петак, 7. новембар 2014.

Drvoredi postaju oranice

BEČEJ - Kraj vojvođanskih njiva sve je manje drvovreda, šikara i vetrozaštitnih pojaseva. Uporedo sa njihovim nestajanjem nestaju i zaštitni pojasevi kraj puteva, koji preko noći postaju oranice. Ostaci nekadašnjih drvoreda nemi su svedoci kako je nekada bilo.
Poslednjih petnaestak godina i u atarima bečejske i okolnih opština oranice se protežu izvan katastarskih okvira. Ne retko su kameni međaši zatrpani pa se njive proširuju do samih puteva čime su poptuno izbrisani, zakonom propisani, zaštitni pojasevi. Ne tako davno ove površine služile su za atarske puteve i drvorede odnosno vetrozaštitne pojaseve.
RTV (Nenad Jovićević)
"Rešenje tog problema ne može biti na lokalnom nivou već na pokrajinskom. To podrazumeva razmeravanje i vraćanje na stvarni nivo tih parcela. Taj prostor se može koristiti sadnjom vetrozaštitnih pojaseva. Oni bi fizički ograničavali vlasnike da šire svoje njive. Na žalost poslednjih petnaestak godina drveće je posečeno. Bečej je jedna od retkih opština koja ima manje od jedan odsto pošumljenosti na svojoj teritoriji", kaže član opštinskog veća zadužen za poljoprivredu dr Anđelko Mišković.
Mišković naglašava da bi se ujedno tako stvorile pogodne remize za divljač koje je takođe sve manje sa nestankom prirodnih skloništa. Međutim, u nedostatku zakona kojim bi se ovo pitanje regulisalo na delu je pravilo što je državno to je ničije, odnosno svačije.
"Ako bi se to donelo, bar na nivou Vojvodine, mislim da bismo imali i mnogo lepše ulaze u gradove i sela. S druge strane ne bismo imali situaciju da se traktor, bukvalno, na putu okreće sa radnom mašinom", smatra Mišković.
Ako je verovati procenama stručnjaka zaštitni pojasevi kraj puteva zauzimaju deset odsto od ukupno obradivog zemljišta u Vojvodini što znači da je samo u bečejskoj opštini nemarom države uzurpirano 4200 hektara izuzetno plodnog zemljišta. Primera radi, Iđoški put je u katastru širine 22 metra a na terenu i više nego upola manje.

Нема коментара:

Постави коментар