ko je finansirao najveći teroristički napad u istoriji...?

Zakarijus Musaui (46), džihadista koji izdržava kaznu doživotnog zatvora zbog saučesništva u napadu na zgradu Svetskog trgovinskog centra 9. septembra 2001. godine, izneo je šokantne tvrdnje na račun kraljevske porodice Sudijske Arabije.
Zakarijus Musaui
On je izjavio kako je neimenovani saudijski princ finansirao časove letenja devetnaestorici terorista, među kojima se i sam nalazio, a koji su učestvovali u napadu na kule bliznakinje.
 
Ove tvrdnje nalaze se u dokumentima koji su predati sudijama Federalnog suda u Oklahomi, a u njima stoji Musauijeva izjava: “…saudijski princ mi je pomagao u mojim terorističkim aktivnostima….kao i Osami Bin Ladenu.”

Takođe je naveo kako je Osama Bin Laden, u saradnji sa saudijskim princem planirao da izvrši atentat na Bila Klintona, tako što bi srušio predsednički avion SAD “Er fors 1.”

"Planirao da zajedno sa saudijskim princem ubije Bila Klintona": Bin Laden
Državni vrh Saudijske Arabije oštro je demantovao bilo kakvu povezanost sa napadom koji se dogodio 9. septembra 2001. godine, tvrdeći kako su oni jedni od najbliskijih saveznika Sjedinjenih Država, a ne njihovi neprijatelji.
 
Advokati tužilaštva su se susreli sa Musauijem prošlog meseca u maksimalno obezbeđenom zatvoru u Koloradu, gde terorista služi doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti pomilovanja. Oni su izjavili kako je material dobijen od osuđenog džihadiste “veoma relevantan.”

Ipak, mnogi tvrde da Musauijeve tvrdnje ne treba uzimati zdravo za gotovo. Profesor Pravnog fakulteta u Ričmondu, Karl Tobajas, kaže da je Musauijev “kredibilitet sumnjiv, i da smatra da njegovo svedočenje ne treba olako uzimati kao istinito.”
 
Mousaui, koji sebe naziva “Alahovim robom”, prvi put je uhapšen u aprilu 2001. godine, kada su ga zaposleni u pilotskoj školi u Minesoti prijavili policiji. Terorista je tada navodno insistirao da pilotira “boingom 747” iako nije posedovao pilotsku dozvolu. Kasnije je uhapšen kao jedan od osumnjičenih za teroristički napad 9. septembra, a 2005. godine osuđen je za saučesništvo u terorističkom zločinačkom poduhvatu, koji je za cilj imao ubijanje američkih građana.

Tokom suđenja, Musaui je neprestano vređao sudiju i pokušavao da otpusti svoje advokate.

Bin Laden je negirao bilo kakav udeo Zakarijusa Musauija sa napadom na STC

U jednom momentu suočavao se sa smrtnom kaznom, ali je porota ipak glasala protiv, i spasila ga električne stolice.
 
Jedan od psihologa je tokom suđenja u svom svedočenju Musauija nazvao “paranoidnim šizofreničarem”, na šta je optuženi počeo da ga ismeva i vređa. Dok je psiholog napuštao sudnicu, Musaui je uzvikivao: “Ludak ili ne? Pitanje je sad!!
 
U prilog onima koji najviše sumnjaju u Musauijev iskaz ide i video snimak iz 2006. godine, u kojem Osama Bin Laden negira bilo kakvu vezu sa njim.
 
“Za misiju sam regrutovao 19 braće, ali među njima nije bio brat Zakarijus. On nema nikakve veze sa devetim septembrom”, navodi Bin Laden u snimku.

Ipak, jedan od advokata koji su ga ispitivali, Džeri Goldman, izjavio je kako veruje da je material koji su dobili od Musauija “i te kako relevantan i koristan.”
Blic online

Нема коментара:

Постави коментар