понедељак, 20. октобар 2014.

Kamenovana poslastičarnica "Telep", u toku su privođenja osumnjičenih

NOVI SAD - Poslastičarnicu "Telep" u Ulici Jožefa Atile sinoć je kamenovala grupa od tri mladića, saznaje 021. Oko dva sata ujutru, nepoznati mladići su polupali sva stakla i napravili materijalnu štetu vlasniku A. Rašitiju, za kojeg su verovali da je albanskog porekla.

Naime, vlasnici ove poslastičarnice nisu albanskog porekla, poput vlasnika pekara koje su nedavno izlomljene u gradu, a zet vlasnika koji se nalazi na licu mesta, Ređep Ć. kaže za 021 da nikoga ne mogu da krive za ovaj napad, te da je šteta napravljena.
021.rs
"Mi smo Goranci, ovde smo 60 godina i ne znamo ko je ovo učinio, niti zbog čega. Možda je motivisano utakmicom protiv reprezentacije Albanije, možda i nije. Mi samo znamo da je šteta učinjena i da idemo dalje", kaže Ređep. Policija je izvršila uviđaj i više informacija očekujemo u toku dana.
Podsetimo, proteklih dana novosadske, ali i pekare i objekti širom Vojvodine i Srbije na meti su vandala, koji lome izloge i prave veće materijalne štete po vlasnike.
RTV, 021.rs 
SUBOTICA -
U toku je privođenje više lica koja se sumnjiče za pokušaj paljenja garažnog prostora džamije u Subotici i kamenovanja lokala vlasnika albanske nacionalnosti.
...
Jutros oko pola četiri nepoznati počinioci pokušali su da zapale vrata džamije u Subotici, rekao je imam te džamije Selmo Dreković.
Prema njegovim rečima, za sada nepoznata lica bacila su molotovljev koktel ili sličnu napravu na jedna od vrata džamije "Muhadžir" u Subotici i načinila štetu.
Poslastičarnica "Telep" u Ulici Jožefa Atile broj 10 u Novom Sadu, vlasništvo Arslana Rašitija kamenovana je noćas oko dva sata posle ponoći.
Reč je o jednoj od najstarijih poslastičarnica u Novom Sadu, a za sada nepoznati napadači kamenicama su polomili dva stakla na izlogu.
Zapaljena vrata džamije u Subotici
Jutros oko pola četiri, za sada nepoznati počinioci, pokušali su da zapale vrata džamije u Subotici, rekao je imam te džamije Selmo Dreković.
Prema njegovim rečima, za sada nepoznata lica bacila su molotovljev koktel ili sličnu napravu na jedna od vrata džamije "Muhadžir" u Subotici i načinila štetu.
Twitter/photonino
Twitter/photonino
Nije došlo do širenja požara, ali su na vratima vidljivi tragovi paljevine. Drugi objekti džamije nisu bili predmet napada.
“"Ja sam trenutno siguran, zbog toga što imam poverenje u policijske organe koji će preduzeti sve neophodne mere”", rekao je Dreković novinarima, dodavši da su nakon incidenta nadležni organi obavili uviđaj i započeli istragu.
Dreković je rekao da je ovo prvi incident u poslednjih nekoliko dana, odnosno nakon utakmice Srbija – Albanija i svega što je pratilo taj prekinuti susret, ali napomenuo da je džamija u Subotici i ranije bila na meti vandala koji su po njoj pisali grafite, a koje su kasnije uklanjani.
Sigurnosne kamere snimile paljenje
Jutrošnje podmetanje požara na subotičkoj “Muhadžir” džamiji zabeležile su sigurnosne kamere, a na snimcima koji će biti predati policiji vide se dvojica počinilac, rečeno je novinarima prilikom gradonačelnikovog obilaska džamije.
Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, najenergičnije osuđujući ovaj incident, rekao je da lokalna samouprava neće tolerisati da se bilo ko u Subotici oseća nesigurnim, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.
Maglai je ocenio da je podmetanje požara žalostan i opasan događaj za višenacionalnu i višekonfesionalnu zajednicu kakve je Subotica.
"U tom smislu ovo je veoma loša poruka onih koji su pokušali da podmetnu požar prema svima nama", rekao je Maglai, dodavši da su u poslednjih nekoliko dana pojačane kontrole i obilazak objekata za koje se smatra da mogu da budu ugroženi, kao i da će to raditi i ubuduće.
On očekuje da će počinioci biti otkriveni i procesuirani, ocenivši da će to biti poruka prema svima ostalima.
"Da li je to bila pobuda vezana za neke navijačke grupe, da li je to bila pobuda vezana za nacionalne netrpeljivosti, ali mora biti jedna energična poruka od strane države da se ovakva dela ovde u Subotici ne smeju dešavati", rekao je Maglai.
Dreković je rekao je novinarima da su sigurnosne kamere snimile incident u kojem su zapaljena vrata na džamiji u Subotici. Na snimku se, prema njegovim rečima, vide dve osobe. Snimci će biti predati policiji, koja radi na otkrivanju počinilaca ovog dela.
Dreković je takođe otkrio da se u trenutku incidenta sa svojom porodicom nalazio na spratu objekta, odmah iznad zapaljenih vrata, a da je požar vrlo brzo, nakon samo nekoliko minuta, bio ugašen. Nakon toga je obaveštena policija.
Zamenik načelnika odeljenja policije u Subotici Igor Velimirović rekao je novinarima da policija, nakon uviđaja koji su izvršili predstavnici Višeg javnog tužilaštva, intenzivno radi na otkrivanju počinilaca ovog dela.
