Subotica -- Zbog kašnjenja u berbi kukuruza, setva pšenice u Subotici kasni, tako da je u optimalnom roku zasejana tek polovina planiranih površina.
Kako je izjavio šef Gradske službe za poljoprivredu Mirko Ostrogonac, kukuruz je u Subotici do sada obran tek na nešto više od polovine planiranih površina, odnosno na oko 15.000 hektara, sa prosečnim prinosom od 9,8 tona po hektaru.
U odnosu na prošlu godinu, po njegovim rečima, kukuruz je obran na 30 odsto manje površina, a s obzirom da je dominantan kao predusev pšenici, to za posledicu ima i kašnjenje setve hlebnog zrna.

Pšenica je, dodaje Ostrogonac, do sada zasejana na 9.800 hektara, odnosno oko 50 odsto površina, a to znači da setva kasni, jer je uži optimalni rok već završen, širi optimalni se bliži kraju, a nakon toga se setva u Subotici i ne preporučuje.

Razlog kašnjenja, po njegovim rečima, jesu obilne padavine tokom godine koje su pratile vegetaciju i onemogućavale radove.

Naime, od početka maja pa na ovamo registrovano je 600 litara padavina po kvadratu, a najobilnije su bile u najkritičnijim mesecima u septembru i oktobru.
"Setva kasni i ovo je jedna od retkih godina da smo sa ovako velikim zakašnjenjem u realizaciji setve pšenice. Da podsetim, prošle godine smo već krajem oktobra završili setvu hlebnog žita, tako da je to komparacija kako to ide kada su uslovi idealni jer je to bio oktobar bez padavina kada su se svakog dana mogli odvijati radovi od jutra do mraka", rekao je Ostrogonac Tanjugu.
B92