уторак, 28. октобар 2014.

U porodičnom krugu su najstrašnija ubistva

U prvih šest meseci ove godine u porodičnom nasilju stradalo je najmanje dvanaest žena - dve mesečno, a nemili događaji nastavljeni su i u narednim mesecima. 
 Nasilnicima ne šaljemo dovoljno snažnu poruku da bi je oni shvatili ozbiljno
Crne hronike pune su naslova koji bude jezu i nevericu: “Limar ubio ženu, pa se obesio”, “Taste, samo ti lezi, ubio sam ti ćerku!”, “Pijan ubio ženu: Ja sam ovo planirao odavno, još pre 30 godina!”...
 
Jedan od najstrašnijih zločina desio se letos u Novom Sadu kada je veterinar satarom odrubio ženi glavu u istom stanu u kom je u susednoj sobi spavala njihova petogodišnja kćerkica. Nasilje u porodici je najčešće i najteže baš zbog toga što se dešava među najbližima. Narodna mudrost da je od ljubavi do mržnje dovoljan samo jedan korak dobija ovim pun smisao.
 
Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici, izjavila je nedavno za “Blic” da nasilja nema više nego što je bilo ranije, nego je ono samo mnogo vidljivije. Ona smatra da, uprkos društvenoj akciji, promeni zakona i pretnje sankcijama, do nasilnika, ipak, ne dolazi dovoljno jasna poruka da bi oni ustuknuli.
 
- Imamo jednak broj poziva žena i na početku našeg rada i sada, tako da, nažalost, nasilje nije manje. Očigledno nasilnicima ne šaljemo dovoljno snažnu poruku da bi je oni shvatili dovoljno ozbiljno - smatra Vesna Stanojević.

Iako je u Krivični zakon uveden član 118 A kojim je prvi put nasilje u porodici okarakterisano kao krivično delo, nasilnike gotovo nikad ne osuđuju na maksimalnu kaznu od 40 godina.
 
Nasilja bi bilo manje da institucije sistema rešavaju problem nasilja u porodici, ali to se gotovo ne dešava. Neke žene ubijene su i pored toga što su prijavljivale nasilnike. Bile su neadekvatno zaštićene, a postupci nadležnih institucija neefikasni i nedelotvorni ili nadležne institucije nisu ni reagovale.
 

Hronologija ubistava u porodici

 
13. 7. 2014.
Ubio nju i sebe u kombiju
U zaseoku Dljin u Lučanima kod Čačka, M.J. (49) iz pištolja ubio je suprugu K.J. (42), a zatim izvršio samoubistvo. Njihova tela su nađena u kombiju. Nikom nije jasno zašto se zločin desio, a supružnici su važili za mirne i dobrostojeće komšije. Primećeno je samo da se ubica u poslednje vreme sekirao zbog poplava i da je smršao.
 
22. 8. 2014.
Udavio je u zatvorskoj sobi
Osuđenik Kazneno-popravnog zavoda u Nišu I.M. (35 ) zadavio je u takozvanoj ljubavnoj sobi bivšu suprugu B.B. (27), jer mu je, navodno, rekla da će njihovu osmogodišnju ćerkicu odvesti u inostranstvo. Nesrećna žena je, po priči njene sestre bliznakinje, prethodnih godina trpela strašno zlostavljanje i maltretiranje bivšeg supruga osuđenog zbog droge.
 
28. 8. 2014.
Veterinar iskasapio ženu
U naselju Grbavica u Novom Sadu veterinar A.K. (42) ubio je suprugu D.K. (41) satarom. Te noći kad se zločin desio u stanu je bila njihova petogodišnja ćerka, koja je sledećeg jutra, nakon što se otac prijavio policiji, posmatrala njegovo privođenje, a posle su je odveli u nadležni Centar za socijalni rad.
 
10. 9. 2014.
Ubio nju pa sebe posle 40 godina braka
J.P. (79), penzionisani limar iz Sente, izbo je nožem suprugu I. P. (59), s kojom je skoro četiri decenije bio u braku, nakon čega se obesio o sajlu čekrka iznad radionice u dvorištu porodične kuće.
 
BLIC

Нема коментара:

Постави коментар