"Policija u skladu sa svojim nadležnostima intenzivno preduzima mere i radnje na bezbednosnoj zaštiti, pre svega imovine, a potom i na bezbednosnoj zaštiti sloboda, prava i života svih građana grada Subotice, upravo vodeći računa i postupajući porema svim građanima jednako, bez obzira na njihovu nacionalnu, rasnu, versku pripadnost", rekao je Velimirović novinarima.
 Mešihat traži da se nađu krivci
Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije je osudio noćašnji napad Molotovljevim koktelom na džamiju u Subotici i zatražio da se pronađu krivci i nalogodavci.
Prilikom napada na džamiju, požar je izazvao znatna oštećenja na pomoćnom ulazu objekta, a Mešihat izražava zabrinutost za verske objekte i muslimane zbog činjenice da su izloženi ovakvim napadima.
Kako se navodi u saopštenju, Mešihat zahteva od svih nadležnih organa da preduzmu sve što je potrebno kako bi se krivci napada na džamiju i njihovi nalogodavci priveli pravdi.
Mešihat traži od svih državnih organa i drugih odgovornih da ulože dodatne napore na promeni ambijenta u Srbiji, posebno u odnosu na islam, muslimane i Islamsku zajednicu, dodaje se u saopštenju Informativne službe Mešihata.
SDPS osudio napad na subotičku džamiju
Gradski odbor Socijaldemokratske partije Srbije u Subotici osudio je jutrošnji napad na subotičku džamiju kada su nepoznati napadači pokušali da zapale vrata tog verskog objekta.
SDPS je u saopštenju pozvao nadležne državne institucije da što pre pronađu i adekvatno kazne vinovnike tog incidenta koji je, kako se dodaje, u suprotnosti sa atmosferom mira i nacionalne, verske i kulturne tolerancije, po kojima je Subotica decenijama prepoznatljiva.
Gradski odbor SDPS u Subotici osudio je i incidente koji su se dogodili prethodnih dana, kada su u Novom Sadu, Vršcu i Somboru demolirani ugostiteljski objekti vlasnika koji su državljani Srbije i koji su lojalni zemlji u kojoj žive.
LDP: Molotovljevim koktelom se ne brani srpstvo
Liberalno demokratska partija osudila je jutrošnji napad molotovljevim koktelom na džamiju u Subotici, poručivši da će huligani koji misle da se molotovljevim koktelima brani srpstvo to nastaviti da čine ukoliko im se ne stane na put.
Kako se navodi u saopštenju LDP-a, napad na džamiju usledio je kao posledica izostanka reakcije države na "svakodnevne napade koji se dešavaju iz dana u dan protiv naših sugrađana druge vere i nacionalnosti".
Srbija je zemlja svih nas i ukoliko ne stanemo na put huliganima, koji misle da se molotovljevim koktelom brani srpstvo, oni će nastaviti da se ponašaju tako, a mi ćemo nastaviti da živimo u strahu iščekujući sledeći napad, ocenio je LDP.
Kako se dodaje, huligani misle da imaju pravo da ruše i da napadaju svakoga ko im se ne dopada, a tako nešto ne sme da postoji među nama, jer mi možemo da budemo drugačiji.
“Stepen civilizovanosti jednog društva se ogleda u stepenu poštovanja manjina. Ne smemo da dozvolimo da posle svake utakmice ili slične manifestacije koja se završi nacionalističkim incidentima, u seriji napada stradaju nedužni”, ističe se u saopštenju.
Ta stranka je poručila da je naša dužnost da ne uspostavljamo zemlju na histeriji i netoleranciji, već da izgradimo društvo i državu koji će biti spremni da odgovore na ugrožavanje slobode svakoga od nas.
Dudić: Napad na džamiju uperen protiv Srbije
Napad na džamiju u Subotici uznemirio je muslimane u celoj zemlji, a uperen je protiv države Srbije i njene Vlade, ocenio je predsednik Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud Dudić.
On je prilikom posete džamiji “Muhadžir” u Subotici, gde se jutros dogodio incident kada su nepoznati napadači pokušali da zapale vrata objekta, rekao da je u toku dana obavio razgovor s načelnikom subotičke policije, sa kojim će se sutra i zvanično sastati i izrazio nadu da će se sastati i sa gradonačelnikom Subotice, a sve u cilju da se ovakvi incidenti ne bi dešavali u budućnosti.
"Ovo je nešto što je upereno prvenstveno protiv Vlade Republike Srbije i protiv Srbije. Ja mislim da se rukovodstvo Vlade Republike Srbije treba ozbiljno pozabaviti sa problemima sa kojima se muslimani suočavaju u ovih nekoliko dana", rekao je Dudić okupljenim novinarima.
Dudić je ocenio da je incident uznemirio muslimane koji žive u Subotici i Vojvodini, ali i čitavoj Srbiji.
“Imajući u vidu da određeni broj muslimana, bez obzira da li su Bošnjaci, Albanci, Goranci ili Romi, žive od pamtiveka i ovde u ovome gradu i uvek su se lepo osećali, nadam se da ovo nije posebno nešto upereno protiv njih”, rekao je Dudić.
On je podsetio da je Mešihat islamske zajednice najoštrije osudio ovaj incident, kao i sve događaje koji su se zbili prethodnih dana, kada su napadnuti, kako muslimani, tako i njihovi objekti u Vojvodini.
“Ja se nadam da se više neće dešavati ovakvi slučajevi, a imajući u vidu da, po definiciji, muslimani pripadaju religiji mira, jer islam znači mir, tolerancija, suživot sa svim ostalima, mi ćemo ustrajati na tome i nećemo nikada odustati od naše percepcije i koncepcije našeg života da živimo u miru, zajedno sa drugima, sa ostalima u ovoj božijoj bašti”, rekao je, pored ostalog, Dudić.

Нема коментара:

Постави коментар