понедељак, 27. октобар 2014.

Radnici “Prvog maja” započeli štrajk glađu

Autor A. S. Izvor Južne vesti, Pirotske vesti | Pirot
 
Sa ulice prešli na gladovanje, arhivska fotografija foto: pirotskevesti.com
Sedamnaestoro zaposlenih u privatizovanom delu pirotskog “Prvog maja” započelo je štrajk glađu zahtevajući da se država uključi u rešenje problema u ovoj fabrici i spasi je od gašenja.
Protesti svih zaposlenih su održani već nekoliko puta, a predstavnici Asocijacije nezavisnih sindikata su prošlog petka najavili da su se odlučili za najdrastičnji oblik radničkog protesta.
Njih 17, od 1.300 koliko zapošljava “Prvi maj”, započelo je štrajk glađu.
Prethodni razgovori sa predstavnicima većinskog vlasnika slovenačke “AHA Mure”, opštinskog rukovodstva i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede nisu urodili plodom, pa je zato odlučeno da se štrajkuje glađu.
Pokušali smo sve, ali nismo naišli na konkretnu pomoć države tako da smo prinuđeni na ovakav korak - rekao je Vladica Marinković, poverenik ASNS.
Iako su do sada tražili rešenje za izlazak iz krize i bili spremni na dogovor, radnici sada imaju samo jedan zahtev - da država preuzme vlasništvo nad pirotskom konfekcijom i na taj način spasi fabriku i sačuva 1.300 radnih mesta.
Marinković je rekao da zaposleni već tri meseca ne primaju platu i nemaju overene zdravstvene knjižice.
Iako su iz Slovenije stizala uverenja da će u Pirotu sve funkcionisati normalno i da se saradnja sa “Hugo Bosom” nastavlja, to se nije desilo.
Radnici su protestovali ispred Opštine Pirot i zahtevali sastanak i sa ministrom privrede Željkom Sertićem i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ali odgovora do danas nema.
Južne vesti

Нема коментара:

Постави коментар